Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezeket az undorító betegségeket szedheted össze, ha nem törlöd le a dobozos üdítő tetejét

Dobozos üdítőket és söröket nyáron még többször vásárolunk, egy fontos dolgot azonban sok ember elfelejt megtenni ivás előtt: letörölni a doboz tetejét. 

Egy jéghideg üdítő vagy sör felciccentése a nyári forróságban igazán frissítő tud lenni, ha azonban dobozos kiszerelést választunk, érdemes odafigyelni egy igazán fontos dologra, mégpedig arra, hogy fogyasztás előtt alaposan töröljük le az üdítős doboz tetejét. 

Személyes emlék, de néhány évvel ezelőtt még vagy tucatnyi embertől hallottam, hogy:

 ,,Ne igyál dobozos üdítőből, mert a teteje patkányvizeletes lehet, tele van baktériumokkal!" 

Ha patkányvizelet nem is, vagy csak nagyon ritka esetben, de tucatnyi más baktérium tényleg előszeretettel telepszik meg az alumíniumdobozok tetején, erről a Thekitchn egyik újságírója készített részletes gyűjtést. 

Milyen betegségeket szedhetsz össze, ha nem törlöd le doboz tetejét? 

Az Amerikai CBS televíziós társaság néhány évvel ezelőtt egy amerikai laboratóriumban vizsgáltatott be dobozos üdítőket: volt, amelyiket automatából, egy másikat étteremből, a harmadikat boltból és benzinkútról hozták el kivizsgálásra, és valóban: Az eredmények mondhatni, undorítóak voltak. 

Staphylococcus

Kezdjük a gyorséttermi itallal. A dobozon Staphylococcus nevő baktériumot találtak, amely hányással, hasmenéssel és lázzal jelentkező ételmérgezéssel járhat, de kórházi, főleg szülészeti, csecsemő- és műtétes osztályokon gyakran okoz sebfertőzéseket is.

Peudomonas aeruginosa

Az italautomatából szerzett üdítős dobozon pseudomonas aeruginosa-t találtak. Ez az a baktérium, amely 2014-ben több magyar palackozott ásványvízben is fellelhető volt, és ami bár gyakori kórokozónak számít, az emberi szervezetben óriási károkat tud tenni: megfertőzi a sérült szöveteket, gyulladásokat, húgyúti fertőzéseket, égési sérüléseket de akár vérmérgezést és tüdőgyulladást is okozhat.

Coliform 

A benzinkúton vásárolt energiaital tetején a nagy mennyiségű poron kívül coliform részecskéket találtak, amely pedig nem más, mint ürülékből származó baktérium.

Amesh Adalja, a Johns Hopkins Center for Health Security fertőző betegségekkel foglalkozó kutatója szerint ezek a baktériumok gyorsan és egyszerű módon tapadnak meg a felületeken, elég hozzá egyetlen ember, aki a dolga végezte után nem mos kezet, majd úgy pakolja fel az árukat a boltok polcaira, de persze a már korábban említett teória is szóba jöhet, mi szerint egy állat hagyhatta rajta a piszkát, például a raktárban.
Ezek a felületek úgy is tartogathatnak magukon ürülékből származó baktériumot, hogy végül nem okoznak rosszullétet, mivel azonban ez nincs ráírva egy üdítős dobozra sem, nem érdemes kockáztatni. Bár a kórokozók nagy része nem képes hidegben életeben maradni, a legtöbb hűtőben tárolt üdítő legalább 5°C-on van tárolva, ez a hőmérséklet azonban még nem garancia a baktériummentes dobozokra. 
 
A szakértő leszögezte: egy olyan világban élünk, ami csak úgy hemzseg a baktériumoktól és kórokozóktól, szinte aligha tudjuk kikerülni, hogy olyan dolgot emeljünk a szánkhoz, amin nincs valamilyen szennyeződés, egy alapvetően egészséges ember azonban nem kell, hogy féljen a dobozos üdítőkön található baktériumoktól.
 
Mit tegyünk?
 
Ha biztonságra akarunk törekedni, a fémdobozos üdítők tetejét alaposan töröljük le felnyitás előtt, legfőképp akkor (de ne csak akkor!), ha láthatóan koszos a felület. Mi, ezen információk tudatában biztosan mindig megtesszük, az üres dobozt pedig szigorúan a szelektívbe dobjuk!
 
Ez is érdekelhet:
 
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!