Egy környezet-egészségügyi szakorvos komoly egészségügyi figyelmeztetést adott ki a horpadt vagy sérült konzervdobozokból származó ételek fogyasztásával kapcsolatban – és azt is elárulta, hogyan vezethetnek akár bénuláshoz vagy végzetes mérgezéshez - írja a Startlap.
Meglepőnek tűnik, de egy környezet-egészségügyi szakorvos megfontolandó figyelmeztetést adott ki, miszerint a boltok polcain található, esetlegesen sérült, horpadt konzervek akár bénulást és mérgezést is okozhatnak:
Ha a doboz behorpad – főleg az illesztéseknél –, az megtörheti a légmentes zárást, és lehetővé teheti, hogy a Clostridium botulinum baktérium elszaporodjon. Amikor ez a baktérium nőni kezd, botulinum toxint termel, ami akár halálos is lehet
- magyarázza a doktornő.
Figyelem!
Az említett baktériumból már a legapróbb mennyiség is botulizmust okozhat – ez egy ritka, de potenciálisan halálos ételmérgezés, amely az idegrendszert támadja.