Vizes zsemle recept

Vizes zsemle
Vizes zsemle
receptkönyvben hozzászólások (63)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A házi készítésű dolgok mindig finomabbak, mint az, amit a boltban megveszel. Lehetséges, hogy egyszerűbb beszerezni az ABC-ből egy-egy zsemlét vagy kiflit, de nagyon jó érzés egy saját készítésű pékterméket reggelizni, vacsorázni. Ezért készítettem én is zsemlét, és amikor csak engedi az időm, mindig sütök egy-egy újabb adagot.

hozzávalók / 4 adag

ezt olvastad már?

ajánlat

Bármely étkezésre, akár a szendvics alapjaként.

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: briós, burek, édes leveles, kifli, buci, croissant, perec, pita, bagel, hamburger-buci

egyéb elnevezések

házi pékáru, házi készítésű zsemle, buci, kis cipó házilag
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a langyos vízben kevés cukorral keverve felfuttatjuk.
  2. Összekeverjük a többi hozzávalóval és az egyik tojással, és a tesztát jó alaposan, legalább 30 percig dagasztjuk.
  3. Letakarjuk és meleg helyen kelni hagyjuk 30-40 percig.
  4. A megkelt tésztát lisztes deszkán 10-12 részre osztjuk, és kis labdákat formálunk belőle.
  5. Olajjal kikent tepsibe helyezzük őket, de egyszerre csak fél adagot, mert sütés közben is kelni fog.
  6. Átkenjük tojással, majd még 30-40 percig kelni hagyjuk, aztán még egyszer átkenjük őket.
  7. Tetszés szerint megszórhatjuk szezámmaggal vagy köménnyel.
  8. Közepes hőmérsékleten, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 30x20x6 cm
  • költség: 200 Ft
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 60 867
elküldve: 23
receptkönyben: 778
elkészítve: 25/46
Facebookon megjelent: -

szakács

Livike29

Mióta szakács: 2010.10.01.
20 recept

Hozzászólások (63)

Dina79
Dina79sze, 2013-11-27 14:17

Kedves Livike! Ma én is kipróbáltam a receptet... az élesztő gond nélkül felfutott a vízben! Én egy kisebb cipót is készítettem magokkal megszórva, nagyon szuper lett!! :)
Köszönöm a receptet, máskor is fogom készíteni!
Szép napot. Üdv. Edina

pimpikata
pimpikatak, 2013-07-23 14:47

Sziasztok! Már egy párszor elkészítettem ezt a receptet. A víz helyett tejben szoktam futtatni és kicsivel több cukorral meg sóval. Nem igazán fut fel az élesztő ( ezek a svédek nem csinálnak valami jó élesztőt), de ettől függetlenül a tészta nagyon szépen megkel. Nagyon szeretem. Köszönöm a receptet.

bigbuda
bigbudacs, 2014-04-03 10:05

Budafoki a legjobb élesztő! Sokat próbáltam, de a Budafokival eddig soha nem volt gond.

detructia
detructiak, 2013-03-26 09:49

Köszönet a receptért. Őszintén szólva, én nem vagyok egy dagasztóbajnok, sőt, hadilábon állok a kelt tésztákkal. Tegnap megcsináltam ezt a receptet, egy órát dagasztottam, de nem lett túl jó, de az is lehet, hogy túlkelt. Ma ismét nekiálltam, és csakis annyit dagasztottam a tésztát, míg egynemű nem lett, alig 5 percet. Rögtön felosztottam a tésztát gombócokra, pihentettem félórát, és úgy ment sütőbe - nekem ma így sokkal jobban sikerült! :) (Ja, és feldobtam egy kis maradék töpörtyűvel is :) ) És tojást sem tettem bele második alkalommal.

Incike81
Incike81h, 2013-05-27 21:46

Szia!
Megkérdezhetem,milyen lett a tojás nélküli változat? Azaz nem bántad meg,hogy nem raktál bele végül?
Csak azért kérdezem,mert a kislányom tej- és tojásallergiás,így boltit nem vehetek Neki,de kéne egy jó recept ehhez... :)

Köszi!

detructia
detructiak, 2013-05-28 17:09

Szia!
Őszintén szólva, ez a töpörtyűs változat jobb lett, bár a titkát nem tudom. Az már biztos, hogy ha nagyon igyekszem jót csinálni, mindig elrontom, tehát, ahogy nagyanyám mondaná, olyan "b@sszaisten jeligére" nekiállva általában sikerül.
Tojást akkor nem tettem bele, csak kb. 5 dkg töpörtyűt, de 2 evőkanál zsír is jót tesz a tojástalan változatnak is. :)
És az agyondagasztott tésztáim nem sikerülnek soha szemben az 5 percig gyúrt, épphogy egyneműre maszatoltakkal. Gyakorlatilag a tészta elrendezi magát, az én konyhámban legalábbis...

CuKoJbOjSo
CuKoJbOjSosze, 2013-03-20 19:36

Ahhhh....ez a recept.....nyámiiiii....tegnap este elfelejtettem zsemléért elmenni és bár nagyon sok receptet kipróbáltam sikertelenül,ennek is neki estem hátha alapon....és az eredmény.....valami isteni,úgyhogy most éppen gombócokban kelnek és készül vacsira a következő adag,férjem friss meleg zsemlével megy éjszakára dolgozni :) Ezer hála és köszönet a receptért :)

labagida
labagidak, 2013-03-19 00:11

Hát ez isteni!:) Én nem szórakoztam a két részletben sütéssel, hanem 8 zsömlét gömbölyítettem egy tepsire az egész adagból. Jó nagyok lettek (de alig értek össze), így az uram degeszre ette magát két darabbal. Ja! És mivel sem az idegzetem, sem pedig a kézi mixerem nem bírta a 30 perces dagasztást, hát 10 perc lett belőle - így viszont kért még egy kis lisztet a tészta. De tényleg csak kicsit, gyakorlatilag ragacsosra hagytam. És még így is fantasztikus lett.:) Köszönöm.

Deva978
Deva978szo, 2013-03-16 15:45

Köszi, köszi, köszi, Livike29! :) Ezt a zsemlét tuti, hogy még számtalanszor megsütöm a család számára. Egyszerűen mesések lettek. 12 db takaros, kívül-belül puha zsemle született. Abbahagyhatatlan. Másnap is ebből szeretett volna szendvicset a nagy fiam. :)

Repriiz
Repriizsze, 2013-03-13 21:41

Én az élesztőt mindig meleg cukros tejben futtatom fel és még soha nem fordult elő hogy nem futott fel az élesztő,de ezzel a cukros vízzel várhattam órákig akkor se futott fel.Nem tudom mi lehet,de azthiszem ez a recept nekem így nem kell,pedig jónak ígérkezett.

labagida
labagidah, 2013-03-18 23:56

Kedves Repriiz, ne add fel, mert nem tudod, mit hagysz ki.:) Én a pizzatésztához is cukros vízben futtatom fel az élesztőt, ezt a zsömlét is megcsináltam már így kétszer. Hidd el, nem a víz, hanem az élesztő viccelt meg. Fuss neki legalább még egyszer - a biztonság kedvéért fél adaggal.

Deva978
Deva978szo, 2013-03-16 15:47

Szia Repriiz! :) Nem elképzelhető, hogy az élesztővel volt a gond? Velem már előfordult, hogy ezen bukott a siker. Én is most első alkalommal futtattam élesztőt cukros vízen, de működött. Annyira jól sikerült, hogy én bizalmat megszavaznék még egyszer ennek a receptnek. Üdvözletemet küldöm!

livike29
livike29cs, 2013-03-14 11:29

Kedves Repriiz,
Sajnálom, hogy nem sikerült :( Az élesztő nem a tejtől fut fel, hanem a meleg cukrostól. Több receptben is lehet olvasni, hogy nem tejben, hanem vízben kell felfuttatni.
A zsömlék minőségét biztosan nem rontja el, ha ennek ellenére megpróbálod tejben felfuttatni, és minden mást a receptnek megfelelően csinálni. Sok sikert kívánok,

Üdv, Livike29

ajoker
ajokerszo, 2013-02-02 17:47

már kelnek, de biztos nem fogok kibírni még 40 perc kelést!
Majd közlöm, hogy milyen lett!

seregelyemese
seregelyemesesze, 2013-01-23 23:32

Nem sikerült :( nem akartak megkelni. maroknyi labdácskák lettek. és kemények. talán nem dagasztottam eléggé?

livike29
livike29cs, 2013-01-24 08:51

Kedves seregelyesmese,
Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült. Lehetséges, hogy a dagasztás, illetve a másik nagyon fontos a keléshez a meleg. Próbáld meg ismét, kicsit jobban átdagasztva és jó melegben hagyni őket, hogy jól megkeljenek.
Sok sikert, várom, hogy sikerült.
Üdv, Lívi

Judavi
Judavip, 2013-01-18 19:01

Régóta keresek már igazán jó kenyér receptet. Most megtaláltam :) Hirtelen felindulásból döntöttem, hogy zsömlék helyett inkább veknit formázok belőle. 20 percig sütöttem lefedve - az előző kenyérreceptekből kiindulva - majd 10 percet fedő nélkül. Ropogós, puha, finom. Elvileg holnap reggelire szántam, de lehet hogy nem tart ki addig... :)

livike29
livike29cs, 2013-01-24 08:49

Kedves gigike85,
Remélem jól sikerültek a zsömlék :)
Üdv, Lívi

Bogica
Bogicap, 2012-09-21 20:56

Nagyon köszönöm ezt a szuper receptet! :-) Nagy sikerem volt vele! :-)

Többen írtátok, hogy lefagyasztani nem lehet a tésztát.. de ha nagy adagot sütsz, akkor megsült zsömiket lefagyaszthatod! Én a bolti pékáruval is ezt szoktam csinálni, és mikor kienged, teljesen ugyanaz, mintha aznap vettem volna. (ugyanaz a bolti borzalom .. ;-) ) na de most már házi lesz és majd fogok vele kicsit én is variálni (magokat tenni rá vagy bele, ízesíteni kicsit másképp :-)

Kerepesi
Kerepesik, 2012-09-11 20:35

Megcsináltam, most lett kész. Nagyon szép lett. Dupla adagot csináltam 20 gyönyörű zsemlém lett.

Lne era
Lne erav, 2012-04-15 20:39

Kedves Livike!
Kipróbáltam,és nagyon szép zsemlék lettek!Melegen meg is ettük,nagyon finom lett!Köszönjük ezt a csodás receptet!
Üdv:Era

kinguci1983
kinguci1983cs, 2012-04-12 12:14

livike!
Most nézegetem a zsemle recepteket mert már néztem az oldalról kiflit az bejött most ki akarom próbálni a zsemlét is hátha nem kéne még kenyeret se venni. Mert nem csak hogy olcsóbbra jön ki ha számolgatok de friss és finom is lenne. Most épp a tiedet szúrtam ki ki fogom próbálni nem sokára. De addig is hadd gratuláljak a Kanalas Bélának adott válaszodhoz!!!!!!! Így kell ezt csinálni! Hogy ezt minek írta le nem tudom. Mindenkinek jó sütögetést ha megsütöttem megírom milyen lett.
Üdv mindenkinek!
kinguci

livike29
livike29sze, 2012-05-16 09:50

Köszönöm szépent :)
Majd mindenképp számolj be, hogy sikerültek a zsemlék :)

zsosi
zsosisze, 2012-04-11 13:48

Sziasztok!
Megpróbáltam a tésztát sütés előtt lefagyasztani, de utána nem kelt meg újra :( Lehet, hogy én rontottam el valamit... Ellenben amit fagyasztás nélkül sütöttem, nagyon fincsi lett :)

livike29
livike29sze, 2012-05-16 09:49

Szia, Én fagyasztani sosem próbáltam, sajnálom, hogy azok nem sikerültek :(

Szoboszlaianna
Szoboszlaiannacs, 2012-03-22 21:38

Szia! Megsutottem, meg meleg. Egyszeruen... Meses. Az elmult napokban kiprobaltam egy masik receptet. Finom lett, de tomor volt. Ez olyan puha es levegos.
Nekem orias zsomlek lettek, mert 5 db-ra szedtem szet oket kb akorrara hogy olyan zsemle nagysagu legyen. Persze ra szamoltam meg egy kis kelest. Ugy latszik maskor meg kisebbre kell hagynom.En tojassal nem kentem meg a tetejet csak kicsit megvizeztem. Igy is szep szine lett.
Allando vendeg lesz az asztalunknal. Koszonom ezt a fantasztikus receptet. Csak ajanlani tudom mindenkinek.

Jodyka
Jodykaszo, 2012-02-25 12:57

Sziasztok!
Fél adagból sütöttem meg, csak próbaként. Nagyon-nagyon szépek lettek, és annyira puha... Livike köszönöm a receptet!

Kanalas Béla
Kanalas Bélav, 2011-12-25 19:08

Hát nem is tudom.Talán mi rontottuk el...lehet.Nekikészülődtünk mert nemvolt itthon kenyér.Lementem a boltba ott sem voltmár ,ráadásul még flegmán közölte a közértes,hogy miért nemrendeltünk akkor.Kajás is vagyok már,közértbe sincsen még flegmázik is...1 sör le is csúszott!! Elmegyek a másik boltba na ott sincs,még nevet a csaj,a jó édes **** mégegy sör! Na már kezdtem nyűgős lenni.Hazamegyek közlöm,mire az asszonny nekem áll,hogy a kurv* már megint ittál?? Jó elmentem otthonról és hát hova a kocsmába.A lényeg a végére,hogy jól berúgtam utána hazamentem még megvolt a balhé is.Ennyi lett a vizes zsömlés történetünk.Azóta ha ilyen van inkább nemkérek ilyent idehaza,inkább elmegyek a tesco-ba és veszek 8-10ft ért annyit,hogy ettől hányunk itthon.Az idő amitmeg a zsömlére forditottunk volna,azt együtt az ágyba töltjük el. Köszönjük a receptet!

livike29
livike29h, 2012-02-13 18:36

Kedves Béla,

Köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a csodás családi történetet és azt kívánom a jövőben valóban vásároljátok meg azt a zsemlét, az elkészítésre szánt időt pedig inkább töltsétek együtt.

Üdv: Livike29

kiwiroy
kiwiroycs, 2011-09-08 20:01

thx a szupi receptért. Olyan csudi fini zsömikék lettek belőle, hogy még most is keresem a megfelelő jelzőket rá:D Már egy ideje nem vásárolunk kenyérkét a boltban, de mostmár a zsömi is saját gyártmánnyá válik:D

livike29
livike29p, 2011-09-09 07:59

Igazán örülök, hogy tetszik a recept :) Jó sütögetést :)

Aurélia
Auréliap, 2011-06-24 16:08

Most sütöttem meg, kenyérpótlónak. Fél adagot, 6 db gyönyörű szépek, akkorák, mint a "békebeli" -(mindenféle állományjavító és felfújó anyagok előtti idők) zsemlék. Biztos finomak is, alig várom, hogy kihűljön. :-))

Manófalvi
Manófalvih, 2011-05-09 18:32

Sziasztok! A napokban sütöttem meg, finom és mutatós lett.
Köszönöm a receptet!

Legfrissebb cikkek

Kontakt - az idei nyár legjobb kávéja
Kontakt - az idei nyár legjobb kávéja
Újabb hullám, ezúttal egy kávézó, ahol megcsinálták az idei nyár legmenőbb italát!
Csupa jó lesz Paloznakon
Csupa jó lesz Paloznakon
Előfordul, hogy odafenn olykor több csillag is együttáll, akkor pedig rajtuk a világ szeme. A látványtól pedig nemcsak a csillagászok szája marad tátva, sokszor a miénk is.
Igyunk változatosan!
Igyunk változatosan!
Első ránézésre nem tűnik soknak az ajánlott napi 2-2,5 l folyadék, mégis kevesen vannak, akik ezt a mennyiséget el is fogyasztják. A cél elérése érdekében igyunk változatosan!
510