Így főzz makulátlan tisztaságban!

Kapkodás, csapkodás és dupla munka. Lassíts, főzz élvezettel, tiszta körülmények között, és tölts minél kevesebb időt azzal, hogy a koszt összehúzd magad mögött!

Íme egy pár megszívlelendő tanács, hogyan tarts rendet és tisztaságot magad körül főzés közben:

Tálat a pultra!

Hogy ne kelljen kerülgetned a kukát és hajolgatnod a már „illatozó“ szemét fölött, nevezz ki egy szemetes tálkát. Ebbe gyűjtsd az alapanyagok előkészítése során felhalmozódott héjakat, lenyesett zöldség- vagy húsdarabokat. Így egyszerre, egy mozdulattal a munka végén megszabadulhatsz tőlük.

Elő a kukával!

A kukát azért vedd ki a szekrényből, és helyezd elérhető távolságba, hogy ha kinyitsz egy paradicsomkonzervet, a dobozát egy hajítással beledobhasd, hiszen a továbbiakban csak zavarna a pulton. Ne legyen túl messze – ha túl nagyot kell dobnod, még kilöttyenhet egy kevés maradék a dobozból, és ahelyett, hogy megkönnyítenéd a dolgot, plusz melót csinálsz magadnak.

Hajlékony vágólap

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy amikor a vágódeszkán felszeletelt zöldségeket a serpenyőbe szerette volna söpörni, a fele mellé ment. Nemcsak a tűzhelyen, de a földön is szétgurulnak az apró darabkák. Ha van otthon egy vékony hajlékony vagy behajtható szélű vágólapod, akár olyan, amit a férjed a sniccerrel való vágáshoz használ, akkor szeletelj ezen. A szélek behajtásával pontos irányításban repülhetnek a zöldségek a lábasba!

Kapd fel azonnal, ami leesett

Ha mégis lepottyanna valami, azon nyomban szedd és töröld fel. Így nem feledkezel meg róla, és később időt spórolsz a takarításnál, és nem maradnak beszáradt, odaragadt darabkák a szekrény alatt. Sőt, megelőzhetsz egy esetleges balesetet, amikor is megcsúszol például a lecsöppent olajfolton.

Többször is használhatod ugyanazt a kanalat

Tedd egy csészébe magad elé a már használt mérőkanalat vagy evőkanalat. Ilyen módon nem koszolsz vele, és nem kell újat elővenned például a cukor után a liszthez is.

Tisztítsd le a pultot, pakolj ki a gépből!

Langyos mosószeres vízzel mosd le a munkafelületet, mielőtt nekiállsz a főzésnek. Pakolj el minden nem oda illő dolgot, amire biztosan nem lesz szükséged. A mosogatógépet, ha van, és a mosogatótálat is pakold ki, hogy legyen helyed azonnal a koszos edényeknek vagy a zöldségek tisztításához.

Előzd meg, vagy takarítsd le azonnal

A rántott hús sok család nagy kedvence. Sütés után viszont borzasztó állapotok uralkodnak a konyhában. Ha egy lapos, hálós fedőt teszel a serpenyő tetejére, kevesebb munkád akad később. Nincs ilyen a háztartásodban? Akkor viszont egyből sütés után takarítsd le a tűzhelyet, mert pár óra vagy akár egy nap elteltével a körmöddel kaparhatod a ráégett, odakozmált cuccokat.

Mosogass, áztass folyamatosan

A tészta bekeverésére vagy más alapanyagok mixelésére használt edényt azonnal áztasd be, vagy öblítés után tedd a mosogatógépbe. Ne várd meg, ameddig ráragad a trutyi, és különben is csak kerülgetnéd, zavarna a munkapulton.

Használd ki, hogy van mosogatógéped!

Tepsik olajozásánál, kilisztezésénél használd a mosogatógép lenyitott ajtaját. Ha felette sprézed, kened, lisztezed a formát, akkor nem a munkapultod vagy a környéke koszolódik. Sőt, a liszt vagy cukor kimérésénél is alkalmazhatod ezt a kis fortélyt. Főzés után úgyis be kell indítanod a gépet, majd ő elvégzi a piszkos munkát.

Készíts azonnal használható lemosószert

Tölts meg egy üres szórófejes üveget vízzel, cseppents bele egy kevés mosogatószert. Ez a „koktél“ segít abban, ha valami mégis kifröccsenne, lecseppenne, rögtön el tudd távolítani a foltot egy mozdulattal. A lemosószeres flakon mellé készíts egy guriga konyhai papírtörlőt, így ha helyzet van, nem kell keresgélned!

Lassíts egy picit!

A legnagyobb galibákat akkor okozzuk a konyhában, amikor kapkodunk. Ha megpróbálunk egy kicsit lassabban, koncentráltabban dolgozni, akkor kevesebb bajt és eltakarítandó koszt képezünk magunk körül. Ne akarj egyszerre szeletelni és alapanyagokat kimérni, mindent a maga idejében csinálj. Meglátod, kevesebb a plusz munkád, és fele idő alatt készen vagy mindennel!

Mindettől függetlenül van valami báj abban, ha piff-puff összecsapsz mindent. Csak legyen egy neked kedves segítő társad, akivel élvezet még a takarítás is!

via: thekitchn.com

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Induljon a bejgli-szezon! – 9 hely, ha idén rendelnéd a...

Bejgli nélkül nincs karácsony, és bár tudom, hogy a sokféle bejgli vallás azon a közös alapon nyugszik, hogy a legjobb a házi, megértem azokat is, akik nem tudnak, vagy nem akarnak még sütéssel is bajlódni az ünnepek előtt/alatt. A rendelés viszont sokszor hazárdjáték, ezért most mutatunk kilenc helyet, akik szentestére az asztalokra varázsolják a tökéletes minőségű bejglit, és nektek rá sem kell néznetek a sodrófára.

Kormos Lili

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek

Szaftos brassói aprópecsenye

A brassóiról rengeteg legenda kering - hogy a brassói gyorsvonaton készült először, mások szerint Brassóban találták ki. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is ...