Vasárnapi sült csirke recept

1 adag
741
kcal
Vasárnapi sült csirke
Vasárnapi sült csirke
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vasárnapokon általában valami újat és különlegeset szeretek készíteni. Most azonban a tél beköszöntével a nosztalgia is rám tört, értendő ezalatt: vasárnapi ebéd egyenlő csirke valamilyen formában elkészítve. A garantált minőségű alapanyag pedig adta magát: a szombat hajnali piaci körutamon babot vásároltam egy idős hölgytől, a mellette standoló kofa pedig kihasználva az alkalmat, míg az addig beszerzett finomságokat a már jócskán teli kosaramban rendezgettem, előrántott a pult alól egy egész csirkét, és szó szerint rám sózta. Mire észbe kaptam a csirke már a kosaram tetején landolt, én pedig az ellenértékét nyújtottam át a kofának. Hát igen, lenne mit ellesni a marketingeseknek…

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sült csirke
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az egész csirkét alaposan megmossuk, a villacsontot eltávolítjuk.
  2. A csirkét olívaolajjal megkenegetjük, majd a szobahőmérsékletű vajat egyenletesen szinte belemasszírozzuk a bőrébe, végül sózzuk, borsozzuk.
  3. A csirke belsejébe egy előzetesen néhány percig vízben forralt és megböködött egész citromot dugunk, néhány szál petrezselyem kíséretében. (A citrom egyrészt segíti a csirke átsülését, a belőle kiáradó hő segítségével, másrészt finom illatot áraszt.)
  4. Az így előkészített csirkét egy tepsire helyezzük (hátára fektetve) és kb. 1,5 dl vizet öntünk alá. 220 ºC-ra légkeverésen előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd levesszük a hőmérsékletet 190 ºC-ra, újabb 15 perc következik. Ekkor, a kiszáradást megelőzendően, saját levével meglocsoljuk, és a mellére fordítjuk a csirkét. Így sütjük 25 percig, közben egyszer-kétszer újra locsoljuk. Végül ismét a hátára fektetjük, majd 5 perc elteltével kivesszük a sütőből. Tálra helyezzük, letakarjuk fóliával és pihentetjük, míg a mártás készül.
  5. A tepsiben maradt léből készül a szósz a következő módon: a csirke belsejéből kiszedett, jól megpuhult citrom levét és belsejét is hozzáadjuk, tűzhely felett melegítjük, 1 ek lisztet 1 ek zsírral elkeverünk, ez is megy bele, majd összeforraljuk. A mártást finom lyukú szitán tálkába szűrjük.

  • költség: 2100 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 66 115
elküldve: 2
receptkönyben: 461
elkészítve: 4/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (9)

anika0704
anika0704p, 2013-03-01 20:20

Kedves Petra!
Nem kell letakarni a húst?Meg fog puhulni?
Köszi:Anikó

petra
petracs, 2013-03-07 11:03

kedves Anikó,
Ha akarod, persze, le lehet takarni fóliával a sütés első felében, de szépen megpuhul így is, és nem szárad ki.
Üdv,
Petra

balintmonika
balintmonikap, 2013-02-08 11:02

Szokásomtól eltérően betűről betűre követtem a receptet.Miután eltüntettük az ebédet,hozzá tudok szólni.Kis családomnak legközelebb úgy fogom elkészíteni,hogy a csibét előre besózom, utána fogok hozzá a receptben leírtakhoz.Ami a szószt illeti nekem nagyon bejött,viszont a többieknél nem aratott osztatlan sikert.Vessenek magukra!Biztos vagyok benne,hogy nem utoljára készítettem ebédre VASÁRNAPI SÜLT CSIRKÉT.Köszi!

marittan
marittanszo, 2011-11-05 10:39

Ezt meg lehet úgyis csinálni,hogy nem egészbe van a csirke?

petra
petrah, 2011-11-14 09:50

Persze, lehet sült csirkét darabokban is készíteni, de itt ennél pont az a lényeg, hogy citromot és fűszert dugunk a csirke belsejébe.
petra

Tucsokbeka
Tucsokbekasze, 2011-03-30 10:58

Kedves Petra!

Nagyon szeretem a receptjeidet! :) Az lenne a kerdesem, hogy mangalica/sertes/zsir helyett hasznalhatok mas zsiradekot? Esetleg kacsazsirt vagy libazsirt? Koszi a valaszt! Tucsok

flinda
flindaszo, 2010-05-08 14:29

Nem is hiszem, hogy még nem volt ehhez komment, ma elkészítem, fantasztikusan hangzik, külön tetszik, hogy a pecsenyeléből mártás készül.

Legfrissebb cikkek

Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
Top 10 „zöldséges" süti 220 kcal alatt
A répatortával kezdődött, ma már azonban lophatunk cukkinit, sütőtököt, céklát, édesburgonyát is a sütinkbe. Bizarrul hangzik? Pedig érdemes kipróbálni őket!
Türkiz tökkel az ételallergiás gyermekekért
Türkiz tökkel az ételallergiás gyermekekért
Halloween éjjelén az amerikai gyerekek ajándékzsákmányolásra indulnak, ám sokan közülük nem tudják elfogadni az édességeket. Egy kampány azonban most rájuk is gondolt.
Ön is megetette hajfestékkel a gyereket?
Ön is megetette hajfestékkel a gyereket?
Magas hidrogénperoxid-tartalma miatt a Kid's World Dessert elnevezésű csokoládé-vanília ízű pudingot kilenc európai tagállamban kivonták a kereskedelmi forgalomból.
Karamell, az őszi jolly joker
Karamell, az őszi jolly joker
Nehezen tudnék olyan őszi desszertet, aminek ne állna jól a karamell. Ez a selymes barna édes finomság mintha magában hordozná az évszak minden esszenciáját.
741