Bouillabaisse, a franciák híres halászleve

Az igazi bouillabaisse közvetlenül a főzés előtt horgászott friss sziklahalakból készül (így ízesebbek, mint ha fenékvonó hálóval fognák ki). A halat és a levét külön tálalják. Ez utóbbit szikkadt házikenyérre merik rá. Marseille-ben erre egy speciális, marette-nek nevezett kenyeret használnak.A bouillabaisse felszolgálható barnára pirított, fokhagymával bedörzsölt kenyérrel, rozsdás mártással, parmezánnal, valamint aszalt paradicsommal és rukkolasalátával is. A provence-i konyha a halleves más változatait is ismeri. A Martigues-ben a levest (külön megfőzött) burgonyával tálalják, és készítenek egy „fekete” bouillabaisse-t is (tintahallal, a tintájával együtt).
Regionális változatnak számít a szardíniából és tőkehalból készült leves is, akárcsak a Sete-i BOURRIDE es a touloni revesse is. Néha az alapléhez fehérbort is használnak a főzéshez. Más francia tengerparti vidékeknek is megvannak a maguk jellegzetes receptjei: ilyenek a roussilloni bouillinada, a breton cotriade, a charentese-i chaudree (ebből származik az amerikai chowder), a dieppe-i marmite, a flamand waterzooi vagy a baszk ttoro.
Marseille-i bouillabaisse
Többféle halat (tengeri angolnát, arany durbincsot, morgóhalat, ördöghalat, vékonybajszú tőkehalat, sárkányfejű sziklahalat, Szent Péter-halat) pikkelyezzünk le, belezzünk ki, vágjuk le a fejüket, végül daraboljunk fel.
Tisztítsunk meg és vagdaljunk apróra 1 hagymát, 1 gerezd fokhagymát, 2 szál póréhagymát, 3 szál szárzellert, mindezt pirítsuk meg 10 cl olajon, sózzuk és borsozzuk meg. Adjuk hozzá a halfejeket és a nyesedéket, öntsük fel vízzel, hogy ellepje, forraljuk fel, majd mérsékelt tűzön forraljuk 20 percig. Tegyük szitára az egészet, és alaposan nyomkodjuk ki, hogy jó alaplét kapjunk.
Aprítsunk fel 3 hámozott paradicsomot, hámozzunk meg és vágjunk apróra 1 hagymát es 2 gerezd fokhagymát, tisztítsunk meg és vágjunk apróra 1 édesköménygumót, és mindet olajon pirítsuk meg egy fazékban. Öntsük rá az alaplét, adjuk hozzá a paradicsomot és 1 BOUQUET GARNI-t.
Tegyük bele a sárkányfejű sziklahalat, majd a morgóhalat, az ördöghalat, a tengeri angolnát, az arany durbincsot, valamint 10 db lekefélt úszó tarisznyarákot meg néhány szál sáfrányt. Erős lángon főzzük 8 percig. Tegyük a levesbe a vékonybajszú tőkehalat és a Szent Péter-halat, és főzzük meg 5-6 percig.
Rozsdás mártás készítéséhez áztassunk be egy kevés hallébe 1 szelet kenyérbelet, majd nyomkodjuk ki. Egy mozsárban nyomkodjuk össze 3 gerezd fokhagymával és 1 felaprított piros chilivel. Keverjünk bele 1 tojássárgáját, majd 25 cl olívaolajjal keverjük majonéz sűrűségűre. Vágjunk kerek szeletekre egy baguette-et, és pirítsuk meg a sütőben.
Rendezzük egy nagy tálra a halakat és a rákokat, a hallevet öntsük egy levesestálba, majd tálaljuk a rozsdás mártással és a pirított kenyérszeletekkel együtt.

BOUILLABAISSE Főtt, ízesített halból készített fogás, amely a provence-i, különösen a marseille-i konyha specialitása, de számtalan egyéb változatban is készítik. A bouillabaisse eredetileg a halászok étele volt, akik mindjárt a halászat befejezése után kint a tengerparton készítették el, szabad tűzön, nagy üstben, méghozzá azokból a halakból, melyeket amúgy se lehetett volna eladni a piacon, pl. sziklahalakból (ezek ma sem hagyhatók ki egy igazi bouillabaisse-ből), amelyeket semmi másban nem lehet felhasználni, csak ebben a levesben. Gyakran tesznek a levesbe rákokat és kagylóféléket is: medverákot, kagylót, apró tarisznyarákot (a languszta a városiak rafinált finomsága). Az olívaolaj, sáfrány és bors mellett egy darabka szárított narancshéj is tartozéka a levesnek.

Címlapról ajánljuk

Az éhség lassíthatja az öregedést – állítja az új kutatás

Mindenki tudja, mennyire kellemetlen tud lenni, amikor annyira éhesek vagyunk, hogy gondolni sem bírunk másra. Üres hassal nem tudunk rendesen koncentrálni, nyűgösek vagyunk, sőt van, aki egyenesen irritált és ideges lesz az éhségtől. Egy legyeken végzett új kutatás szerint az éhség viszont nem is olyan rossz dolog, mivel lassíthatja az öregedést.

Kremmer Magdi