Sosem találnád ki, melyik konyhai gép a legmocskosabb része a lakásnak

Vannak olyan részek a háztartásban, amikről gondolkodás nélkül tudja az ember, hogy rendszeresen takarítani kell, vannak azonban olyanok, amelyekről könnyű megfeledkezni. Ezek közé tartoznak a konyhai gépek is, és valószínűleg ki sem találnád, melyik a legmocskosabb részek a lakásnak.

A konyha tisztántartása elengedhetetlen a higiénikus és biztonságos ételfőzéshez. Azonban a lábasok, evőeszközök és konyhapultok mellett gyakran megfeledkezünk a konyhai berendezéseink kitakarításáról, pedig, ha ezek nem tiszták, az ugyanúgy veszélyeztetheti az egészségünket. Valószínűleg a legtöbben nem is gondolnák, hogy az otthonuk legmocskosabb pontja pedig nem más, mint sokszor a napi túlélést jelentő kávéfőző (feltéve persze, hogy rendelkeznek ilyennel).

Férfi kávét készít a konyhában
A kávéfőző a konyha legszennyezettebb része

A kávéfőzők víztartályában gyorsan kialakulhat biofilm – egy nyálkás réteg, amelyben baktériumok, algák és penészgombák szaporodnak el. A víztartály ideális környezetet biztosít számukra: nedves, gyakran langyos, és sokszor hosszú ideig áll benne a víz – hívja fel a figyelmet a problémára a Startlap.hu.

Egyetemi vizsgálatok szerint egyes készülékekben milliliterenként több mint ezer baktériumkolónia volt kimutatható, sőt, néhány esetben ezek a kórokozók a lefőzött kávéban is megjelentek.

A kávéfőzőben azonosított baktériumok között szerepeltek a Pseudomonas aeruginosa és a Staphylococcus fajok, amelyek akár egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. Ugyan azt gondolhatnánk, hogy a forró víz mindent megold, valójában a legtöbb kávéfőző nem forralja fel teljesen a vizet, csak felmelegíti.

Az átlagos kifolyási hőmérséklet 68 °C körül alakul, ez pedig elegendő, hogy csökkentse a baktériumok számát, de nem fogja őket teljesen elpusztítani.

Ebből következőleg pedig a biofilm darabkái akár a kávéba is bekerülhetnek, és ki vágyna ilyen ’ízesítésre’ az italában?

Hogyan tartsd tisztán a kávéfőződet?

A kávéfőző tisztítása a használat mennyiségétől függ, de ha napi szinten főzöl benne kávét, akkor bizony minden nap időt kell szánnod arra, hogy kitakarítsd. Ez nem vesz igénybe sok időt, egyszerűen a nap végén öntsd ki a benne maradt vizet, hogy ne pangjon a tartályban éjszaka, majd hagyd, hogy megszáradjon. A napot pedig indítsd friss vízzel a kávédhoz.

Emellett heti rendszerességgel mosd ki a tartályt mosogatószerrel és szivaccsal, hogy biztosan eltávolíts minden nem kívánatos lakót. A vízkőtelenítésről sem szabad megfeledkezni. Ehhez ellenőrizd, hogy milyen termékeket ajánl a gyártó erre a célra.

Fontos megjegyezni, hogy ha van külön tejtartály a gépben, akkor a tartály, illetve a hozzá csatlakozó csövek és gázfúvókák napi szintű tisztítása is elengedhetetlen a higiénikus kávé elkészítéséhez, mert ezekben még hamarabb elszaporodhatnak a mikrobák.

Tehát mi a tökéletes reggeli kávé receptje? Jó minőségű kávébab, friss víz és tiszta kávéfőző! Nincs szükség egyáltalán erős vegyszerekre, hogy ezt elérd, csak következetességre és némi mosogatószerre.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...