Vizes zsemle recept

1 adag
504
kcal
Vizes zsemle
Vizes zsemle
receptkönyvben hozzászólások (64)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A házi készítésű dolgok mindig finomabbak, mint az, amit a boltban megveszel. Lehetséges, hogy egyszerűbb beszerezni az ABC-ből egy-egy zsemlét vagy kiflit, de nagyon jó érzés egy saját készítésű pékterméket reggelizni, vacsorázni. Ezért készítettem én is zsemlét, és amikor csak engedi az időm, mindig sütök egy-egy újabb adagot.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bármely étkezésre, akár a szendvics alapjaként.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: croissant, édes leveles, perec, buci, pita, briós, hamburger-buci, bagel, burek, kifli

egyéb elnevezések

házi pékáru, házi készítésű zsemle, buci, kis cipó házilag
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos vízben kevés cukorral keverve felfuttatjuk.
  2. Összekeverjük a többi hozzávalóval és az egyik tojással, és a tesztát jó alaposan, legalább 30 percig dagasztjuk.
  3. Letakarjuk és meleg helyen kelni hagyjuk 30-40 percig.
  4. A megkelt tésztát lisztes deszkán 10-12 részre osztjuk, és kis labdákat formálunk belőle.
  5. Olajjal kikent tepsibe helyezzük őket, de egyszerre csak fél adagot, mert sütés közben is kelni fog.
  6. Átkenjük tojással, majd még 30-40 percig kelni hagyjuk, aztán még egyszer átkenjük őket.
  7. Tetszés szerint megszórhatjuk szezámmaggal vagy köménnyel.
  8. Közepes hőmérsékleten, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • költség: 200 Ft
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 62 395
elküldve: 24
receptkönyben: 788
elkészítve: 28/49
Facebookon megjelent: -

szakács

Livike29

Mióta szakács: 2010.10.01.
20 recept

Hozzászólások (64)

gyuri33
gyuri33sze, 2014-08-06 18:34

Kedves Livike!
Elkészítettem a zsemléket, hát ez valami fenséges lett. Tökéletes, gyönyörű, kívül ropogós belül puha, brutálisan jó a recept. Szendvicsek készültek belőle pontosan 24 darab, mert dupla adag készült. Került bele margarin, szalámi, sajt, saláta, paradicsom, paprika, lila hagyma, uborka és ketchup. A baráti társaság teljesen el volt ájulva, főleg a házi készítésű zsemlék miatt. Úgyhogy a zsemlesütést ezek után be kell iktatni a mindennapokba. Kinek kell a vacak bolti. Gratula és minden jót Neked! Köszönöm a receptet!

Dina79
Dina79sze, 2013-11-27 14:17

Kedves Livike! Ma én is kipróbáltam a receptet... az élesztő gond nélkül felfutott a vízben! Én egy kisebb cipót is készítettem magokkal megszórva, nagyon szuper lett!! :)
Köszönöm a receptet, máskor is fogom készíteni!
Szép napot. Üdv. Edina

pimpikata
pimpikatak, 2013-07-23 14:47

Sziasztok! Már egy párszor elkészítettem ezt a receptet. A víz helyett tejben szoktam futtatni és kicsivel több cukorral meg sóval. Nem igazán fut fel az élesztő ( ezek a svédek nem csinálnak valami jó élesztőt), de ettől függetlenül a tészta nagyon szépen megkel. Nagyon szeretem. Köszönöm a receptet.

bigbuda
bigbudacs, 2014-04-03 10:05

Budafoki a legjobb élesztő! Sokat próbáltam, de a Budafokival eddig soha nem volt gond.

detructia
detructiak, 2013-03-26 09:49

Köszönet a receptért. Őszintén szólva, én nem vagyok egy dagasztóbajnok, sőt, hadilábon állok a kelt tésztákkal. Tegnap megcsináltam ezt a receptet, egy órát dagasztottam, de nem lett túl jó, de az is lehet, hogy túlkelt. Ma ismét nekiálltam, és csakis annyit dagasztottam a tésztát, míg egynemű nem lett, alig 5 percet. Rögtön felosztottam a tésztát gombócokra, pihentettem félórát, és úgy ment sütőbe - nekem ma így sokkal jobban sikerült! :) (Ja, és feldobtam egy kis maradék töpörtyűvel is :) ) És tojást sem tettem bele második alkalommal.

Incike81
Incike81h, 2013-05-27 21:46

Szia!
Megkérdezhetem,milyen lett a tojás nélküli változat? Azaz nem bántad meg,hogy nem raktál bele végül?
Csak azért kérdezem,mert a kislányom tej- és tojásallergiás,így boltit nem vehetek Neki,de kéne egy jó recept ehhez... :)

Köszi!

detructia
detructiak, 2013-05-28 17:09

Szia!
Őszintén szólva, ez a töpörtyűs változat jobb lett, bár a titkát nem tudom. Az már biztos, hogy ha nagyon igyekszem jót csinálni, mindig elrontom, tehát, ahogy nagyanyám mondaná, olyan "b@sszaisten jeligére" nekiállva általában sikerül.
Tojást akkor nem tettem bele, csak kb. 5 dkg töpörtyűt, de 2 evőkanál zsír is jót tesz a tojástalan változatnak is. :)
És az agyondagasztott tésztáim nem sikerülnek soha szemben az 5 percig gyúrt, épphogy egyneműre maszatoltakkal. Gyakorlatilag a tészta elrendezi magát, az én konyhámban legalábbis...

CuKoJbOjSo
CuKoJbOjSosze, 2013-03-20 19:36

Ahhhh....ez a recept.....nyámiiiii....tegnap este elfelejtettem zsemléért elmenni és bár nagyon sok receptet kipróbáltam sikertelenül,ennek is neki estem hátha alapon....és az eredmény.....valami isteni,úgyhogy most éppen gombócokban kelnek és készül vacsira a következő adag,férjem friss meleg zsemlével megy éjszakára dolgozni :) Ezer hála és köszönet a receptért :)

labagida
labagidak, 2013-03-19 00:11

Hát ez isteni!:) Én nem szórakoztam a két részletben sütéssel, hanem 8 zsömlét gömbölyítettem egy tepsire az egész adagból. Jó nagyok lettek (de alig értek össze), így az uram degeszre ette magát két darabbal. Ja! És mivel sem az idegzetem, sem pedig a kézi mixerem nem bírta a 30 perces dagasztást, hát 10 perc lett belőle - így viszont kért még egy kis lisztet a tészta. De tényleg csak kicsit, gyakorlatilag ragacsosra hagytam. És még így is fantasztikus lett.:) Köszönöm.

Deva978
Deva978szo, 2013-03-16 15:45

Köszi, köszi, köszi, Livike29! :) Ezt a zsemlét tuti, hogy még számtalanszor megsütöm a család számára. Egyszerűen mesések lettek. 12 db takaros, kívül-belül puha zsemle született. Abbahagyhatatlan. Másnap is ebből szeretett volna szendvicset a nagy fiam. :)

Repriiz
Repriizsze, 2013-03-13 21:41

Én az élesztőt mindig meleg cukros tejben futtatom fel és még soha nem fordult elő hogy nem futott fel az élesztő,de ezzel a cukros vízzel várhattam órákig akkor se futott fel.Nem tudom mi lehet,de azthiszem ez a recept nekem így nem kell,pedig jónak ígérkezett.

labagida
labagidah, 2013-03-18 23:56

Kedves Repriiz, ne add fel, mert nem tudod, mit hagysz ki.:) Én a pizzatésztához is cukros vízben futtatom fel az élesztőt, ezt a zsömlét is megcsináltam már így kétszer. Hidd el, nem a víz, hanem az élesztő viccelt meg. Fuss neki legalább még egyszer - a biztonság kedvéért fél adaggal.

Deva978
Deva978szo, 2013-03-16 15:47

Szia Repriiz! :) Nem elképzelhető, hogy az élesztővel volt a gond? Velem már előfordult, hogy ezen bukott a siker. Én is most első alkalommal futtattam élesztőt cukros vízen, de működött. Annyira jól sikerült, hogy én bizalmat megszavaznék még egyszer ennek a receptnek. Üdvözletemet küldöm!

livike29
livike29cs, 2013-03-14 11:29

Kedves Repriiz,
Sajnálom, hogy nem sikerült :( Az élesztő nem a tejtől fut fel, hanem a meleg cukrostól. Több receptben is lehet olvasni, hogy nem tejben, hanem vízben kell felfuttatni.
A zsömlék minőségét biztosan nem rontja el, ha ennek ellenére megpróbálod tejben felfuttatni, és minden mást a receptnek megfelelően csinálni. Sok sikert kívánok,

Üdv, Livike29

ajoker
ajokerszo, 2013-02-02 17:47

már kelnek, de biztos nem fogok kibírni még 40 perc kelést!
Majd közlöm, hogy milyen lett!

seregelyemese
seregelyemesesze, 2013-01-23 23:32

Nem sikerült :( nem akartak megkelni. maroknyi labdácskák lettek. és kemények. talán nem dagasztottam eléggé?

livike29
livike29cs, 2013-01-24 08:51

Kedves seregelyesmese,
Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült. Lehetséges, hogy a dagasztás, illetve a másik nagyon fontos a keléshez a meleg. Próbáld meg ismét, kicsit jobban átdagasztva és jó melegben hagyni őket, hogy jól megkeljenek.
Sok sikert, várom, hogy sikerült.
Üdv, Lívi

Judavi
Judavip, 2013-01-18 19:01

Régóta keresek már igazán jó kenyér receptet. Most megtaláltam :) Hirtelen felindulásból döntöttem, hogy zsömlék helyett inkább veknit formázok belőle. 20 percig sütöttem lefedve - az előző kenyérreceptekből kiindulva - majd 10 percet fedő nélkül. Ropogós, puha, finom. Elvileg holnap reggelire szántam, de lehet hogy nem tart ki addig... :)

livike29
livike29cs, 2013-01-24 08:49

Kedves gigike85,
Remélem jól sikerültek a zsömlék :)
Üdv, Lívi

Bogica
Bogicap, 2012-09-21 20:56

Nagyon köszönöm ezt a szuper receptet! :-) Nagy sikerem volt vele! :-)

Többen írtátok, hogy lefagyasztani nem lehet a tésztát.. de ha nagy adagot sütsz, akkor megsült zsömiket lefagyaszthatod! Én a bolti pékáruval is ezt szoktam csinálni, és mikor kienged, teljesen ugyanaz, mintha aznap vettem volna. (ugyanaz a bolti borzalom .. ;-) ) na de most már házi lesz és majd fogok vele kicsit én is variálni (magokat tenni rá vagy bele, ízesíteni kicsit másképp :-)

Kerepesi
Kerepesik, 2012-09-11 20:35

Megcsináltam, most lett kész. Nagyon szép lett. Dupla adagot csináltam 20 gyönyörű zsemlém lett.

Lne era
Lne erav, 2012-04-15 20:39

Kedves Livike!
Kipróbáltam,és nagyon szép zsemlék lettek!Melegen meg is ettük,nagyon finom lett!Köszönjük ezt a csodás receptet!
Üdv:Era

kinguci1983
kinguci1983cs, 2012-04-12 12:14

livike!
Most nézegetem a zsemle recepteket mert már néztem az oldalról kiflit az bejött most ki akarom próbálni a zsemlét is hátha nem kéne még kenyeret se venni. Mert nem csak hogy olcsóbbra jön ki ha számolgatok de friss és finom is lenne. Most épp a tiedet szúrtam ki ki fogom próbálni nem sokára. De addig is hadd gratuláljak a Kanalas Bélának adott válaszodhoz!!!!!!! Így kell ezt csinálni! Hogy ezt minek írta le nem tudom. Mindenkinek jó sütögetést ha megsütöttem megírom milyen lett.
Üdv mindenkinek!
kinguci

livike29
livike29sze, 2012-05-16 09:50

Köszönöm szépent :)
Majd mindenképp számolj be, hogy sikerültek a zsemlék :)

zsosi
zsosisze, 2012-04-11 13:48

Sziasztok!
Megpróbáltam a tésztát sütés előtt lefagyasztani, de utána nem kelt meg újra :( Lehet, hogy én rontottam el valamit... Ellenben amit fagyasztás nélkül sütöttem, nagyon fincsi lett :)

livike29
livike29sze, 2012-05-16 09:49

Szia, Én fagyasztani sosem próbáltam, sajnálom, hogy azok nem sikerültek :(

Szoboszlaianna
Szoboszlaiannacs, 2012-03-22 21:38

Szia! Megsutottem, meg meleg. Egyszeruen... Meses. Az elmult napokban kiprobaltam egy masik receptet. Finom lett, de tomor volt. Ez olyan puha es levegos.
Nekem orias zsomlek lettek, mert 5 db-ra szedtem szet oket kb akorrara hogy olyan zsemle nagysagu legyen. Persze ra szamoltam meg egy kis kelest. Ugy latszik maskor meg kisebbre kell hagynom.En tojassal nem kentem meg a tetejet csak kicsit megvizeztem. Igy is szep szine lett.
Allando vendeg lesz az asztalunknal. Koszonom ezt a fantasztikus receptet. Csak ajanlani tudom mindenkinek.

Jodyka
Jodykaszo, 2012-02-25 12:57

Sziasztok!
Fél adagból sütöttem meg, csak próbaként. Nagyon-nagyon szépek lettek, és annyira puha... Livike köszönöm a receptet!

Kanalas Béla
Kanalas Bélav, 2011-12-25 19:08

Hát nem is tudom.Talán mi rontottuk el...lehet.Nekikészülődtünk mert nemvolt itthon kenyér.Lementem a boltba ott sem voltmár ,ráadásul még flegmán közölte a közértes,hogy miért nemrendeltünk akkor.Kajás is vagyok már,közértbe sincsen még flegmázik is...1 sör le is csúszott!! Elmegyek a másik boltba na ott sincs,még nevet a csaj,a jó édes **** mégegy sör! Na már kezdtem nyűgős lenni.Hazamegyek közlöm,mire az asszonny nekem áll,hogy a kurv* már megint ittál?? Jó elmentem otthonról és hát hova a kocsmába.A lényeg a végére,hogy jól berúgtam utána hazamentem még megvolt a balhé is.Ennyi lett a vizes zsömlés történetünk.Azóta ha ilyen van inkább nemkérek ilyent idehaza,inkább elmegyek a tesco-ba és veszek 8-10ft ért annyit,hogy ettől hányunk itthon.Az idő amitmeg a zsömlére forditottunk volna,azt együtt az ágyba töltjük el. Köszönjük a receptet!

livike29
livike29h, 2012-02-13 18:36

Kedves Béla,

Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a csodás családi történetet és azt kívánom a jövőben valóban vásároljátok meg azt a zsemlét, az elkészítésre szánt időt pedig inkább töltsétek együtt.

Üdv: Livike29

kiwiroy
kiwiroycs, 2011-09-08 20:01

thx a szupi receptért. Olyan csudi fini zsömikék lettek belőle, hogy még most is keresem a megfelelő jelzőket rá:D Már egy ideje nem vásárolunk kenyérkét a boltban, de mostmár a zsömi is saját gyártmánnyá válik:D

livike29
livike29p, 2011-09-09 07:59

Igazán örülök, hogy tetszik a recept :) Jó sütögetést :)

Aurélia
Auréliap, 2011-06-24 16:08

Most sütöttem meg, kenyérpótlónak. Fél adagot, 6 db gyönyörű szépek, akkorák, mint a "békebeli" -(mindenféle állományjavító és felfújó anyagok előtti idők) zsemlék. Biztos finomak is, alig várom, hogy kihűljön. :-))

Legfrissebb cikkek

Ismerjük meg a szürkemarhát!
Ismerjük meg a szürkemarhát!
Egyre egészségtudatosabban élünk, ezért szeretnénk ismerni a főzéshez felhasznált húsok eredetét, minőségét. Most az egyik őshonos fajtát, a szürkemarhát mutatjuk be. (x)
Savanyú, mégis édes, mint a méz
Savanyú, mégis édes, mint a méz
Emeletes citromos torta és duplacitromos muffin - csodálatos és illatos sütemények. Így kezdjük mi a sulit idén. Citromot teszünk mindenbe!
A hét szakácsa: Nihonka
A hét szakácsa: Nihonka
Eheti kiemelt szakácsunk, Nihonka megvalósította a japán-magyar fúziós konyhát. Kedvencei a gyorsan elkészíthető, egészséges ételek - segítségükkel több mint 10 kilót fogyott.
505