Illatos kávé zamatos süteménnyel

Kávé és süti India keleti partján. Valósítsd meg otthonodban! Bemutatjuk a megoldás kulcsát: a Monsoon Malabar kávét! (x)

Múlt héten az Omnia Reserve single origin szemes kávék közül a Volcanic Valley fantázianevű terméket mutattuk be, melyhez jázmin ízesítésű süteményeket készítettünk nektek. Most Indiába kalauzolunk titeket, pontosan a Malabar-partra. Itt megkóstoljuk a 100%-os arabica Monsoon Malabar kávét, melyet monszun széllel szárítottak nekünk. Hozzá Omnia Reserve szakácsunk sáfrányos sütijeit rágcsáljuk.

Csokoládés gyümölcskenyér sáfrányos szirupos körtével recept

Az India dél-nyugati partvidékéről (Karnataka és Kerala államokból) származó Malabar kávé eredetvédelem alatt áll, egyedisége a feldolgozási eljárásban rejlik. Szüret után a párás levegőn megduzzadt kávészemeket a monszun széllel szárítják, ez a három-négy hónapig tartó időszak pedig különleges fehéres színt, kellemesen lágy savasságot és izgalmas ízeket biztosít a kávébaboknak.

Zöldkávékóstolási-jegyzet André Hoikins Master Blendertől:

Ritka és egyedi, tartalmas kávé, melyben a fűszeres-fás íz kellemes savassággal párosul. Közepes pörkölést használva emeljük ki a kávé izgalmas aromáját.

Sáfrányos créme brulée recept

Ez a különleges kávé akkor született, amikor a brit fennhatóság alatt (1858 és 1947 között) Indiából a tengeren útnak indított szállítmányok hosszú hónapokig ki voltak téve a nedvességnek és szélnek, ezért zöld színük megfakult. A legenda szerint akkoriban akár 6 hónapig is tarthatott, míg a Jóreménység fokát megkerülve a szigetországig jutottak a kávéval, amelynek ez idő alatt teljesen átalakult a karaktere. A szállítmányozás fejlődésével azonban ez a jellegzetesség egyre kevésbé volt érzékelhető, ezért fejlesztették ki a „monsooning” eljárást.

Ennek során a kávébabokat június és szeptember között szellős raktárakba helyezik és szétterítik, többször forgatják, hogy a szél megfelelően érje azokat, majd kiválogatják a már nagyobbra duzzadt világos szemeket.

Tudj meg többet az Omnia Reserve single origin szemes kávéiról itt!

A Kávézz! rovat további cikkeit itt találod!

Címlapról ajánljuk

„Igaz a mondás, hogy mire a kezüket a kilincsre teszik,...

Májusban nyílt egy hely Szentendrén, ahol új életre kel a paradicsomos káposzta, a tejbegrízt elégedett sóhajok kísérik, és ahol az is barátságot köt a zöldborsófőzelékkel, aki valaha súlyos menzai traumákat szenvedett el. Szászfai Brigitta és Póti Bence, bár nem a vendéglátás felől érkeztek, pontosan tudták, hogy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol barátságos a hangulat, ahol nem kell feszengeni, van kraft-IPA csapon, és valami ütős meglepetés a tányéron. Ez lett a Teyföl, amit a nyitás óta egyre lelkesebben látogatnak a vendégek. Indulásról, elvárásokról, csapatszellemről beszélgettünk, a mumussá vált “újragondolt” jelzőt pedig az étterem séfje, Kulcsár Alex segített helyretenni.

Kormos Lili

További cikkek

7 kiváló hazai étterem eldugott településeken

Falusi fine dining, vidéki gourmet – ilyen és hasonló hívószavakkal vonzzák be vendégeiket az ország messzi kistelepülésein is olyan éttermek, amelyek kiemelkedően igényes és előremutató konyhát visznek. A műfaj koronázatlan királyai persze egyértelműen a Dudás-testvérek: ők anno az Anyukám Mondtával feltették Encset a gasztrotérképre, az első között megmutatva, hogy egy eldugott kis községben vagy kisvárosban is lehet éttermi sikersztorit csinálni.