Mit tehetünk azért, hogy a környezetünk tolerálja a gyermekeinket nyilvános helyen? És mit várhatunk el a környezettől?
Megannyi kisgyerekes konfliktusforrás közül most a kávézóban való túlélésről írunk. Optimális esetben ez a helyzet nem is létezik. Ugyan miért menne az ember kávézóba a gyerekével? De az élet nem optimális esetekből tevődik össze, sajnos. Optimális esetben mindig lenne, aki vigyázzon a gyerekekre, amikor a szülőnek bármi egyéb dolga van, ráadásul olyan személy, akivel a gyerekek is jól érzik magukat, akinek nem kell egy alkalomért a fél havi GYES-t kifizetni és akire nyugodt szívvel bízzuk rá a csemetéinket. Manapság azonban igen gyakori, hogy ez az optimális eset, vagyis egy rokon, általában nagyszülő közelsége ritkaság számba megy. Márpedig ha a nagyszülőkkel csak ritkán van lehetőségünk találkozni, akkor biztosan nem fogjuk rögtön lepasszolni nekik a gyerekeket, még ha a fenti feltételek teljesülnek is ilyenkor.
Így maradnak a kompromisszumok, ha a kismama házon kívül, napközben találkozni szeretne a barátaival, vagy csak egyszerűen meginni egy jó kávét az otthonitól eltérő környezetben, akkor vinnie kel magával porontyát is. A környezet pedig nem feltétlenül toleráns minden esetben. Ha sikerül találnunk egy igazán gyerek-, vagy bababarát helyet, akkor nyugodtan érezzük úgy, hogy megfogtuk az Isten lábát, mert az ilyen nagyon ritka. Szinte mindenhol van egy üvegvitrin, gyerekfejmagasságba pakolt kristályvázák, meredek lépcső, asztalokon égő gyertyák. Az ilyesmit nem lehet senkinek felróni, egyszerűen csak készüljünk fel, hogy fokozott éberségre lesz szükségünk.
Ami viszont felróható, az a kisgyerekesekhez való hozzáállás. Hogy a környezet megpróbál-e segíteni, vagy legalább tolerálni az ilyen helyzetekben, vagy sem. Az ugyanis biztos, hogy a kicsik nem maradnak majd észrevétlenek. A legkisebbeknél az idegőrlő sírásra lehet felkészülni, a totyogóknál a mindent szétrámolásra, a nagyobbaknál pedig a diszkréció teljes hiányára. Biztos, hogy lesz olyan vadidegen, akihez a gyermekünk odaandalog majd, esetleg bámulja a sütijét, rosszabb esetben kér is belőle, zavarba ejtő kérdéseket tesz fel az asztaltársaság viszonyairól. Az ilyesmit nehéz kivédeni, persze az sokat számít, hogyha a kávézóba érkezés előtt tisztázzuk a gyerekekkel a szabályokat, hogy mit illik és mit nem. Kisebbeknél pedig rákészülünk a helyzetre, lehetőleg jóllakatva, elégedetten, játékokkal és egyéb szedáló eszközökkel felszerelkezve érkezünk.
De teljesen bebiztosítani úgysem tudjuk magunkat. Ezért van fokozott jelentősége a környezet toleranciájának. A kisgyerek nem dohányfüst, amit ki lehetne tiltani a zárt terekből, vagy aminek jelenléte elítélendő lenne, a szülő életének szerves része, amit bizony nem tud mindig lecsatolni magáról, amikor erre szüksége volna. Viszont a szülők is tehetnek egyet s mást a békésebb együttélés érdekében, ne vigyük a piciket olyan helyre, ahol már a puszta jelenlétük is zavarba ejtő, mert attól senki sem fogja jól érezni magát. És próbáljuk meg tolerálni mások intoleránsságát is, hiszen azzal sem lehet könnyű együtt élni.
A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...
A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...
Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.
Ha szereted a süteményeket, na meg a karácsonyt, akkor ez a kvíz biztos nem fog nehézséget okozni. Lássuk, hány karácsonyi süteményt ismersz fel a képekről!
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
Az adventi és karácsonyi időszakban rengeteg sütemény készül a közreműködésével, azonban az év más időszakaiban rendszerint hanyagoljuk a konyhában. Kitaláljátok melyik növényi alapú, igen gazdag kalciumforrásra gondoltunk?
Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...
Ez a tészta többszöri kísérletezés végeredménye, ez a legtökéletesebb. Évek óta ezekkel az arányokkal dolgozom. Egy nagyon jól dolgozható, rugalmas tésztát kapunk, nem ragad, nem ...