9 ember vesztette életét a mochi miatt

9 ember életébe került Japánban szilveszterkor a közkedvelt rizses-ragacsos édesség, a mochi elfogyasztása.

A japán tradíciókhoz híven az óév búcsúztatásának időszakában rengeteg mochit - ragadós, nyúlós rizsből készült ínyencséget - fogyaszt a nép, ami nehezen rágható állaga miatt nem ritkán okoz fulladásos halált – tavaly négyen, előtte ketten vesztették életüket miatta, néhány napja azonban nem kevesebb, mint kilencen, tizenhárman pedig kórházba kerültek.

A finomságot leginkább levesekben, illetve grillezve, szójaszósszal, tengeri hínárba csomagolva tálalják. A halálesetek egyébként 80%-ban az idősebb korosztályt érintik, mivel a mochi igen nehezen rágható. Japánban fejenként évente átlagosan 1 kg fogy belőle, ezért a hatóságok figyelmeztetnek, hogy senki ne lásson neki egyedül, valamint hogy kicsi, könnyen rágható falatokra vágja, hogy elkerülje a bajt. Ha pedig ez sem lenne elég, még egy speciális enzimmel ellátott kevésbé ragacsos fajtát is kifejlesztettek.

Aki mindezek ellenére kedvet kapott, itt talál hozzá receptet.

Hát, mit mondhatnánk, úgy tűnik, ennyi óvintézkedés sem volt elég. Kérdés, hogy vajon megér-e ennyit egy desszert?

(via theguardian)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...