Francia macaron, a habcsókkirály

Március 20-án van a macaron világnapja! E heti gasztrobloggerünk ezért bevezet titeket a színes szépségek rejtelmeibe! Készítsétek el velünk együtt az első macaront!

Mi az a macaron?

Aki találkozott már ezzel az eredetileg Itáliából származó, mára viszont a franciák kultikus desszertjévé vált aprósüteménnyel, az tudja, hogy a gyönyörű színekben pompázó, apró puszedliszerűségek csak látszólag egyszerű teremtmények, elkészítésükhöz gyakorlatra és nem kevés türelemre van szükség.A végeredmény viszont garantáltan mindenkit elbűvöl, mert ezek a falatnyi szépségek nemcsak esztétikai, hanem kulináris értelemben is nagy élményt jelentenek.

Mitől macaron a macaron?

A tészta vizuálisan hat ránk változatos, pompás színeivel, a töltelékek szinte kimeríthetetlen variációs lehetősége pedig sokoldalúságával gyönyörködtet.A két félgömbből álló héj ízvilágában ne keressünk valódi karaktert, a mandula diszkrét aromáját elnyomva alapvetően a cukor édessége dominál. A tökéletesen elkészített héj felülete fényes és sima, keskeny talpacskákon áll, állagát tekintve kívül roppanós, belül pedig enyhén ragacsos.A macaron valódi ízét a héjakat összefogó töltelék adja, optimális esetben az édességet ellensúlyozó fanyar, pikáns, kesernyés, fűszeres krémeknek köszönhetően.

A macaron varázsa

A macaron meghatározó, egyben varázserejét kölcsönző eleme a színe. A lehető legmeghökkentőbb árnyalatokban is előfordul, a hófehértől a feketén át egészen a vibráló metálokig. Éppen a mesterséges színeknek köszönhető, hogy a rajongói mellett megfigyelhetünk egy népes ellenzőtábort is, akiket még a kóstolás gondolatától is rázza a hideg a felhasznált ételszínezékek miatt.A jó hír az, ha lemondunk a harsány, rikító árnyalatokról, gyönyörű pasztell eredményeket érhetünk el olyan természetes anyagokkal, mint a kakaó, a céklapor, a kurkuma, a klorofill vagy a matcha tea.Szépsége, és kifinomultsága révén a macaron kiváló ajándék is lehet.Párizstól New Yorkig mindenhol a város legelegánsabb utcáiban találjuk a szemet gyönyörködtető, macaron készítésére szakosodott üzleteket, ahol 2-3 eurót, illetve dollárt is elkérnek darabjáért. A magyarországi árak szerencsére „csak” 150-250 Ft/darab között mozognak.

Macaron-recept

Hozzávalók 36 darabhoz

A héjhoz

  • 150 g porcukor
  • 150 g finomra darált mandula vagy mandulaliszt
  • 110 g ( 3-4 tojás) szoba hőmérsékletű tojásfehérje, amit előtte egy napig a hűtőben érleltünk
  • 8 ek víz
  • 150 g kristálycukor

A krémhez

  • 15 dkg aszalt sárgabarack
  • 5 ek baracklekvár
  • 2 ek citromlé
  • 1 ek nádcukor szirup
  • 4 ek mascarpone
  • 5 ek 55 %-os barackpálinka

Elkészítés

  1. Sütőpapírt tepsi méretűre vágunk.Ceruzával kb. 3,8 mm átmérőjű köröket rajzolunkrá, egymástól 2 cm távolságra (körző, pálinkás kupica segítségével).
  2. Sütőlapokat sütőpapírral kibélelünk (jelöléssel lefelé).
  3. A porcukros mandulát egy tálba öntjük.
  4. A tojásfehérjét két részre osztjuk, az egyik adag fehérjét a cukros mandulához keverjük. Ha színezzük, a színezéket hozzáadjuk.
  5. A vizet egy kis fém edénybe töltjük, a kristálycukrot hozzáadjuk.
  6. Lassú tűzön feloldjuk, majd cukorhőmérő segítségével szirupot készítünk.
  7. Amíg a cukor melegszik, a tojásfehérje másik felét előkészítjüka felveréshez. Amikor a cukorszirup eléri a 115 C-ot, elkezdünk habot verni.
  8. Amikor a szirup eléri a 120 C-ot, felverés közben lassan a fehérjehabhoz öntjük. Ahabot addig keverjük, míg visszahűl 50 C-ra, és az állaga kicsit visszapuhul.
  9. A felvert habot a cukros-mandulás masszához adjuk (kis mennyiséget először, utána óvatosan a maradékot).
  10. 10 mm-es végű habzsákba kanalazzuk.
  11. A masszát a sütőpapírra rajzolt sablon körökbe nyomjuk, a tálcát a munkapulthoz ütögetjük, 30 percet állni hagyjuk.
  12. A sütőt 150 C-ra (3-as gázfokozat) előmelegítjük, a tésztát 8 percig sütjük.
  13. A héjakat sütőből kivsszük, és amunkapulton hűlni hagyjuk.
  14. A krémhez afelaprított aszalt sárgabarackot a citromlével, a nádcukor-sziruppal és a pálinkával egy lábosban összemelegítjük, majd egy éjszakát állni hagyjuk.
  15. Másnap összeturmixoljuk amascarponét, hozzáadjuk a lekvárt, és ismét összeturmixoljuk.
  16. A krémet habzsákba töltjük, és kis peremeket hagyva, kb. egy bő mokkáskanálnyi mennyiséget a korongra nyomunk, majd egy másik koronggal lefedjük.24 óráraa hűtőbe tesszük, fogyasztás előtt egy órával szobahőmérsékletre helyezzük.

A Konyha-szigetek gasztroműhely 2011 óta rendszeresen indít macaronkészítő tanfolyamokat, ahol Módos Anikó programvezető és Korponai Péter mestercukrász közreműködésével lelepleződik a tökéletes héj- és krémvariációk készítésének titka.

Modosa receptjei a NoSaltyn >>

Modosa blogja >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Egy főzelék nem akkor rossz, ha liszt van benne, hanem...

Novemberben nyílik Szatmári Feri főzelékbárja, a Hippeace. A hosszabb ideje dédelgetett álom részben közösségi finanszírozással válik valóra: úgy néz ki, hogy a budapestiek osztják Feri több évtizedes szenvedélyét a tartalmas, korszerű zöldségalapú ételek iránt. Ferivel főzelékes ősélményekről, figyelmes vendéglátásról, céklakolbászról és arról beszélgettünk, mettől meddig főzelék a főzelék.

Balázs Barbara

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!