Lisztből a megfelelőt

Magyarországon a lisztek jelölése egyértelmű, az már kevésbé, mikor melyiket használjuk. Ehhez nyújtunk segítséget!

A jelölések betűkből és számokból állnak. Az első betű magát a gabonát jelöli: B -búza,D-durumbúza,G-graham,R-rozs,TB-tönkölybúza, a második betűtag pedig azt, hogy mekkora a liszt szemcsemérete. L-finomliszt, FF-kétszer fogós, FFF-durva, D-dara. A számok pedig a liszt hamutartalmát jelölik (pontosabban annak 100x-os értékét), amely nagyrészt fémekből, ásványi sókból áll. Minél magasabb ez az érték, annál nagyobb az adott liszt értékes nyomelem- és ásványianyag tartalma, ezt láthatjuk pl. a teljes őrlésű gabonák jelölése esetén is, hiszen az ő esetükben az ásványi anyagokat leginkább tartalmazó korpa is az őrleménybe kerül.

  • A búzalisztek esetében (BL 51, BL 55) szinte csak a magbelső őrleményéről beszélünk. Tiszta, fehér, finom porról van szó, mely süteményekhez, sűrítéshez a legideálisabb. A rétesliszt (BF 50, BF 55) a gyúrt tészták legjobb barátja, hiszen durvábbra őrlik, korpatartalma alacsony vagy szinte nincs. A durva őrlés miatt a benne lévő glutén nem károsodik, ezért a gyúrás során a glutén rugalmassá teszi a tésztát. A gluténtartalom olajban sütésnél is jól jön, attól lesz ropogó a hús vagy hal felülete, úgyhogy ha lisztbe forgatunk, akkor az rétesliszt legyen.
  • A BL 80, 112, 160 jelölésű lisztek a kenyérlisztek, ezekben jól látszik, hogy magasabb a ásványi anyag tartalom, ettől sötétebb színűek, de szemcseméretük finom. Ahogy a nevük is jelöli, kenyérsütéshez a legalkalmasabbak.
  • A BL 200 jelölés a teljesőrlésű búzalisztet jelöli, amelyekben a búzacsírát és a 2 külső réteget is megőrlik, ezért tápérték szempontjából ez értékes liszt. A magas korpatartalom miatt szó szerint nehéz liszt, nehezebben kel, de lényegében a sima BL-lisztekkel azonos a felhasználása.
  • A durumbúzából készült liszt (DSL) sárgás, korpát is tartalmazhat. Magas fehérjetartalma miatt szeretik, Olaszországban tésztákhoz használják.
  • A Graham lisztet (GL 200)Sylvester Graham tiszteletesről nevezték el, és kicsit kilóg a felsorolásból, ugyanis itt nem egy gabonatípusról van szó, hanem egy őrlési módszerről: a gabona három részét külön őrlik, más-más szemcsenagyságúra, majd összekeverik. Durva, még a teljesőrlésű lisztnél is durvább szemcsenagyságú liszt, amely sokáig eláll, és jól süthető, ropogós tésztát eredményez.
  • A rozsból készült lisztet (RL) leggyakrabban kenyérsütéshez használják. Magas tápértékű gabona, viszont sikértartalma alacsony, ezért más lisztekkel keverik.
  • A tönköly egy nagyon magas fehérjetartalmú búzaféle, a belőle készült lisztek (TBL 70, TBL 300) pedig változatosan használhatók.

Számos termésből őrölhetünk lisztet, a kókusztól a gesztenyéig. Ezek legfőbb tulajdonsága, hogy gluténmentesek, de számos más előnnyel is rendelkeznek. Pl. a rizsliszt esetében nincs szükség tojásra, a hajdinaliszt nagyon magas rosttartalmú, ezért kifejezetten egészséges. A kukoricaliszt gyakran használt, édeskés liszt, mely morzsálódóvá teszi a kész tésztát. Emiatt is, és édes íze miatt is keverve használják. A mandula- és a maglisztek általában süteményekbe kerülnek, bár néhány sűrítésre is alkalmas, azonban az általános gabonalisztekhez képest keményítőtartalmuk alacsony, bár rosttartalmuk magas, ezért több tojást használjunk, ha ilyen lisztekkel sütünk. Ez egyedül a gesztenyelisztre nem igaz, hiszen a gesztenye magas keményítőtartalmú termés, és 100%-ban képes helyettesíteni a búzalisztet. Bizonyos receptek elbírják, sőt, olykor megkövetelik a100%-os mandulaliszt-használatot is.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...