A tompa pengéjű konyhakés nemcsak bosszantó és körülményes, de még veszélyes is lehet. Az éles kés elengedhetetlen a hús, zöldség, hal vagy bármely más élelmiszer precíz, könnyű és balesetmentes felszeléséhez. De mi van, ha itt a vacsoraidő, és csak akkor veszed észre, hogy a késed tompa? A késélezéshez kőre, elektromos vagy húzós élezőre van szükség, ami nem mindenkinél lapul ott a konyhafiókban. Végszükség esetén azonban igénybe vehetsz valamit a késélezéshez, ami szinte biztosan megtalálható a konyhádban: ez az alumíniumfólia.
Ez egy igazi vészmegoldás
Ez a módszer csak átmenetileg oldja meg a problémád, de cserébe pikk-pakk megvagy vele.
Első lépésként gyúrj egy galacsint alufóliából. Ezután, mintha a galacsint akarnád kettévágni, csúsztasd rajta végig a kés pengéjét körülbelül 15-ször.
Az alumíniumfólia kissé koptató hatású, így finoman kisimítja a penge élén lévő kopást.
Másik megoldás, hogy fogsz egy kissé vékonyabb, összehajtogatott alufóliadarabot, amit meghajtasz 90 fokos szögben, mint a konyhai munkalap szélét, és a kést a sarok felett áthúzod. Ennek lesz némi koptató hatása, de óvatosan csiszatolj, nehogy megvágd magad vagy a konyhapultot.
Fontos megjegyezni, hogy ez nem az ideális módszer – a fólia közel sem olyan hatékony, mint a professzionális élező eszközök, ezért ez csak egy ideiglenes megoldás.
Egyszerűen nem elég hatékony ahhoz, hogy a kés élét egy esténél hosszabb időre megélesítse. De amikor mindenki éhes, és tompa a késed, ez egy praktikus trükk, amit bevethetsz.
Ha akad az otthonodban, akkor a csiszolópapír is remek lehetőség, főleg, mert valamivel hatékonyabb, mint a fólia. Vagy utánozhatod a köszörűkövet úgy, hogy kissé megnedvesítesz egy sima kődarabot a szabadban.
Néhány apróság az otthonodban, ami végső esetben késélezőként is használható:
Általánosságban segít megelőzni a kés hirtelen elkopását, ha minden használat előtt megélezed kicsit.