A felfújt nagyszerű étel. Az ember egy kis löttyöt önt a tálkákba, beteszi a sütőbe, és valami egészen mást vesz ki. Hétköznapi varázslat, még varázspálca sem szükséges hozzá.
„A felfujtak joggal számíttatnak a legfinomabb tésztákhoz. De nem oly könnyű azokat készíteni és teljes szépségükben azokat asztalra adni, mint ahogy azt gondoljuk.” Az idézet Dobos C. József Magyar-franczia szakácskönyvéből való 1881-ből, és igazolja a nézetemet, hogy szuflét sütni igazi varázslat. Nem a nehézsége miatt, valószínűleg egy jó piskóta elkészítéséhez több gyakorlat és hozzáértés szükséges, hanem azért, mert a felfújttal töltött idő és munka akár egyetlen perc alatt is odaveszhet, ha nem tudjuk azonnal feltálalni, miután a sütőből kivettük a tálkákat. Illékony gyönyörűség, de ez talán csak növeli a vonzerejét.
A szuflékészítésnek sokféle módja létezik, készülhet krumpliból, rizslisztből, kenyérből vagy kalácsból, lehet csokoládés, gyümölcsös, vagy egyszerűen csak vaníliás. A legtöbb esetben a felfújt felfújatásáért a keményre vert tojáshab felel. Én most két pofonegyszerű szufléreceptet hoztam nektek a fent említett könyvből. Az egyik a sütéssel és elfogyasztással együtt cakkumpakk 15 percet vesz igénybe, a másik a sütés ideje miatt ugyan többet, de az okozott öröm is jóval tartósabb.
Az első egy gyümölcsszuflé. Ezekről azt érdemes tudni, hogy többnyire kizárólag gyümölcs, cukor és tojáshab alkotják a hozzávalóikat. A Magyar-franczia szakácskönyvből ugyan a „Baraczk-fölfujt papirtokban” című receptet használtam fel, de a baracklekvárt házi készítésű eperlekvárra cseréltem benne. Így készült el az eperszuflé, ami valóban olyan egyszerű, mint a százas szög (esetleg faék vagy kocka, persze mindegyikről tudjuk, hogy távolról sem egyszerűek.) Hipp-hopp elkészül, de tényleg azonnal el kell fogyasztani, kiharapni vagy kanalazni a formából, mert pillanatok alatt összeesik. De ha gyorsan van szükségünk valami látványosan finomra, tuti befutó lehet.
A másik recept egy teával készült felfújt, ami azonnal megragadta a fantáziámat. Van egy számomra különleges mentás zöldteám, a tealevelek egészben, összesodorgatva vannak benne, és rögtön erre gondoltam, mikor elolvastam a receptet, már csak azért is, mert nem tudtam kideríteni, hogy milyen lehet a szövegben leírt tea.
„Fölfujt theából.
(Soufflé au thé)
Az előbbi módon készül, 17,5 gramm (1 lat) Heyven-Skéne-theát véve a tejsűrűhöz.”
Az „előbbi mód” egy friss narancsvirágból készült felfújtat takar, ami tejszínből, narancsvirágból, lisztből és cukorból készül az „előbbiek módjára”. Az „előbbiek módjára” pedig a „Vanilia fölfujtat” jelenti, amiben 16 kemény habbá vert tojásfehérje felel a felfújtságért. Ezért kicsit zavarba jöttem, hogy ez a bizonyos teás felfújt habbal, vagy anélkül készül-e, hasonlóan például a créme brulléehez. Végül úgy döntöttem, hogy mindkét módon kipróbáltam, de nagyobb arányban tojáshabbal készítem el. Jól döntöttem, mert Dobos C. valószínűleg az előbbi habos felfújtak módjára gondolt, a hab nélküli ugyanis, bár krémes állaga rokonszenvessé tenné, azért eléggé töményre sikeredett. A tojáshabos viszont olyan lett, mint a legomlósabb, legpuhább piskóta, amit mindenféle térfogatnövelőkkel és állományjavítókkal kísérleteznek ki az édességgyárakban. Döbbenetesen puha és olvadékony tésztát kaptam, de bizony ezt is gyorsan kell fogyasztani, mert a porcelántálkákban az alja hajlamos a bepállásra. De a gyors elfogyasztásért szerencsére nem kell különösebb erőfeszítéseket tennünk.
Ne szégyenkezzünk, ha a karácsonyi hajtásban és előkészületekben semmi kedvünk bonyolult ételkölteményekkel megörvendeztetni magunkat és a családot. Előkerülhetnek a krémlevesek, fagyasztott kedvencek, szendvicsek és a kedvenc szószaink is! Mert ki ne örülne egy adag sült krumplinak ketchuppal, ha épp arra van időnk?
Bejgli nélkül nincs karácsony! A bejgli a karácsonyi ünnepek elengedhetetlen süteménye, amiben ott rejlenek a családi hagyományok, a régi karácsonyok. Ahány család, annyiféle recept, annyi apró trükk, titkos hozzávaló, amelyektől minden bejgli kicsit más ízű lesz. A PENNY karácsonyi reklámfilmjében kibontakozó megható történet középpontjában is a bejgli áll. Íze visszahozza a gyermekkori emlékeket, a családi hagyományokat, és összeköti a generációkat.
Szívesen jársz a természetbe csipkebogyót, pitypanglevelet vagy más izgalmas, vadon termő finomságot szedni? Te vagy a kistermelői piacok sztárvásárlója? Akkor ez a játék neked szól!
Bár az adventi időszak négy hétig tart, a végére mindig kifutunk az időből: minél közelebb a karácsony este, annál több a teendő. Nézzük, hogy lehet biztonságos a karácsonyi sütés-főzés!
Egy átlagos hétköznapon Suzukiba pattantunk Marcival, hogy elvigyen minket a kedvenc piacára és a Farm2Fork telephelyére, ahonnan az idényzöldségeket és -gyümölcsöket szokta beszerezni. Közben hosszan beszélgettünk a főzésről, a tapasztalatszerzésről, a stázsolásról, a tajvani konyháról, és persze a vezetésről is.
Egyszerű krémes süteményeket hozunk karácsonyra, mert egyrészt nem mindenki szereti a klasszikus ünnepi sütitöltelékeket, másrészt egy krémes sütibe beleharapni maga a csoda!
Letudhatjuk az ünnepi hajsza nagy részét, ha már most elkészítünk egyet-kettőt az alábbi hosszan elálló karácsonyi süteményekből. Nem fognak megromlani, bepenészedni, csak álljuk meg a folytonos rájuk járást!