Mártogassunk fura zöldségeket!

Már régóta szerettem volna kipróbálni a pak-choi-t és az édesköményt, mivel eddig valahogy kimaradtak az életemből. Engem meggyőztek!

Nem terveztem, hogy valami bonyolult ételt főzzek belőlük, sokkal inkább voltam kíváncsi a valódi, nyers ízükre. Önmagukban azonban nem lettek voltak túl izgik, így végül készítettem hozzájuk egy fűszeres mártogatóst. De ne fussunk ennyire előre - nézzük meg, mik is ezek a fura nevű és kinézetű zöldségek!

Fűszeres mártogatós édesköménnyel és pak choi-al recept

Pak-choi

A pak-choi vagy más néven bordáskel Ázsiából származik, és a káposztafélék családjába tartozik. Hazánkban még mindig igen kevesen ismerik. Ázsiában az egész növényt felhasználják, leveléből főleg levest és főzeléket készítenek, levélnyelét pedig igen változatos módon sütik-főzik. Nálunk elsősorban salátaként fogyasztják - mind gumója, mind levelei ehetőek. Egzotikusabb alapanyagokat is árusító zöldségeseknél, keleti fűszerboltokban lehet hozzájutni.Alacsony energia- és magas élelmirost-tartalmú zöldségféle, melyet kínálhatunk hús- és halételek mellé köretként, de fogyaszthatjuk nyersen is, salátákban is.

Cikória

Nyugat-Európában rendkívül népszerű zöldségféle. Van ahol cikóriaként, van ahol endíviaként ismerik. Gyökerét pótkávé készítéséhez használják. Levelei enyhén kesernyés ízűek. A cikóriarózsákból lehet krémlevest főzni, de egyes háziasszonyok meg is sütik. Felhasználás előtt érdemes gyengén sós vízben áztatni, hogy a leveleiben felhalmozódott keserű anyagot kioldjuk. Sokféle, illetve sok színű fajtája létezik. Színe egyben az ízéről is tanúskodik: minél halványabbak a levelei, annál kevésbé kesernyés az íze.

Édeskömény

Más néven ánizskapor. Nevét az ánizsmaghoz hasonló erős aromájáról kapta. Nyersen fogyasztva intenzív, főzve sokkal lágyabb ízű. Leginkább gyógynövényként, a termése (magja) miatt lett ismert, ez ugyanis az egyik legjobb természetes emésztést segítő szer. Gumójának felhasználása sokoldalú: előétel, leves, főzelék, zöldségköret, mártás és pikáns ízű saláta is készíthető belőle. Olaszországban párolva, olajban kisütve is fogyasztják, például halételek mellé. Termését fűszerként levesek, főzelékek, szószok, halételek, péksütemények, likőrök ízesítésére használják. A kisebb gumók ízletesebbek - jó tanács, hogy vásárlásakor ügyeljünk rá, hogy ne legyenek rajta sárgás foltok, és a levelei ne legyenek fonnyadtak!

Készül a mártogatós a KitchenAid-ben

Mártogatós

Szóval, amikor az ötlet kipattant, hogy valami mártást készítsek, elkezdtem böngészni a recepteket, és rátaláltam egy szuper szószra. Alapja leginkább egy majonézre hasonlít, de ennél jóval gazdagabb ízvilággal büszkélkedhet. Nagyon egyszerű elkészíteni, csak egy robotgép kell hozzá. Szóval szép sorjában bedobtam minden hozzávalót a KitchenAid-be, és pár perc után kész is volt az esti rágcsálnivalóm. Egészséges, izgalmas, szupergyors, és cseppet sem hétköznapi vacsorát rittyentettem.

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a ChefParade biztosította.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...