Ezt tanultam a főzőiskolában!

Egy fiatal hölgy vallomásai arról, hogy mi a legfontosabb 10 dolog, amit egy főzőiskola gyorstalpaló 12 hetes kurzusán tanult.

Ariel Knutson amerikai szerkesztőnő fogta magát, és elvégzett egy 12 hetes kulináris tanfolyamot. Mi volt a 10 legfontosabb dolog, amit egy hivatásos főzőiskolában megtanult? Megosztjuk veletek!

Hogyan olvassunk receptet?

A helyes receptolvasás megkérdőjelezhetetlenül az egyik legfontosabb dolog, amit új szakácsként megtanulhatsz. Az egy dolog, hogy átfutod a hozzávalókat és a lépéseket, de egy pici rutinnal már olvasás közben a szemeid előtt lehet, hogy ez a gyakorlatban hogyan fog kinézni. Ha a recept azt írja, gyöngyöző vízbe kell tenni az alapanyagokat, tudni fogod, hogy melyik az a perc, amikor érdemes beleereszteni a borsószemeket a fazékba - egy pár alkalom után legalábbis.

Önbizalom a konyhában

A főzőiskolába való jelentkezésem fő oka az volt, hogy egy kis önbizalmat kapjak - mondja. Ez pedig két dologból tevődött össze: gyorsaság és gyakorlat. Mindet olyan gyorsan kellett elkészíteni, hogy az ember nem ér rá megkérdőjelezni önmagát. Arra is rájöttem, hogy bizonyos dolgoknak idő kell arra, hogy elkészüljenek, és az, hogy ide-oda kevergetjük az alapanyagokat a lábasban, nem segít. Ebbe bele kell nyugodni.

A csirke felnégyelése és megkötözése

Az összes húsos és halas feladat közül az egyik leghasznosabb. Nem egyszerű, de egy kis gyakorlással sikerülni fog!

A jó hámozókés jelentősége

Mindenki azt harsogja, hogy a szakácskés milyen fontos - a jó hámozó legalább ennyire! Nemcsak hámozásra, de a kisebb hibák eltávolítására is használjuk - ezt egy szakácskéssel soha nem lehetne megoldani.

A szuperhős alapanyagok, amelyeknek mindig a hűtődben kell lenniük!

A vajtól minden csak finomabb lesz, a citromtól kicsit frissebb, a tojás pedig a csodalapanyag, amivel mindenre képes leszel a konyhában.

Hogy teszteld és sűrítsd a szószokat?

Hogy mikor pont tökéletes a szósz sűrűsége? Ha egy kanál hátát belemártjuk, és az ujjunkkal húzott csík megmarad a kanálon, akkor nem kell tovább sűríteni, a szósz pont jó.

Ha mégsem így van, akkor nyílgyökérliszttel, xilittel vagy keményítővel segíthetünk a dolgon leghatékonyabban.

Honnan tudjuk, hogy mikor elég forró az olaj?

Tegyük az olajat a serpenyőbe, majd hevítés után mozgassuk előre hátra. Ha az olajcsík kis oldalcsíkokat enged maga mellett, akkor elég forró az olaj!

A kreativitás akkor indul, ha azt használod, ami van!

A kreativitás nagyon fontos a konyhában. Nincs edényfedőd? Használj szalvétát vagy papírtörlőt. Nincs konyhai gézed, amibe a petrezselymet tekernéd a levesbe? Használj póréhagymát hozzá! Ez igaz a húsokra - vannak ételek, amik megkívánják a drága húst, de a legtöbb recept helyettesíthető olcsó, de szintén jó minőségű hússal.

A fűszercsokor váratlan varázsa

A franciák fűszercsokra - petrezselyem, babérlevél, kakukkfű, rozmaring - minden alaplevet és szószt feldob, és ad hozzá egy kis pluszt. Ha a fűszereket egy gézlapba teszed, mielőtt az alaplébe, szószba vagy levesbe tennéd, akkor egyszerre ki lehet venni, és nem kell utólag halászgatni.

Hogyan készül az alaplé

A főzőiskola előtt eszembe sem jutott volna alaplékészítéssel bajlódni - mondja Ariel - , olyan elképzelhetetlennek tűnt, hogy megérje az extra fáradtságot. Csak egyszer kell elkészíteni, és mindjárt rájövünk, hogy nemcsak nagyon egyszerű, de semmivel sem pótolható.

Még több konyhai kiegészítőért nézz körül a Jófogáson!

(via The kitchen)

Címlapról ajánljuk

További cikkek