Felfújtak felhajtás nélkül

A felfújt nagyszerű étel. Az ember egy kis löttyöt önt a tálkákba, beteszi a sütőbe, és valami egészen mást vesz ki. Hétköznapi varázslat, még varázspálca sem szükséges hozzá.

„A felfujtak joggal számíttatnak a legfinomabb tésztákhoz. De nem oly könnyű azokat készíteni és teljes szépségükben azokat asztalra adni, mint ahogy azt gondoljuk.” Az idézet Dobos C. József Magyar-franczia szakácskönyvéből való 1881-ből, és igazolja a nézetemet, hogy szuflét sütni igazi varázslat. Nem a nehézsége miatt, valószínűleg egy jó piskóta elkészítéséhez több gyakorlat és hozzáértés szükséges, hanem azért, mert a felfújttal töltött idő és munka akár egyetlen perc alatt is odaveszhet, ha nem tudjuk azonnal feltálalni, miután a sütőből kivettük a tálkákat. Illékony gyönyörűség, de ez talán csak növeli a vonzerejét.
Az Egyszerű eperszuflé receptjéért kattints ide!
A szuflékészítésnek sokféle módja létezik, készülhet krumpliból, rizslisztből, kenyérből vagy kalácsból, lehet csokoládés, gyümölcsös, vagy egyszerűen csak vaníliás. A legtöbb esetben a felfújt felfújatásáért a keményre vert tojáshab felel. Én most két pofonegyszerű szufléreceptet hoztam nektek a fent említett könyvből. Az egyik a sütéssel és elfogyasztással együtt cakkumpakk 15 percet vesz igénybe, a másik a sütés ideje miatt ugyan többet, de az okozott öröm is jóval tartósabb.
Az Egyszerű eperszuflé receptjéért kattints ide!
Az első egy gyümölcsszuflé. Ezekről azt érdemes tudni, hogy többnyire kizárólag gyümölcs, cukor és tojáshab alkotják a hozzávalóikat. A Magyar-franczia szakácskönyvből ugyan a „Baraczk-fölfujt papirtokban” című receptet használtam fel, de a baracklekvárt házi készítésű eperlekvárra cseréltem benne. Így készült el az eperszuflé, ami valóban olyan egyszerű, mint a százas szög (esetleg faék vagy kocka, persze mindegyikről tudjuk, hogy távolról sem egyszerűek.) Hipp-hopp elkészül, de tényleg azonnal el kell fogyasztani, kiharapni vagy kanalazni a formából, mert pillanatok alatt összeesik. De ha gyorsan van szükségünk valami látványosan finomra, tuti befutó lehet.
A Zöldtea szuflé receptjéért kattints ide!
A másik recept egy teával készült felfújt, ami azonnal megragadta a fantáziámat. Van egy számomra különleges mentás zöldteám, a tealevelek egészben, összesodorgatva vannak benne, és rögtön erre gondoltam, mikor elolvastam a receptet, már csak azért is, mert nem tudtam kideríteni, hogy milyen lehet a szövegben leírt tea.
„Fölfujt theából.
(Soufflé au thé)
Az előbbi módon készül, 17,5 gramm (1 lat) Heyven-Skéne-theát véve a tejsűrűhöz.”
Az „előbbi mód” egy friss narancsvirágból készült felfújtat takar, ami tejszínből, narancsvirágból, lisztből és cukorból készül az „előbbiek módjára”. Az „előbbiek módjára” pedig a „Vanilia fölfujtat” jelenti, amiben 16 kemény habbá vert tojásfehérje felel a felfújtságért. Ezért kicsit zavarba jöttem, hogy ez a bizonyos teás felfújt habbal, vagy anélkül készül-e, hasonlóan például a créme brulléehez. Végül úgy döntöttem, hogy mindkét módon kipróbáltam, de nagyobb arányban tojáshabbal készítem el. Jól döntöttem, mert Dobos C. valószínűleg az előbbi habos felfújtak módjára gondolt, a hab nélküli ugyanis, bár krémes állaga rokonszenvessé tenné, azért eléggé töményre sikeredett. A tojáshabos viszont olyan lett, mint a legomlósabb, legpuhább piskóta, amit mindenféle térfogatnövelőkkel és állományjavítókkal kísérleteznek ki az édességgyárakban. Döbbenetesen puha és olvadékony tésztát kaptam, de bizony ezt is gyorsan kell fogyasztani, mert a porcelántálkákban az alja hajlamos a bepállásra. De a gyors elfogyasztásért szerencsére nem kell különösebb erőfeszítéseket tennünk.
Hirdetés
Diós marlenka
Hirdetés

Támogatott tartalom

Heti Menü – Gyors, szerethető fogások egy kapkodós adventi hétre

Ne szégyenkezzünk, ha a karácsonyi hajtásban és előkészületekben semmi kedvünk bonyolult ételkölteményekkel megörvendeztetni magunkat és a családot. Előkerülhetnek a krémlevesek, fagyasztott kedvencek, szendvicsek és a kedvenc szószaink is! Mert ki ne örülne egy adag sült krumplinak ketchuppal, ha épp arra van időnk?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Múltidéző bejgli a PENNY karácsonyi filmjében

Bejgli nélkül nincs karácsony! A bejgli a karácsonyi ünnepek elengedhetetlen süteménye, amiben ott rejlenek a családi hagyományok, a régi karácsonyok. Ahány család, annyiféle recept, annyi apró trükk, titkos hozzávaló, amelyektől minden bejgli kicsit más ízű lesz. A PENNY karácsonyi reklámfilmjében kibontakozó megható történet középpontjában is a bejgli áll. Íze visszahozza a gyermekkori emlékeket, a családi hagyományokat, és összeköti a generációkat.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Almás sütemények karácsonyra

Egy finom almás sütemény karácskor is megállja a helyét, szóval mindenképpen készítsünk egy tepsivel, hogy a család apraja-nagyja örüljön.