Tudjuk, merre vigyen az utad, ha a Mediterráneum ízeire és hangulatára vágysz!

Még mindig kikezdhetetlen az állítás, miszerint a leginkább elérhető luxus nem más, mint a gasztronómia. A mai repülőjegyárak és árfolyamok mellett bizony minden kisebb kiruccanásra is súlyos pénzeket költhetünk, ezért érdemes B-terveket kifundálni, ha legalább egy estére kiszakadnánk a mindennapokból. Egy éttermi élménnyel vagy egy kellemes bárban időzve is lehet töltekezni. Ha pedig kifejezetten mediterrán életérzésre vágynál, van pár jó ötletünk!

Barcelona El Raval vagy Barri Gòtic negyedeiben bóklászni megkapó épületek ölelésében, művészettel, zenével és persze jobbnál jobb kiskocsmákkal, tapasbárokkal körülvéve tényleg mesés program. Minden utcasaroknak története van, és a régi, tradicionálisabb helyeken minden bizonnyal megfordulhatott Joan Miró, Pablo Picasso, Salvador Dalí vagy maga Gaudí is.

Vicky Barcelona a város szívében

2015 óta Budapestnek is van egy menő, a spanyol fővárosra reflektáló gasztro- és szórakozóhelye, aminek nevéről Woody Allen kultikussá vált romantikus filmje jut eszünkbe. A Vicky Barcelonában mi leginkább péntekre vagy szombatra szeretünk asztalt foglalni, és kellő riojai vörösbor, közösen elfogyasztott kancsóban kínált sangria, valamint a ház remek tapasai után/közben táncra perdülni. Kétségtelenül ezek a legerősebb napok, de ha rajongunk a spanyol konyháért és kistányéron kínált tapákért, akkor egy lomha szerdából is csinálhatunk ünnepi alkalmat, ehhez tényleg csak jó társaságra és a Vicky Barcelona ízeire és atmoszférájára lesz szükség.

Szuper tapasok a Vicky Barcelonában

Az utóbbi szinte utánozhatatlan: a Gozsdu-udvar inkább hosszú üzlethelyisége minden olyan részletet átültetett Spanyolországból, amiért olyannyira rajongani tudunk. A bárpultok kialakításától a koktélos poharakig mindent érdemes jól szemügyre venni. Vacsoránkhoz úgy készüljünk, hogy mind a tradicionálisabb tapák, mind újhullámos variációk megjelenhetnek majd az asztalokon. De nincs az a kistányérnyi öröm, ami ne kapott volna egy kis csavarást, nemzetközi kitekintést. Így például a mezítlábas patatas bravas helyett maracujás chilihabbal és füstölt mascarponéval érkezik a kétszer sütött burgonya, a sült tintahalhoz mangókrém dukál, minket pedig a peppers brûlée csalogat sűrűn vissza. A faszénen sült paprikák ropogós cukorkérget kapnak, melyhez sós fetakrémet, kalamata olívákat és kenyérchipset tálalnak. Sós, édes, kesernyés, lágy, krémes és ropogós találnak egymásra. A steakek is klasszak, és a házi briósba zárt garnélákat is érdemes megkóstolni.

Koktél és tánc - Vicky Barcelona

Nyüzsög a Gozsdu, és ehhez sokat hozzátesz a Vicky Barcelona is. Ha a Király utca felé haladunk az árkádok alatt, sokfelé kalandozhat a tekintet, de az előzőleg megismert míves kis kalitkákat észre fogjuk venni, és a sárga Jardín fény is feltűnő… nem beszélve az előtte ülő fiatalokról, akik szexi koktélokkal koccintanak. Nos, a Jardín Budapest egyik legkedveltebb tematikus koktélbárja, ahol a dizájn és a hangulat ugyanúgy a spanyol bárokat idézi. Nem semmi például a barcelonai koktélkultúra: a világ 10 legjobbra értékelt koktélbárjából hármat a spanyol fővárosban találunk!

Jardín Bár esti hangulatban

A Jardín aktuális koktéllapjáról csak azért nehéz választani, mert az összes ital tartogat valami extrát, akár kinézetében, akár ízében. A bartenderek tapasztalataira hagyatkozva csak meséljük el, hogy éppen milyen az aktuális hangulatunk, milyen ízvilág felé indulnánk, és előzékenyen kalauzolnak majd, egy-két-három italon keresztül megmutatván a Jardín  egyszerre elegáns, egyszerre pimasz személyiségjegyeit.

Mindenki megtalálja a kedvenc koktélját a Jardín Bárban

A mediterrán főhadiszállások legújabbika nem más, mint a Meshuga, ami akár ismerős kifejezés lehet. Mi is mondjuk, hogy “mesüge”, ha egy kicsit habókos emberre célzunk, ám az eredetileg jiddisből jövő “meshuga” szó inkább a bolondozásra vonatkozik. Mindjárt mondjuk is, hogy miért a névválasztás.

Igazi mediterrán fogások a Meshugában

Ez az üzlethelyiség a nagy budapesti gasztrobummtól egészen a Meshugáig már rengeteg koncepciót fogadott be, az olasz bisztrótól a magyar étteremig, de sikerre a mostani társaság vitte változatos és friss konyhájával, parádés, és semmihez sem hasonlító légkörével. Tipikusan az a hely, ahová egyedül is be lehet ülni a látványkonyhára néző bárhoz: itt egy pillanatig nem foghat el a magány érzése, mivel hangos, bolondos, szórakoztató az egész élmény. Trendi a kialakítás, imádni valóak a fények, és jó nézni, ahogy a teljesen nemzetközi személyzet örömmel teszi a dolgát. Dübörög a zene, egyre hangosabbak az asztaltársaságok is. Ez leginkább annak köszönhető, hogy sűrűn érkezik hozzájuk a ház ajándékaként kínált napi shot. Senki sem bánja, pláne, hogy ide a hangulat mellett az emlékezetes ízek miatt is megéri eljönni.

Barátságos atmoszféra a Meshugában

Jelenlegi konyhafőnökük Izraelből érkezett, érzi és érti a közel-keleti és a kifejezetten földközi-tengeri konyhák kortárs megoldásait. Nem találunk a menün hummuszt vagy falafelgombócokat, jobbára extra a felhozatal, és ehhez hozzájárul a külcsín is: nagyon mutatósak a mediterrán étterem fogásai.

Bartenderek a Meshugában

Személyes kedvencünk a füstös-fűszeres, mégis édes és krémes padlizsáncarpaccio, ami új szintre emeli a zöldséget a tahinivel, datolyamelasszal, tulum sajttal, mogyoróval és a leheletnyi rózsával. A “fish cigar” névre hallgató, szivar formájú ropogós tésztaköpenybe burkolt hal is szuper. Kóstoltunk steaket és halas főételt is: nagyon értenek a nyelvükön, hibátlanul készültek. Gondolnád például, hogy olyan sashimit kóstolsz náluk, hogy már csak azért is visszamennél? A kókusz malabi desszertről nem is beszélve!

Tehát így fest a Gozsdu-udvar mediterrán fertálya: sokat látott, minőségi tapasozóval-szórakozóhellyel, kitűnő, Spanyolországot idéző koktélbárral és hangos, temperamentumos mediterrán-fúziós étteremmel. Ne a szállásfoglaló oldalakon pörögj, inkább töltsd le a Vicky Barcelona, a Jardín és a Meshuga étlapjait!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Nyári egytálételek hússal és hús nélkül, 7...

Különleges egytálételekkel, baszk lecsóval, töltött kápiával, könnyű rakott kellel, tojásos nokedlivel, de meggy-, karfiol-, zöldség- vagy karalábélevessel is készültünk a hétre, nem is beszélve a szezonális édességekről. Áfonyás keksz, málnahab, citrompite, csokifagyi, meggyes piskóta? Nehéz lesz választani! Heti menü itt: