Készíts hógömböt ajándékba!

A hógömbök igazi karácsonyi kedvességek, amelyek pillanatok alatt a gyerekkorba repítenek mindannyiunkat. Idén ajándékozzunk szeretteinknek egy csepp időutazást!  

Hógömb házilag
Világéletemben odavoltam a hógömbökért - persze tudom én, hogy giccses, de nem erről szól az egész karácsonyi hűhó a sok csillogó-villogó karácsonyfával és dekorációval? És persze ha mi készítjük el ezeket a gömböket, azt teszünk bele, amit csak szeretnénk, így a végeredmény olyan lesz, amit mi megálmodtunk – ami így nem is feltétlen kell, hogy barokkosan túlzó legyen.
Én például amikor kitaláltam, hogy elkészítek egy-két gömböt ajándékba, először egy makettező üzletben kezdtem keresgélni apró figurákat. Gondoltam, veszek egy kis havas fenyőt, egy kevés műhót, így egész visszafogott lehet a végeredmény. De szerencsétlenségemre az üzlet – így karácsony előtt – kifogyott már ezekből. Aztán arra gondoltam, hobbyboltban biztosan találok majd valami cuki karácsonyi figurát...Na de akkor jött a felismerés. Miért kellene, hogy a tipikus hóember meg Mikulás kerüljön az üvegbe? Na így kerültem be a LEGO-üzletbe!
A Yeti
Ki is néztem magamnak egy szuper Yeti-figurát, hiszen végülis ez is elég téli, nem? Csak egy gond volt ezzel, hogy ezeket a figurákat zsákbamacska módon lehet megvásárolni, vagyis a kb. 30-40 fajta figurából nem tudhatod, hogy mit is rejt a zacskó. (Maximum ha végigtapizod őket, és megpróbálod kisilabizálni, hogy vajon melyik lehet melyik) Na erre nekem nincs időm – gondoltam - , így megfogtam egyet, odacsattogtam a pénztárhoz, kifizettem, majd lázasan feltéptem a zacskót, és lássatok csodát, mi volt benne? A Yeti! Így azonnal neki is láttam az elkészítésének. Na de mielőtt elmondanám nektek, hogyan is készült, egy-két dolgot még leírnék ezzel kapcsolatban:
A hógömb készítéséhez eredetileg víz és bórax szükségeltetik. A bórax sűrűbb a víznél, így a gömbben lévő csillámpor lassabban úszik le az üveg aljára, emellett megakadályozza a víz „algásodását”. Ez mind szép és jó, csak gyakorlatilag alig lehet valahol beszerezni. Pár éve már a gyógyszertárak sem adhatnak ki, csak receptre. De ki az, aki emiatt elrohan az orvoshoz? Én biztosan nem, így felhívtam Lilla barátnőmet, akinek mindig van valamilyen remek ötlete, hogy mit-mivel lehetne kiváltani. Csak annyit mondott a telefonban, babaolaj. Most sokan valószínűleg a fejükhöz kapnak, hogy na de kinek van erre pénze, és igazuk is van. Nem olcsó mulatság, de szerencsére nincs szükség belőle túl sokra, persze ez függ az üveg méretétől is. Így ha valaki nem áldozna erre, próbálja meg kiváltani valami másfajta olajjal, vagy marad a bóraxos tortúra.
A hógömb hozzávalói

Amire szükséged lesz

  • üveg
  • figura
  • mintás ragasztószalag
  • olaj
  • csillámpor
  • vízálló ragasztó

Elkészítése

Csavarjuk le az üveg tetejét, és a közepére ragasszuk bele a kiválasztott figuránkat. Töltsük meg az üveget olajjal, de ne színültig! Az üvegben szükség lesz egy kis levegőbuborékra, hogy megkönnyítsük az olaj áramlását, ami felkeveri a csillámport.
Csillámpor keverése
Szórjuk bele a glittert vagy flittert, a lényeg, hogy ne essünk túlzásba. Ha túl sokat öntünk az üvegbe belőlük, nem fog látszani a figura! Mivel a csillámpor nagyon könnyű, megül az olaj tetején, így keverjük el benne egy pálcikával. Csavarjuk rá a tetőt az üvegre, végül, ha kedvünk tartja, a kupak szélére ragasszunk mintás ragasztószalagot.
Hát nem pofonegyszerű?

Címlapról ajánljuk

További cikkek