Daiquiri, a latin grog

1898-at írunk. Amerikai expedíciós csapatok szállnak partra Santiago de Cubától 14 mérföldre keletre, hogy a kubai nép szabadságharcát támogassák a spanyol elnyomók ellen. Ez a daiquiri D-nap.

Daiquiri egy part és egy városka neve Kubában, ahol vasbánya is működött ezekben az években. Itt dolgozott Jennings Cox bányamérnök, aki az invázió napjaiban kifogyott a ginből és szorult helyzetében, jobb híján, kitalálta a világ 6 legalapvetőbb kevert italának egyikét, hogy legyen mit inni harc előtt, alatt és után. Végső verzióját a santiagói Venus bárban nyerte el 1900-ban. Nem előzmények nélkül: a grog, amely rumból, vízből és citromléből áll, már az 1700-as évektől kezdve fejadagként volt rendszeresítve a Brit Királyi Haditengerészet állománya számára, a Ti’punch nevű italt pedig a karibi gyarmatok lakói fogyasztották előszeretettel – ebben már nádcukorszirup is szerepelt. A vizet jég, a legénységi fémbögrét, fakupát Y-pohár váltotta fel, s az italt máris olyan nagyságok kezdték el fogyasztani, népszerűsíteni, mint Ernest Hemingway vagy John Fitzgerald Kennedy. A daiquiri így igazi pergőtűzben fogant ital, és ismertségét is a háborús helyzeteknek köszönheti, hiszen rumot az USA polgárai azért kezdtek el ipari mennyiségben fogyasztani a II. világháború alatt, mert akadozott a vodka, a gin és a whisky utánpótlása.

Csináld magad!

Hozzávalók

Elkészítés

Kockajéggel kihűtjük az Y-poharat. A hozzávalókat shakerbe tesszük, szintén jéggel, jól összerázzuk, majd szűrőn át a pohárba töltjük. Egyszerű, mint a bot, ezért nem is nagyon díszítgetjük, mert minek: a legszebb dekoráció úgyis egy gyönyörű nő mosolya, miután megkóstolta, és úgy néz ránk, hogy tudjuk, na ez most sikerült és hat.

Elkészíthetjük rusztikus verzióban is: vastag falú old fashioned pohár, kockajég, nem rázva, keverve, mint egy jó caipirinhát, ami tudvalevőleg a daiquiri brazil unokatesója.

Amerikában a margaritához hasonló kultusz övezi. Főleg a déli államok területén lehet lépten-nyomon találkozni daiquiriző helyekkel, ahol jégkásás verzióban, százféle gyümölcsízesítéssel és persze alkoholmentesen is adják, tulajdonképpen sorbet-ként. Halkan megjegyeznénk, hogy a Virgin Daiquiri valójában egy szénsavmentes citromos limonádé, jól tálalva, hatszoros áron.

Verziók

  • Daiquiri Floridita: bizonyos Constantino Ribalaigua Vert a havannai El Floriditában találta ki. A dalmát eredetű maraschinóval, azaz cseresznyelikőrrel dobta fel a cuccost (ízlés szerinti mennyiség, kóstoljuk mindig, hogy jó-e).
  • Hemingway Daiquiri avagy Papa Doble: az öreg halász a maraschino mellett még megkettőzte az adagot és egy fél grépfrút levét is belecsapta a shakerbe.
  • Strawberry Daiquiri: eperpürével.
  • NoSalty Daiquiri: tegyünk egy kevéske narancslikőrt (Cointreau, Grand Marnier) az alapmixbe.

Italszeretettel: Al

A fotók a The Barban készültek, köszönjük Tüke Péter mixernek a segítséget!

Campari-fantázia Penélope Cruzzal >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek