Így fest a kínai bagel - a közepén levő luk 500 éve megmentette a kínai katonák életét

Minden nemzetnek megvan a maga zsömléje - na de gondoltuk volna, hogy Kínában konkrétan életmentő szándékkal jött létre, hogy megmentse a katonákat a japánoktól?

A kínai bagel, amivel háborút is lehet nyerni - 50 évvel ezelőtt japán kalózok támadták meg Kína déli határait, a kínai hadsereg Qi Jiguang vezetésével pedig a rejtőzködés taktikáját választotta - ezért is volt fontos, hogy a napi étkezéshez szükséges tűzrakás fel-felvillanó lángjai se árulják el őket. Ezért Qi Jiguang kitalált egy olyan ételt, amihez nem kell tüzet rakni, és menet közben is fogyasztható - ez volt a kínai bagel, a GUANG BING, aminek receptje 500 éve változatlan.

A nyers guang bingek, amelyek közepébe hagyományosan lukat fúrnak

A videóban egy apró kínai falucska egyetlen és utolsó guangbing-készítője, Lin Xiu szólal meg, aki elmeséli, hogy a bagelsütés első lépése a tésztagyúrás. Amíg a lisztes tésztát a gép összegyúrja, előmelegítik az agyagsütőt, majd megformázzák a zsömleféleségeket.

A kész zsömlék

A közepére egy igen jellegzetes lukat ütnek - ennek segítségével tudták annak idején felfűzni és a nyakukba akasztani a katonák elemózsiájukat anélkül, hogy meg kelljen állniuk tüzet rakni és étkezni.

NÉZZÉTEK A VIDEÓT:

A kiszaggatott kerek zsömléket ezután szezámmagba forgatják, a forró, földbe süllyesztett kemence falára tapasztják őket, és 30 perc sütés után kész is!

Ezt láttátok már az ízHUSZÁR magazinon?

Meglepő, de a ma ismert sushi ősét, a funazushit 3 évig érlelik....és nem találod ki, milyen halból készül

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legnépszerűbb magyar sütik

Zserbó, flódni, krémes - ki ne szeretné a három közül legalább az egyiket? A Konyhafőnök mai adásában a csapatoknak közülük kellett választani!