Elcsomagoltatod a meghagyott ételt?

Franciaországban szinte ismeretlen a maradék étel becsomagolására alkalmas doboz, ezért egy képviselő ennek bevezetésével küzdene az ételpazarlás ellen.

A francia éttermekben nem szokás a maradékot hazavinni, Guillaume Garot szocialista képviselő viszont ennek a gyakorlatnak az elterjesztését is javasolta a Manuel Valls kormányfő megbízásából az ételpazarlás leküzdésére készített jelentésében.

Az ételhulladék Franciaországban 1,2 és 6 millió tonna között mozog évente, ez fejenként évi 20-90 kilogramm kidobott élelmiszert jelent. Ennek 58 százalékát az éttermek termelik, és 24 százalék a megmaradt fogásokból származik.

A képviselő szerint az ételpazarlás leküzdésére Franciaországban elsőként egy kulturális akadályt kellene elhárítani, Franciaországban a vendégek jelentős része ugyanis "nem meri elkérni az ételmaradékot, a séfek pedig a fogások degradálását látják a gyakorlatban". A képviselő ugyanakkor kiemelte, hogy a dobozok bevezetésére egyre több példa akad, és ezért is érdemes azt bátorítani.

Példaként említik a jelentésben a TakeAway nevű vállalkozást, amely mikrohullámú sütőben való melegítésre is alkalmas, újrahasznosítható dizájnos ételdobozokat hozott forgalomba éttermi használatra. A lyoni cég az éttermek igényei szerinti méretű és színű "doggy bageket" gyártat.

Francois Pasteau, a párizsi L'Epi Dupin étterem séfje a France2 közszolgálati televízió híradójának azt mondta, hogy a konyhájában mindig van "doggy bag", de ő soha nem ajánlja fel a vendégeknek, csak akkor csomagolja be a maradékot, ha azt a vendég kéri. "99 százalékban külföldiek kérik a doggy baget. A pincéreim sem nagyon szoktak hozzá a dologhoz" - mondta a séf. "Nem jut eszembe, hogy felajánljam. Kínos megkérdezni a vendégektől a vacsora végén, hogy kérnek-e doggy baget" - mondta Caroline Camu főpincér.

Franciaországban ugyanakkor teljesen megszokott dolog, hogy a be nem fejezett borosüveget hazaviszik a vendégek az étteremből.

{SZAVAZAS}

(via MTI)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek