5 tipp pucoláshoz

Ti sem szerettek pucolni? Nem, nem az ablakra gondoltunk, hanem a zöldségekre és társaikra. Azt sem, igaz? Pedig nem nagy dráma, csak tudni kell hozzá néhány fortélyt.

Burgonya

A minap a neten keresgéltem, hogy hogyan tudnék nagyobb mennyiségű krumplit pikk-pakk megpucolni, és az alábbi remek ötletet találtam. Főzd meg őket, a forró vízből dobd át jegesbe, majd húzd le a héjat róla. Hát nem fantasztikus? Igaz ez csak a főtteknél alkalmazható, de milyen jól jön ez a kis trükk egy rakott krumpli elkészítésénél. Nézzétek csak...

Fokhagyma

Na igen, a fokhagyma. A jó magyar fajta ragadós, így a héj az ember kezére tapad, amitől meg lehet őrülni. Nem is beszélve a jó kis illatról, amit magából áraszt. (Itt jegyezném meg, én személy szerint imádom, de a környezetem nemigen vevő rá.) De sebaj, erre is van megoldás, habár ez csak a már száraz héjú változatnál alkalmazható.

Paradicsom

Jöjjön is a fokhagyma jó barátja, a paradicsom. Van, aki szereti megpucolni, van, aki nem. Én akkor szoktam, ha tésztára kerül mártásként. Ilyenkor egy kis x-et karcolok a paradicsom héjába egy késsel, majd egy pár másodpercre bedobom a tészta főzővizébe. Erről is találtam egy videót, itt még -hasonlóan a burgonyás videóhoz-, jeges vízbe is bedobják. Én ezt feleslegesnek érzem. Habár ha nagyon sietünk és nincs időnk kivárni, míg a paradicsom kihűl, akkor ez is jól jöhet.

Paprika

Nálunk annyira nem divat a paprika gázlángon sütése, maximum savanyúságokhoz, vagy a paprikakrémekhez használjuk. De ha mégis paprikapucolásra adnánk a fejünket, így tegyük. Sütés, zacskóba dobás, várakozás a párában, pucolás!

Tojás

Bevallom ezt a trükköt még nem próbáltam, de biztosan kifogom. Gyanítom elég nagy tüdőkapacitás kell ahhoz, hogy ez a tojás kifújási trükk összejöjjön. Azért egyszer érdemes kipróbálni. Ha másért nem, legalább a móka kedvéért.

Hozzászólások (2)

Törölt felhasználó

A tojásost nem ismertem, aranyos, este ki is próbálom. A rakott krumplit viszont szinte mindig nyers burgonyából készítem.

fehgyo

A héjában f?tt krumplit lehet máshogy is pucolni? Még kést sem kell használni hozzá. Elképzelni sem tudom hogyan lehetne másként. Apró gyerekkorom (10-12 éves) óta így csinálom. A paradicsomot nem szoktam megpucolni, hanem aprítógépbe (chopper álnéven is fut) teszem és pillanatok alatt pép lesz bel?le, amiben benne maradnak a héj és az alatta lév? részek hasznos és ízes anyagai.

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.