5 mozdulat, amit ne csinálj sportolás közben!

Hosszú évek irodai munkája után sportolni szeretnél? Jobb ha tudod, hogy az ízületi panaszok és a gerincproblémák könnyen kialakulhatnak akár edzés során is, ha nem vigyázunk.

Sajnos sokszor nem vagyunk elég körültekintők a gyakorlatok és az edzésmódszer megválasztásában, aminek ízületi sérülés és gerinc betegség lehet a böjtje. Különösen igaz ez, ha kezdőként, újrakezdőként állunk neki az új évben sportolni.

Íme öt "rossz mozdulat", amit már az első alkalommal jobb elkerülni!

1. Túl sok ugró mozdulat

Ha kezdő vagy túlsúlyos vagy, érdemes az ugrálással, szökdeléssel járó mozdulatokat minimálisra csökkenteni, vagy akár teljesen elhagyni. Az edzés intenzitásának növelésére, a pulzusszám emelésére számtalan egyéb lehetőségünk van, de az egyáltalán nem mindegy, hogy a gerincünket milyen módon terheljük mozgás közben. Nagy túlsúlynál az ugró mozdulatok nemcsak a gerincünknek, az ízületeinknek sem tesznek jót.

2. Térdcsavarásra semmi szükség

A térd testünk legnagyobb és egyben legsérülékenyebb ízülete, amit ráadásul szinte egész nap terhelünk. A térdeink biztosítják egész testünk stabilizálását és a járáshoz szükséges mozgásterjedelmet is, ezért is kell rá nagyon vigyázni. A leggyakrabban az ízületi porcok (meniscusok) sérülnek meg hajlítást, feszítést vagy csavarást tartalmazó mozgások során.

Ezek a kis félhold alakú rostos porcok a térdet érő terhelések egyenletes eloszlásáért felelnek és elsősorban a "twistelés" jól ismert, térdcsavaró mozdulatoknál sérülnek meg. Ezért ezeket a mozdulatok jobb elkerülni.

Olvastad már?

Így lesz lapos hasad derékfájás nélkül!

3. Visszafeszített ízület

Nagyon fontos, hogy minden gyakorlatnál figyelj oda az ízületeidre és ne feszítsd vissza. A könyököd és a térded legyen mindig enyhén hajlítva, így jóval kisebb eséllyel lesznek később ízületi panaszaid.

4. Hátra nem hajlítunk!

Kerüljük a nyak hátrahajlítását, ha fejkörzést végzünk, azt is csak lassan, válltól vállig végezzük, közben ujjainkkal törekedjünk a talaj felé, fejtetővel pedig fölfelé. A teljes fejkörzést pedig inkább felejtsd el, ugyanis nagyon megterheli a nyaki gerincszakaszt. Ugyancsak érdemes elkerülni azokat a gyakorlatokat, amiben hátra kell hajolni.

5. Ha fáj azonnal abba kell hagyni!

Ha egy gyakorlat közben ízületi fájdalmat érzel vagy sajog a derekad azonnal hagyd abba a gyakorlatot és jelezd ezt az edződnek. Valószínűleg rossz volt a kivitelezés vagy túl nehéz volt még neked az adott gyakorlat.

A fájdalom mindig tünet és mindig érdemes a végére járni, hogy mi okozhatja, ezért mindenképp jelentkezz be egy mozgásszervi terapeutához, aki megvizsgál.

+1. Mindig tájékoztasd az edzőt az egészségi állapotodról!

Az edzéstervek összeállításánál nagyon fontos, hogy amennyire csak lehet személyre szabott legyen. Ez természetesen nemcsak azt jelenti, hogy a lehető legcélravezetőbb mozgásformák és gyakorlatok szerepelnek a programodban, hanem azt is, hogy minden gyakorlat a lehető legpreventívebb legyen. Ha neked volt már bármilyen gerinc problémád, vagy valamelyik ízületed sérült meg, akkor csak a gyógytornász engedélyével vágj bele újra az edzésekbe, és amikor először találkozol az edződdel mindenképp mondd el neki részletesen, hogy mi történt. Ilyen esetben bizonyos gyakorlatoknak csak a könnyített verzióját végezheted, de olyan gyakorlatok is vannak, melyeknek egyáltalán nem javasolt a végrehajtása.

Címlapról ajánljuk

Ételhoroszkóp – Melyik a te nyerő muffinod a héten?

Van-e a muffinnál egyszerűbb, mégis népszerűbb sütiféle? Évtizedek óta nem megy ki a divatból, és lehet kritizálni, meg lenézni, de a legtutibb gyors megoldás, ha azonnal kell valamilyen csini édesség. Melyik a te muffinpárod a csillagjegyed alapján? A heti ételhoroszkóp megmondja!

Nosalty

További cikkek