Alattomos gyilkos: ezt kell tudni a fitoplazmáról, a szőlő legnagyobb ellenségéről

A fitoplazmák alattomos kórokozók: nem látszanak szabad szemmel, mégis súlyos betegségeket okoznak a növényekben. De mik is ezek valójában, és miért olyan nehéz védekezni ellenük?

A fitoplazmák olyan mikroszkopikus, baktériumhoz hasonló élőlények, amelyek a növények szállítószöveteiben élősködnek. Különlegességük, hogy nincs sejtfaluk, csak sejthártyájuk, ezért rendkívül képlékenyek és alkalmazkodóképesek. Méretük 200–800 nanométer között mozog, vagyis nagyjából százszor kisebbek, mint a legtöbb baktérium.

A fitoplazmák legfontosabb terjesztői a kabócák és levélbolhák, amelyek táplálkozás közben viszik át a kórokozót egyik növényről a másikra.

A fitoplazmafertőzés tünetei

A fitoplazmafertőzés tünetei változatosak, de többnyire jól felismerhetők.

  • gyakran okoznak hajtástorzulásokat, seprűszerű elágazásokat („boszorkányseprű”)
  • a levelek elsárgulását vagy vörösödését, illetve a virágok torzulását és zöldülését
  • súlyos esetben a termés mennyisége drasztikusan visszaesik, vagy teljesen elmarad

A szőlő legalattomosabb ellensége

A szőlőültetvények egyik legnagyobb rejtett ellensége nem gomba, nem rovar és nem vírus, hanem egy alig ismert, mikroszkopikus kórokozó: a fitoplazma.

Az utóbbi évtizedekben azonban egyre gyakrabban hallani a „szőlő aranyszínű sárgaságáról” – egy fitoplazma okozta betegségről, amely súlyos veszteségeket okoz a termelőknek.

A betegség terjedése különösen alattomos. Nem közvetlenül a talajból vagy a szomszédos növényről kapja meg a szőlő, hanem apró rovarok – főként a szőlőkabóca – közvetítésével.

Ezek a rovarok a fertőzött tőkék nedveit szívogatva veszik fel a fitoplazmát, majd egy következő szúrásukkal átadják azt egy egészséges növénynek.

Ez a láncolat gyorsan végigsöpörhet egy ültetvényen, ha nem ismerik fel időben a szőlőgazdák.

Szőlőtőke
Szőlőtőke

Mit tehetünk ellene?

A védekezés legfontosabb eszköze a megelőzés!

Mivel a fitoplazmák nem tenyészhetők mesterséges táptalajon, így nem lehet vegyszerekkel kiirtani, éppen ezért kulcsfontosságú az egészséges szaporítóanyag használata és a szőlőkabóca elleni célzott védekezés.

A már fertőzött tőkéket általában el kell távolítani, hogy ne jelentsenek további fertőzési forrást.

A borvidékeken éppen ezért egyre nagyobb hangsúlyt kap a közös, összehangolt növényvédelem, hiszen a rovarok és a kórokozó nem állnak meg a telekhatárnál.

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...