Vasárnapi sült csirke recept

1 adag
741
kcal
Vasárnapi sült csirke
Vasárnapi sült csirke
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vasárnapokon általában valami újat és különlegeset szeretek készíteni. Most azonban a tél beköszöntével a nosztalgia is rám tört, értendő ezalatt: vasárnapi ebéd egyenlő csirke valamilyen formában elkészítve. A garantált minőségű alapanyag pedig adta magát: a szombat hajnali piaci körutamon babot vásároltam egy idős hölgytől, a mellette standoló kofa pedig kihasználva az alkalmat, míg az addig beszerzett finomságokat a már jócskán teli kosaramban rendezgettem, előrántott a pult alól egy egész csirkét, és szó szerint rám sózta. Mire észbe kaptam a csirke már a kosaram tetején landolt, én pedig az ellenértékét nyújtottam át a kofának. Hát igen, lenne mit ellesni a marketingeseknek…

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - fehérjenap
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sült csirke
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az egész csirkét alaposan megmossuk, a villacsontot eltávolítjuk.
  2. A csirkét olívaolajjal megkenegetjük, majd a szobahőmérsékletű vajat egyenletesen szinte belemasszírozzuk a bőrébe, végül sózzuk, borsozzuk.
  3. A csirke belsejébe egy előzetesen néhány percig vízben forralt és megböködött egész citromot dugunk, néhány szál petrezselyem kíséretében. (A citrom egyrészt segíti a csirke átsülését, a belőle kiáradó hő segítségével, másrészt finom illatot áraszt.)
  4. Az így előkészített csirkét egy tepsire helyezzük (hátára fektetve) és kb. 1,5 dl vizet öntünk alá. 220 ºC-ra légkeverésen előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd levesszük a hőmérsékletet 190 ºC-ra, újabb 15 perc következik. Ekkor, a kiszáradást megelőzendően, saját levével meglocsoljuk, és a mellére fordítjuk a csirkét. Így sütjük 25 percig, közben egyszer-kétszer újra locsoljuk. Végül ismét a hátára fektetjük, majd 5 perc elteltével kivesszük a sütőből. Tálra helyezzük, letakarjuk fóliával és pihentetjük, míg a mártás készül.
  5. A tepsiben maradt léből készül a szósz a következő módon: a csirke belsejéből kiszedett, jól megpuhult citrom levét és belsejét is hozzáadjuk, tűzhely felett melegítjük, 1 ek lisztet 1 ek zsírral elkeverünk, ez is megy bele, majd összeforraljuk. A mártást finom lyukú szitán tálkába szűrjük.

  • költség: 2100 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 65 895
elküldve: 2
receptkönyben: 459
elkészítve: 4/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (9)

anika0704
anika0704p, 2013-03-01 20:20

Kedves Petra!
Nem kell letakarni a húst?Meg fog puhulni?
Köszi:Anikó

petra
petracs, 2013-03-07 11:03

kedves Anikó,
Ha akarod, persze, le lehet takarni fóliával a sütés első felében, de szépen megpuhul így is, és nem szárad ki.
Üdv,
Petra

balintmonika
balintmonikap, 2013-02-08 11:02

Szokásomtól eltérően betűről betűre követtem a receptet.Miután eltüntettük az ebédet,hozzá tudok szólni.Kis családomnak legközelebb úgy fogom elkészíteni,hogy a csibét előre besózom, utána fogok hozzá a receptben leírtakhoz.Ami a szószt illeti nekem nagyon bejött,viszont a többieknél nem aratott osztatlan sikert.Vessenek magukra!Biztos vagyok benne,hogy nem utoljára készítettem ebédre VASÁRNAPI SÜLT CSIRKÉT.Köszi!

marittan
marittanszo, 2011-11-05 10:39

Ezt meg lehet úgyis csinálni,hogy nem egészbe van a csirke?

petra
petrah, 2011-11-14 09:50

Persze, lehet sült csirkét darabokban is készíteni, de itt ennél pont az a lényeg, hogy citromot és fűszert dugunk a csirke belsejébe.
petra

Tucsokbeka
Tucsokbekasze, 2011-03-30 10:58

Kedves Petra!

Nagyon szeretem a receptjeidet! :) Az lenne a kerdesem, hogy mangalica/sertes/zsir helyett hasznalhatok mas zsiradekot? Esetleg kacsazsirt vagy libazsirt? Koszi a valaszt! Tucsok

flinda
flindaszo, 2010-05-08 14:29

Nem is hiszem, hogy még nem volt ehhez komment, ma elkészítem, fantasztikusan hangzik, külön tetszik, hogy a pecsenyeléből mártás készül.

Legfrissebb cikkek

Bébiétel – főzöd vagy veszed?
Bébiétel – főzöd vagy veszed?
Az anyatej/tápszer utáni babaételek bolti kínálatában nincs hiány, mégis akad olyan, aki kizárólag a házira esküszik. Érvek pro és kontra.
Durumbúza - ez kell nekem!
Durumbúza - ez kell nekem!
Kuszkusz, bulgur, durumliszt és -tészta: mind-mind egy különleges, ún. durumbúzából készülő élelmiszerek. Lássuk, miért jó nekünk, ha őket választjuk!
Miért pattog a kukorica?
Miért pattog a kukorica?
A pattogatott kukorica szinte mindannyiunk kedvence. Miért és hogyan "pattog"? Milyen kukoricából készül? Ha meg akarod tudni, olvass tovább!
741