9 ember vesztette életét a mochi miatt

9 ember életébe került Japánban szilveszterkor a közkedvelt rizses-ragacsos édesség, a mochi elfogyasztása.

A japán tradíciókhoz híven az óév búcsúztatásának időszakában rengeteg mochit - ragadós, nyúlós rizsből készült ínyencséget - fogyaszt a nép, ami nehezen rágható állaga miatt nem ritkán okoz fulladásos halált – tavaly négyen, előtte ketten vesztették életüket miatta, néhány napja azonban nem kevesebb, mint kilencen, tizenhárman pedig kórházba kerültek.

A finomságot leginkább levesekben, illetve grillezve, szójaszósszal, tengeri hínárba csomagolva tálalják. A halálesetek egyébként 80%-ban az idősebb korosztályt érintik, mivel a mochi igen nehezen rágható. Japánban fejenként évente átlagosan 1 kg fogy belőle, ezért a hatóságok figyelmeztetnek, hogy senki ne lásson neki egyedül, valamint hogy kicsi, könnyen rágható falatokra vágja, hogy elkerülje a bajt. Ha pedig ez sem lenne elég, még egy speciális enzimmel ellátott kevésbé ragacsos fajtát is kifejlesztettek.

Aki mindezek ellenére kedvet kapott, itt talál hozzá receptet.

Hát, mit mondhatnánk, úgy tűnik, ennyi óvintézkedés sem volt elég. Kérdés, hogy vajon megér-e ennyit egy desszert?

(via theguardian)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütikkel gyarapítsuk a recepttáraitokat.