Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ismerj meg egy különleges húsvéti hagyományt, amit csak néhány ezren tartanak életben

Te szoktál húsvéti tojást batikolni? Valószínűleg nem, de ha mégis, akkor azt biztos nem tudod, hogy ennek a hagyománynak a legnagyobb művelői a szorbok.

A hímes tojás nagyon régi múltra tekint vissza. Több európai kultúrában is élénk hagyománya van a tojásdíszítésnek, nálunk általában pirosra festik a tojásokat, és néhány helyen ismerik a batikolást is. De azt talán kevesen tudják, hogy a hímestojás-készítés legnagyobb művelői a szorbok.

De kik azok a szorbok?

A szorbok nyugati szláv nép, akik elszórtan élnek Németország keleti részén. Számuk körülbelül 60 ezerre tehető, ezért elismert kisebbséget alkotnak az országban. Kétfajta szorb nyelvet beszélnek, a felső szorbot fonetikusan a cseh nyelvhez, míg az alsó szorbot a lengyel nyelvhez áll közel.

A kelet-németországi Elsterheide-ben néhány tucatnyian tartják csak életben a szorb batikolás hagyományát. A kis szláv közösség minden évben húsvéti vásárt tart a városkában, ahol a különleges batikolt tojások is a portékáik között vannak.

Werner Zaroba azt mondja, ő nagyszüleitől tanulta a tojásbatikolást. Náluk az volt a hagyomány, hogy a tojásokat még nagypénteken elkészítették. A keresztszülők ezt adják a keresztgyereküknek, aki ellátogat hozzájuk. A tojás mellé édes kenyérfélét, és néha pénzt is adnak. A gyerekek ezután egy játék, a „Waleien” keretében versenyeznek egymással, hogy ki tudja messzebbre gurítani a tojásokat egy erre a célra kialakított pályán.

Érdekesség, hogy a szorbok a tojásokat nem csak húsvétkor ajándékozzák, hanem keresztelőkor és esküvőkor is. Ilyenkor versenyt is tartanak, hogy kiderüljön, kié a legszebb alkotás.

A szorbok tűvel, apró késekkel, tollal és viasszal díszítik a tojásokat, nagyon alapos munkát végeznek. Zaroba azt mondja, egy húsvéti tojás díszítése körülbelül 7 óráig is eltarthat. Nézd meg, hogyan készül pontosan a szorb batikolt tojás:

Ezeket olvastad már?

via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!