Így tárold a zöldségeidet és gyümölcseidet, hogy ne a szemetes egye meg, hanem te

Nyáron egy csomó zöldség és gyümölcs érik be. Helyes tárolásukra fontos odafigyelni. A tudatosság növelésével sokkal több élelmiszer kerülhet az asztalra a kuka helyett.

A nyár a friss, szezonális zöldség – gyümölcs fő szezonja, ez az időszak azonban kedvez a baktériumoknak is, melyek ilyenkor könnyebben sokszorozódnak és veszélyeztethetik egészségedet is, sok élelmiszer pedig akár veszendőbe mehet miattuk.

Az élelmiszerpazarlás ellen küzdő Magyar Élelmiszerbank célul tűzte ki az élelmiszerek felelős felhasználásának elősegítését. A szervezet élelmiszermentő tevékenysége mellett különös gondot fordít a lakosság tájékoztatására, annak érdekében, hogy a tudatosság növelésével minél több élelmiszer kerülhessen az asztalra a szemetes helyett!

Tégy hát Te is azért, hogy élelmiszereid kifogástalan minőségben tálalhasd őket! Íme azÉlelmiszerbank tippjei a tárolásra:

Brokkoli+ Saláta + Zellerszár

Szereted a hajlékony zellerszárakat, a zsenge brokkolikat, és a friss salátát? Csomagold őket fóliába mielőtt a hűtőbe raknád, így tarthatod őket frissen! Figyeld meg, a zellerszár akár több mint 4, a saláta 6, a brokkoli pedig 7 hétig is friss maradhat!

Kukorica

Mit ér a nyár főtt kukorica nélkül? Tárolásánál mi sem egyszerűbb, mint rajta hagyni a héját, a kukaccsalogató szárat azonban vágd le! Így aztán nejlonzacskóba vele és irány a hűtőszekrény! Kukoricád két napig is megőrzi legfrissebb állapotát! Ha később ennéd meg, jusson eszedbe, ha kicsit száradni is kezdene, fogyasztásra tökéletesen alkalmas lesz főzés után!

Barackfélék

Vedd őket keményen, de tartsd őket távol a hűtőtől! Tökéletes váróhelyük a polc, ahol zamatossá érhetnek. Ha érés előtt éri őket a hideg, ízetlenek maradnak.

Dinnyék

Semmi nem írja le jobban a nyarat, mint egy szelet görög- vagy sárgadinnye. Ha rátalálsz egy már éppen fogyasztásra megtermett dinnyére, ami édesen illatozza körül a bevásárlókosaradat, de még nem állsz készen a nagy falatozásra, tartsd hűtve. Ha a dinnyéket hidegen tárolod, akár 10 napig is épen várnak.

Emlékezz azonban, a gyümölcsök szobahőmérsékleten a legízletesebbek, nem beszélve arról, hogy szervezeted is így tudja őket a legkönnyebben hasznosítani. Szóval nyár ide vagy oda, vedd ki a hűsről őket fél órával a tálalás előtt.

Ha otthoni mentőakciód mellett szeretnéd, hogy az áruházak időben már el nem adható élelmiszerei is megmeneküljenek a nyár okozta veszedelmektől és gazdára találjanak, az Élelmiszerbank munkáját itt támogathatod!

További információt az Élelmiszerbank tevékenységéről itt találsz!

Kövesd az Élelmiszerbank Facebook oldalát, ahol folyamatosan értesülhetsz élelmiszermentő munkájukról!

Címlapról ajánljuk

További cikkek