Jaj, de jó, a habos sütemény!

A pancsoló kislány mellett nincs is talán több olyan, évtizedek óta népszerű dal, mint az 1940-ben szerzett filmzene Kiss Manyi előadásában. Nosztalgikus, vidám, és tökéletesen illik a vasárnapi ebédhez!

Kiss Manyi főzés közben. 1940-es évek eleje

Kiss Manyi a 20. század egyik legnagyobb komikája volt. 1911-ben született Erdélyben. 15 éves korában már Kolozsváron játszott, később Miskolcon és Szegeden is megfordult. Eleinte kizárólag komikus szerepei voltak, de operettekben is nagy sikert aratott kitűnő tánc- és énektudásának köszönhetően. Pár évre kiesett a magyar színházi életből, miután férjhez ment egy olasz artistához, és vele járta a világot. Végül rájött, hogy az ő helye a magyar színpadon van, és hazajött. A harmincas években több budapesti színházban is fellép, filmes karrierje is ekkortájt indul be igazán. 1940-ben mutatják be a Fiatalság, bolondság című operettet az Operettszínházban, ahol Kiss Manyi énekli a kor híres dalszerzőjének, Eisemann Mihálynak az azóta is kultikusnak számító Jaj, de jó, a habos sütemény című számát.

Cseh Laciékkal főztünk >>

Kiss Manyi, Latabár Kálmán és Mezei Mária a János-hegyi kilátó presszójában

A háború alatt is aktív, húszfős színészkontingenssel látogat el az orosz frontra, és két hónapig énekel a katonáknak. Két legnépszerűbb dala a Csicskás nóta és a Jaj, de jó, a habos sütemény! A háború után nem szerződtetik, csak alkalmi szerepeket kap, az új rendszer nehezen bocsátja meg neki, hogy a fronton járt, és a katonákat bátorította dalaival. Közben új szerelem köszöntött az életébe – Bakonyi János, Nyúl úr, élete végéig a társa volt. A következő, cseppet sem vidám években nagy segítség volt Manyika soha nem múló jókedve és humora. Gyakran látták vendégül Eisemannékat, Jávor Pált, Turay Idát, Bara Margitot, az ötvenes évek nehéz éveiben gyakran csak körözöttel vagy virslivel tudták megvendégelni az illusztris társaságot. Kiss Manyi az ötvenes évektől megmutathatta tehetségét drámai szerepekben is – ő játszotta többek között Törőcsik Mari édesanyját a nagy sikerű Körhintában. 1957-ben kapott Kossuth-díjat. Hosszan tartó, titkolt betegség után hunyt el 1971-ben.

Voith Ágival a konyhában >>

Eisemann Mihály zeneszerző habos süteménnyel kínálja Déry Sári színésznőt.

{ SLIDER_FROM_NIDS = type:3 | slidemode:1 | title:Vas%C3%A1rnapi%20men%C3%BCaj%C3%A1nlat%20habos%20s%C3%BCtem%C3%A9nnyel | autostart:3000, 1990,16568,2314,7232,101628 }

A szöveget Kiss Albert: Nagynéném, Kiss Manyi című visszaemlékezése alapján írtuk

A képeket a Színháztörténeti Múzeum és Intézet bocsájtotta rendelkezésünkre >>

Még több habos süteményt itt találsz >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...