Ilyen a világ legdrágább hamburgere

Most már szinte biztosan állítható, hogy a nemzetközi hamburgerforradalom győzött, és a kézművesőrülettel együtt a legkreatívabb gasztronómiai területek egyikévé emelkedett.

Ám még mielőtt azt gondolnánk, hogy a burgermánia elérte csúcsát, és a japán Burger King feketére színezett szendvicsét legfeljebb éneklő hagymakarikákkal lehet fokozni, akkor jön Joe Calderone, a New York-i Serendipity 3 étterem séfje, és elkészíti a világ legdrágább hamburgerét.

Mármint hivatalosan a világ legdrágább hamburgerét, lévén kreációja szinte az elkészülés pillanatában bekerült a Guinness rekordok könyvébe, aminek köszönhetően ma pontosan 295 dollár a világ legdrágább hamburgere. A kérdés persze magától adódik: mi kerül ennyibe egy hamburgeren? És ha már ennyibe kerül, legalább finom?

E kérdések apropóján készített egy rövid videót a GQ Magazine, amiben az amerikai hip hop előadó, 2 Chainz kóstolja meg a Calderone séf által frissen elkészített Le Burger Extravagant névre keresztelt luxusburgert.

Calderone ebben elárulja, hogy hamburgerét az Amerikában szokásos nemzeti hamburgerhónap alkalmára készítette, s amelynek különlegessége nem csupán az, hogy szégyentelenül drága, de még finom is. Ez utóbbi állítás pedig jó eséllyel fedi is a valóságot. A Le Burger Extravagant húspogácsája ugyanis wagyu marhából készül, ami egy igen kényesen tenyésztett japán marhafajta. Ehhez ad hozzá némi Beluga-kaviárt, amiből nagyjából 30 gramm (az ikra méretétől és színétől függően) kerül 200 dollárba, öntetként heirloom paradicsomból készült ketchupot használ, sajtnak pedig egy különleges, 18 hónapig barlangban érlelt sajtot. Mindezeken kívül fehér szarvasgombavaj, fekete szarvasgombaszeletek, illetve fürjtojás kerül még a zsemlébe. Ha pedig ezen alapanyagoktól már önmagában nem lenne szemtelenül luxus az extravagáns burger, akkor a zsemlére 24 karátos aranyreszelék kerül szezámmag helyett. Merthogy az aranyreszeléket meg lehet enni - igaz, kissé maszatol. És ha valaki még mindig úgy gondolná, hogy ez nem maga az elképzelhetetlen luxus, akkor fogpiszkálónak egy szolid aranytűt szúrnak a kész hamburgerbe, aminek tetejét egy kisebb gyémánt díszíti.

Fontos hozzátenni, hogy ha az ebédszünetben egy Le Burger Extravagant-ra fájdulna meg a fogunk, akkor minimum 48 órával előtte jelezzük ezt az étteremnek, hiszen az alapanyagok beszerzése némi időbe telik.

Ami azonban ennél még fontosabb, hogy a luxushamburgerért kifizetett összeget teljes egészében a New York-i hajléktalanok számára épített lakások finanszírozására fordítja az étterem. Ennek tükrében pedig nem csupán a világ legdrágább és legfinomabb hamburgeréről van szó, de minden bizonnyal a legnemesebbről is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek