3 ünnepi menü húsvétra

Tudjuk jól, milyen fejtörést okoz a húsvéti menü összeállítása! Most „csak” kétnapos ünnepre készülünk, de a többféle igény felmérése, extra kívánságok figyelembe vétele valódi bűvészmutatványt jelent.

Van, aki nem szereti a tojást, másikuk nincs oda a sonkáért, újíts-e a bevált fogásokon vagy hódolj továbbra is a hagyománynak? Megannyi kérdés, az alábbi három menüvel a dilemmázók kedvére próbálunk tenni. Válogass és kombinálj kedvedre!

A bárány dicsérete

Arról már korábbi cikkünkben is szóltunk, hogy rajongunk a bárányhúsért, és bár a beszerzése kisebb hadjáratot igényel, mégis megéri utánajárni, hol kapsz ebből a nagyon egészséges és finom húsféléből. Arról viszont még nem szóltunk, hogy mi illik a bárányhoz! Fűszereket tekintve jó barátságot ápol a kakukkfűvel, rozmaringgal, tárkonnyal (ha tudjuk, szerezzük be őket frissen), de az unalomig ismételt burgonyaköret helyett tálalj mellé párolt ceruzababot, nem fogod megbánni! Ha mégis nagyon ragaszkodnál a krumplihoz, fele-fele burgonya–ceruzabab arányban próbálkozz meg vele. Friss spárgával is isteni, bár félő, hogy március végén még nem kapsz harsányzöld spárgasípokat sehol. A bárány remek kapcsolatot ápol a száraz vörösborokkal: olvasgasd a borcímkéket, ehhez az ételhez könnyen találsz hozzá passzoló bort.

4+2 recept húsvétra - haladóknak >>

Hidegtálak rajongói

A hidegtálkészítés legtöbbször kitörő örömmel tölti el a mindennapok főzelékgyártásában kissé megfáradt szakácsokat is. Most aztán lehet kreatívnak lenni, új ötleteket megvalósítani, eddig szokatlan ízeket összeboronálni – a vizuális megjelenésről nem is beszélve, hiszen egy hidegtál esetében nem árt, ha ügyelünk a gusztusos elrendezésre is. Amikor már arra gondolsz, hogy csirkét használj a menüsorban, nem feltétlenül az ínyenc falatok jutnak eszedbe – de ez most lehet másképp! Bár a csirke a mindennapok unalomig ismételt alapanyaga, ha friss hozzávalókból készülő töltelékkel tekered fel és salátákkal, gyümölcsökkel tálalod, máris nagyobb kedvvel állsz neki valószínűleg. Mellé egy kis újítás, hogy legyen benne kihívás: a vöröslencse nagyon könnyen szétfő, gond nélkül emészthető fehérjeforrás, pástétomként is tálalható! A bagettet ezúttal házilag sütjük, de a főfogás macerája miatt most egy villámgyors receptet választottunk hozzá.

Saláták receptjeiért kattints ide >>

Hagyományok rajongói

Vannak, akik szerint tojás és sonka nélkül elképzelhetetlen a húsvét. Ha te is a hagyományőrzők csoportját erősíted, még neked is tudunk újat mutatni, ha a fenti két húsvéti szimbólum jegyében képzeled el az ünnepet. A főtt sonka az úgy jó, ahogy van: ezzel még a legelvetemültebb reformerek sem vitatkozhatnak, mert ha a hentesnél valóban jó alapanyagot szereztünk, az fix, hogy az egész család kedvence lesz a vékonyra szelt hús, amit persze főtt tojással kínálhatsz. Vagy jó sok hagymával összedobhatsz egy tojássalátát, ez talán még nagyobb sikert arat majd, mintha csak önmagában árválkodna a tojás a húsvéti asztalon. Mellé medvehagymás tekercseket választottunk: most már biztos, hogy kapsz belőle, hiszen elindult a szezonja és mint tudjuk, a medve, ha előbújik a barlangjából, elsőként a medvehagyma után kutat, hogy feltöltse a télen lemerült vitamintartalékait.

Hidegtálat a húsvéti asztalra! >>

A foszlós kalács titka >>

A Húsvét rovatban további érdekes cikkeket találsz >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.