Kedvenc retro csokis pereckéitek

Mindenkinek van saját gyerekkori kedvenc édessége: mi most a retro csokis pereceket hoztuk el nektek - videóval!

Biztos volt olyan nagyon régen, hogy a csokis perecet otthon készítették a nagymamák meg nagynénik, és ez járt a délutáni alvás után. Sokan azonban már csak arra emlékeznek, hogy boltban lehetett kapni - de úgyis nagyon jó volt! Igazi nosztalgia és óvoda utáni séta íze van, de valahogy már nem látni olyan gyakran. Hogy az ízlés változik, vagy csak túl nagy a konkurencia, azt nehéz eldönteni. Voltaképpen mindegy is, mert otthon is elkészíthetjük bármikor - még egy videót is hoztunk, kis segítségként.

Nem mintha nagyon bonyolult lenne, de kezdőknek okozhat egy kis gondot az omlós tészta, ami valljuk be, kicsit komplikáltabb, mint egy muffin tészta. Ez sem nagy ördöngösség persze, csak be kell tartani pár szabályt.

  • Az alapanyagok legyenek hidegek, különösképpen a vaj!
  • Lehetőség szerint hűvös helységben állítsuk össze a tésztát, és a kezünk se legyen túl meleg (pár perc hideg vízben csodákra képes)
  • A vajat vágjuk kis kockákra vagy reszeljük le, hogy könnyebben, ezáltal gyorsabban elegyedjen a liszttel. Ha szükséges, mielőtt a száraz alapanyagokhoz tennénk, tegyük vissza a hűtőbe egy kis időre!
A retro csokis pereckék receptjét itt találod

  • Ha már összekerült a vaj és a többi hozzávaló, dolgozzunk alaposan, de nagyon gyorsan.
  • Ha kész, tegyük vissza atésztát a hűtőbe, és várjuk meg, míg hűl egy fél óra-órát!
  • Kizárólag forró sütőbe tegyük a kész tésztát - ellenkező esetben a vaj megolvad és kifolyik, még mielőtt megkötött volna - így formátlanok lesznek a tésztáink, legyen szó perecről, kerek vagy szögletes formákról.

Ha ezeket a szabályokat betartjátok, menni fognak a perecek is! Ha valaki esetleg be tud hozzá szerezni speciális perecszaggatót, akkor nyilván könnyebb dolga lesz, de anélkül sem nehéz feladat!

Címlapról ajánljuk

Egy főzelék nem akkor rossz, ha liszt van benne, hanem...

Novemberben nyílik Szatmári Feri főzelékbárja, a Hippeace. A hosszabb ideje dédelgetett álom részben közösségi finanszírozással válik valóra: úgy néz ki, hogy a budapestiek osztják Feri több évtizedes szenvedélyét a tartalmas, korszerű zöldségalapú ételek iránt. Ferivel főzelékes ősélményekről, figyelmes vendéglátásról, céklakolbászról és arról beszélgettünk, mettől meddig főzelék a főzelék.

Balázs Barbara

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!