Étkezzünk tudatosan Katus Attilával!

Katus Attila,hatszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok aerobikos, életmódszakértő, mindenevő, de a tudatosság híve. Szerinte nincsenek kőbe vésett dolgok, az ember mindig tud változtatni az étkezési szokásain!

Kisgyerekként szerettél a konyha közelében lenni? Az édesanyádtól vagy a nagymamádtól sikerült ellesni valamit a konyhában?

Gyakran sündörögtem a konyhában, de édesanyám csak odáig engedett, hogy reszeljem le a répát vagy hámozzak, esetleg mosogassak el. Inkább segédkeztem, de például arra emlékszem, hogy finom palacsintát sütöttünk. Nagy élmény volt a sütés-főzés után is kikanalazni a maradék pudingot a tálból vagy lenyalni a csokoládét a fakanálról. De főzni nem tanultam meg, ami rám ragadt, azt az életnek köszönhetem. Több főző-show-ban is voltam már, ekkor döbbentem rá, hogy gyerekként mennyire nem becsüljük meg az édesanya vagy a nagymama főztjét. Csak felnőttként jövünk rá, hogy a sütés-főzés mögött mekkora munka van: megvenni az alapanyagokat, elkészíteni az ételt, tálalni, majd utána elmosogatni. Azóta jobban megköszönöm az ebédet és a vacsorát, és nagyobb tisztelettel adózom azoknak, akik elém rakják az ételt.

Kedvenc gyerekkori édességek?

Már gyerekfejjel imádtam a nagymamám és az édesanyám mézes krémesét, de a pudingot, a gyümölcstortát, a túrós buktát, a túrós rétest is nagyon szerettem. Anno kis finnyás voltam, illetve válogatós, sok mindent megutáltam vagy sosem szerettem meg, köszönhetően a menzai ebédeknek. Mára azonban „mindenevő” vagyok, a gyerekkoromban rögzült szokások megváltoztak. Régebben el sem tudtam volna képzelni, hogy szeretem majd a barna kenyeret, most pedig csak azt eszem. Nincsenek kőbe vésett dolgok, az ember mindig tud változtatni az étkezési szokásain!

Neked kell vigyáznod a vonalaidra?

Az elhízás elsődleges oka a mozgásszegény életmód. Én aktív életet élek, a testmozgás napi szinten része az életemnek gyerekkorom óta, ezért az anyagcserém nagyon gyors, rengeteg kalóriát égetek, bármit megehetek. Mivel genetikailag sem vagyok hízékony alkat, nekem inkább arra kell ügyelnem, hogy az ételt mint „üzemanyagot”, rendszeresen és megfelelő minőségben vigyem be a szervezetembe. Nekem nem az étkezés körül járnak a gondolataim, de ahogy látom, nagyon sok embernek ez központi kérdés. Ezen is változtatni kell! Nagyon sokan az étkezésen keresztül vezetik le a feszültséget! Ilyenkor azt szoktuk tanácsolni, hogy ha az ember hazamegy, akkor fél óráig ne menjen a konyha közelébe, hallgasson inkább zenét helyette, vezesse le mással a stresszt! Ne az étkezés legyen a fő örömforrás!

Akik szeretnék megőrizni a súlyukat vagy éppen diétáznak, azok mire figyeljenek?

Alapvetően nem vagyok a tiltások mellett, én az egészséges táplálkozásnak és a testmozgásnak vagyok a híve. A magyar ember 40 százalék zsírt visz be a 30 százalék helyett, túlságosan sózza az ételeket, nagyon sok cukrot vesz magához, rostszegényen táplálkozik, túl nagy adagokat eszik, nem reggelizik, a vacsorát túlzásba viszi, nem úgy eszik este, mint a koldus, hanem mint a király. Ezek olyan problémák, amelyeken lehet változtatni, mindig van megoldás, csak szervezettség és tudatosság kérdése. Változatosan, sokoldalúan kell enni, rendszeresen sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy sem a zsír, sem a szénhidrát nem ellenség, nem szabad így kezelni őket. Tudatosan kell étkezni. A Debreceni Agrártudományi egyetemmel közösen például kifejlesztettünk egy csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeveréket, az alapja természetes rostok és növényi fehérjék. Így, a belőlük készült Starlight termékeknek magasabb a fehérje- és élelmirost-tartalma, míg felszívódó szénhidráttartalma alacsonyabb, mint a hagyományos búzalisztből készült termékeké. A Starlight termékcsalád a kenyértől kezdve a tésztafélékig sok területen nyújt alternatívát. Például ezekből az alapanyagokból csináltunk egy pizzát a Pizza Forténak is! Ha nincs időm főzni, gyakran rendelek a Vitálkonyhából, amihez a nevemet is adtam. Itt egészséges, minőségi ételeket készítenek, melyek hozzájárulnak az egészséges étkezési szokások kialakításához, az emésztõrendszer egészségének fenntartásához, valamint a testsúly szabályozásához

A kedvenc menüd miből állna?

Nagyon szeretem a leveseket, a húslevest, a halászlét, a gulyást, az eperkrémlevest. A főételek közül imádom a halféleségeket, a szójás ételeket, a brokkolit – zöldségfaló vagyok! Az édességek közül régebben a torták voltak a kedvenceim, ma már inkább a túrós édességeket favorizálom, de azért szeretem a répatortát is.

Katus Attila honlapja itt >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek