Búcsúztasd a nyarat tábortűzzel!

És szalonnasütéssel. Kötelező nyári program, ha eddig nem ejtetted meg, itt az idő tüzet rakni! Nyársfaragás, szalonnaválasztás, miegymás, és a desszert most sem maradhat el.

Csillagfényes nyári éjszakán körbeülni a ropogó tüzet, felidézni a legszebb nyári élményeket, nyársat faragni, szalonnát irdalni a parázsra várva, és a végén beleharapni a legfinomabb zsíros kenyérbe, kevés jobb programot tudunk elképzelni.

Alapok

  • szélmentes nyáreste (A tábortűz legnagyobb ellensége a szél, szeles időben kénytelenek leszünk elnapolni a tábortüzet.)
  • jó társaság (Egyértelmű, hogy a legkedvesebb családtagokkal, barátokkal érdemes a tűz körül összegyűlni.)
  • tűzrakó és tűzrakás (A tűzrakás fortélyairól bővebben itt olvashatsz.)
  • nyársak (Mi az akác- vagy mogyoróvesszőből házilag, bicskával faragott nyársakra esküszünk. Persze profi, recézett végű nyársakat be lehet szerezni a barkács áruházakban, de az élmény úgy nem ugyanaz. Szerintünk.)

Hozzávalók

  1. Szalonna: Hogy milyen szalonnát választunk, leginkább azon múlik, mit kedvelünk jobban, a zsíros kenyeret vagy a sült szalonnát. Ha az előbbit, mindenképpen zsírszalonnát fűzzünk a nyársra, ha a sült szalonna a cél, húsosabb szalonnát tartsunk a parázs fölé. Az is egyéni preferencia kérdése, ki milyen vastag szelet, darab szalonnával óhajt megbirkózni, általános szabály nincs. Egy biztos, minden esetben irdaljuk be a szalonnát.
  2. Fehér kenyér: Ez itt most nem a fogyókúra ideje, a teljes kiőrlésű, barna, magos stb. kenyereket hagyjuk otthon. Szigorúan fehér kenyérre csöpögtessük a szalonna kisülő zsírját.
  3. Hagyma: Vékony szeletekre vágva kötelező kísérője a sült szalonnának és a zsíros kenyérnek.

A lényeg

A szalonnát mindig parázs felett süssük, lassan, folyamatosan forgatva. Sose tartsuk bele a lobogó tűzbe, puszta türelmetlenségből, mert szétég és élvezhetetlen lesz, ráadásul úgy nagyon káros az egészségre is.

Bézik és deluxe – nálad melyik a nyerő?

Vannak, akik nem elégszenek meg a szalonna, hagyma, kenyér alap hármasával, többre vágynak a bézik verziónál. A deluxe szalonnasütők kolbászt is húznak a nyársra a szalonna mellé, és elvárnak némi zöldséget is a hagymán kívül. Kínáljunk nekik paradicsomot, paprikát, uborkát, és dugjunk a parázsba fóliába csomagolt krumplikat. Garantáltan levesszük őket a lábukról a parázsban sült burgonyával.

Az elmaradhatatlan desszert

Szalonnasütéskor adja magát az édesség: nyárson készült „főétel” után nyárson sült „desszert” dukál. Süssünk pillecukrot! Fűzzük nyársra a mályvacukrokat, tartsuk a parázs fölé, és pár perc alatt süssük meg, míg belül nyúlós-ragacsos nem lesz. Ha valakinek ez sem lenne elég, húzzon elő a hátizsákból egy csomag kekszet, egy tábla csokit, és készítsen egy S’more-t. Tiszta Amerika.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

Húsvéti sütik gyerekeknek

A legkisebbekre is gondoljunk húsvétkor, akiknek jó, ha egy kis cukisággal vagy kedves formai trükkel adjuk el a süteményeket. Szerencsére a nyuszi segít húsvéti sütit választani a gyerekeknek!

Nosalty

További cikkek

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!