Daiquiri, a latin grog

1898-at írunk. Amerikai expedíciós csapatok szállnak partra Santiago de Cubától 14 mérföldre keletre, hogy a kubai nép szabadságharcát támogassák a spanyol elnyomók ellen. Ez a daiquiri D-nap.

Daiquiri egy part és egy városka neve Kubában, ahol vasbánya is működött ezekben az években. Itt dolgozott Jennings Cox bányamérnök, aki az invázió napjaiban kifogyott a ginből és szorult helyzetében, jobb híján, kitalálta a világ 6 legalapvetőbb kevert italának egyikét, hogy legyen mit inni harc előtt, alatt és után. Végső verzióját a santiagói Venus bárban nyerte el 1900-ban. Nem előzmények nélkül: a grog, amely rumból, vízből és citromléből áll, már az 1700-as évektől kezdve fejadagként volt rendszeresítve a Brit Királyi Haditengerészet állománya számára, a Ti’punch nevű italt pedig a karibi gyarmatok lakói fogyasztották előszeretettel – ebben már nádcukorszirup is szerepelt. A vizet jég, a legénységi fémbögrét, fakupát Y-pohár váltotta fel, s az italt máris olyan nagyságok kezdték el fogyasztani, népszerűsíteni, mint Ernest Hemingway vagy John Fitzgerald Kennedy. A daiquiri így igazi pergőtűzben fogant ital, és ismertségét is a háborús helyzeteknek köszönheti, hiszen rumot az USA polgárai azért kezdtek el ipari mennyiségben fogyasztani a II. világháború alatt, mert akadozott a vodka, a gin és a whisky utánpótlása.

Csináld magad!

Hozzávalók

Elkészítés

Kockajéggel kihűtjük az Y-poharat. A hozzávalókat shakerbe tesszük, szintén jéggel, jól összerázzuk, majd szűrőn át a pohárba töltjük. Egyszerű, mint a bot, ezért nem is nagyon díszítgetjük, mert minek: a legszebb dekoráció úgyis egy gyönyörű nő mosolya, miután megkóstolta, és úgy néz ránk, hogy tudjuk, na ez most sikerült és hat.

Elkészíthetjük rusztikus verzióban is: vastag falú old fashioned pohár, kockajég, nem rázva, keverve, mint egy jó caipirinhát, ami tudvalevőleg a daiquiri brazil unokatesója.

Amerikában a margaritához hasonló kultusz övezi. Főleg a déli államok területén lehet lépten-nyomon találkozni daiquiriző helyekkel, ahol jégkásás verzióban, százféle gyümölcsízesítéssel és persze alkoholmentesen is adják, tulajdonképpen sorbet-ként. Halkan megjegyeznénk, hogy a Virgin Daiquiri valójában egy szénsavmentes citromos limonádé, jól tálalva, hatszoros áron.

Verziók

  • Daiquiri Floridita: bizonyos Constantino Ribalaigua Vert a havannai El Floriditában találta ki. A dalmát eredetű maraschinóval, azaz cseresznyelikőrrel dobta fel a cuccost (ízlés szerinti mennyiség, kóstoljuk mindig, hogy jó-e).
  • Hemingway Daiquiri avagy Papa Doble: az öreg halász a maraschino mellett még megkettőzte az adagot és egy fél grépfrút levét is belecsapta a shakerbe.
  • Strawberry Daiquiri: eperpürével.
  • NoSalty Daiquiri: tegyünk egy kevéske narancslikőrt (Cointreau, Grand Marnier) az alapmixbe.

Italszeretettel: Al

A fotók a The Barban készültek, köszönjük Tüke Péter mixernek a segítséget!

Campari-fantázia Penélope Cruzzal >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?