A hét bloggere: Norbi06

Eheti kiemelt bloggerünk, Norbi sörkülönlegességeket főz. Mostani cikkében elárulja, milyen fogások illenek az egyes italok mellé. Tanácsait érdemes megfogadni!

A sörfogyasztást az ételekkel ritkán emlegetik egyszerre – nem igazán húznak párhuzamot a két dolog között, nincs kultúrája a étkezés mellé elkortyolgatott sörnek és az efféle gasztronómiának. Pedig a lehetőségek gyakorlatilag, ha nem is végtelenek, de legalább olyan sokszínű palettát adnak, mint amikor kiváló borokat párosítunk bizonyos ételekkel. Ha találkozunk is véletlenül a folyékony kenyér kísérőjeként emlegetett fogásokkal, azok gyakran csupán sörkorcsolyák, snack-ek, ami igen degradáló. A teljesség igénye nélkül bemutatok egy-két sokak által ismert sörtípust, valamint pár kevésbé ismertebbet, hogy leírjam, mire célszerű figyelni, ha ételt akarunk kreálni melléjük. Ugyanis ez így működik– nem a sört adjuk a fogáshoz.

Sör- és ételpárosítások

Hamis carbonara Norbi konyhájából recept

A pilseni típusú világos sörök komlós íze és kesernyéssége ugyan elég markáns, ahogy a gabonás alap is, mégis megpróbálom egy kalap alá venni az amerikai típusú, igen távoli testvéreivel (a legtöbb Magyarországon kínált darab.)Az üdítő, tiszta jelleg, az élesztős zamatok hiánya könnyen összehozható valamilyen letisztult ízű étellel, azonban figyelni kell a keserű komló ellensúlyozására is, amelyre használhatunk tejszínt, tejfölt vagy olívaolajat. Kis adagban, meleg előételként felszolgálva egy carbonara vagy tejszínes tésztát tudok elképzelni kísérőként.

Knédli káposztával és tarjával recept

A félbarna lágerek és angol ale típusú sörök két teljesen külön világ, azonban a félbarna ászok sörök gazdag malátás ízei és az angol alek gyümölcsös, fenolos (élesztő által létrehozott) illatai miatt hasonló típusú ételt lehet melléjük kínálni. Egy markáns húsos ízű fogást képzelek el valamilyen savanyú alkotóelemmel, ami harmóniába hozza a gyakran édesnek hitt élesztős illatokat és malátás ízeket. Citromos borjúszelet vagy káposztás, húsos knédli, de ne akadjunk le ennyinél!

Görögsaláta Norbi konyhájából

Belga búza, illetve német világos, barna- és bak búzasörök jellegzetessége a határozott élesztős íz, ami fenolosan szegfűszegesnek, valamint gyümölcsösen banánosnak mutatja magát. Másik elhanyagolhatatlan ismertetője e típusoknak a felhasznált búza kissé savanykás, gabonás jellege. A belga búzasöröket még fűszerekkel is ízesítik. A frissítő, édeskés búzasörök kísérője lehet valamilyen egyszerű, könnyű étel. Egy kis savanykás komponens, valamint friss, ropogós zöldségek, gyümölcsök segítenek megteremteni az állagok, illatok és ízek egyensúlyát. Friss saláták egy kevés paradicsommal vagy citromlével, csirkehús joghurtos mázzal vagy szósszal az én ajánlatom.

Garnélasaláta Norbi konyhájából recept

Egy Magyarországon kevésbé ismert típus, az IPA következik, aminek két fajtája is létezik: az angol, illetve amerikai. Míg az angol telt, malátás ízű, az amerikai egy kész illatbomba mangóval, fenyővel, licsivel, bodzával stb., illata pedig a különleges komlókból származik. Mind a két típus nagyon erőteljesen keserű, egyértelműen ez a domináns vonal bennük. A keserűséget ellensúlyozandó valamilyen édeskés ízhatású ételt illik kínálni mellé, azonban érdemes az étkezés elején elhelyezni ezt a sört, ezért lehet tökéletes választás hozzá a rák, kagyló vagy bármilyen szaftos tengeri herkentyű.

Flekken sós malac oldalas recept

A Németországban elterjedt füstölt sör egyedülálló zamatát a tölgyfán füstölt maláta kölcsönzi, ami egyértelműen az uralkodó aroma az italban, így egy olyan ételt lehet mellé választani, amihez egyébként is jól illik a füstös íz. A magyar konyha előnyben, de egy szép darab oldalast is könnyen el tudok képzelni mellé.

Négy órás rostélyos recept

A stout és porter kevésbé, ám a gazdag malátás ízű bak sör már inkább ismert típus hazánkban. Míg ez utóbbi sokkal édesebb, a pirított malátás, kissé égettes ízek mindegyikben meghatározóak, s ezért kell valamilyen zsíros étellel párosítani, ami segít elmélyíteni ezt az éles ízt. Vörös húsok, vadak előnyben, főleg a marha- és szarvashús passzol a legjobban hozzá.

Tiramisu Norbi konyhájából recept

A különböző gyümölcsös sörök (össze nem tévesztendő a gyümölcsszörppel ízesített, valamint az üdítővel kevert világos lágerekkel) és a kevésbé elterjedt ún. árpaborok két teljesen külön álló világot képviselnek, ám az előbbi gyümölcsös ízei és utóbbi krémes édessége, valamint lehengerlő ereje méltó lezárása lehet bármilyen vacsorának egy adag krémes, habos desszerttel karöltve.

Omlós szűzérmék recept

A levesekhez nem igazán kínálnék sört, ahogy azt egy-két kivétellel (pl. Kadarka – Halászlé) a boroknál se szokás. A belga sörökről pedig azért nem esett szó, mert olyan sokféle és különböző típus létezik, hogy nem is csoda, hogy a belgáknál magával ragadó és virgonc életet él a sörgasztronómia. Gyakran párosítják söreiket különböző fermentált sajtokkal.Ne feledjük: csak a fantáziánk szabhat határt!

A Norbi által készített söröket itt nézheted meg!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.