Vadasmártás zsemlegombóccal és birsalma kompóttal recept

1 adag
871
kcal
Vadasmártás zsemlegombóccal és birsalma kompóttal
Vadasmártás zsemlegombóccal és birsalma kompóttal
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkorom kedvenc étele, lehet hogy azért, mert nagyon ritkán lehetett Dédit rávenni, mivel abban az időben nagyon sok munkával járt. A zöldséget kézzel kellett passzírozni, nem voltak még robotgépek.  A recepten csak annyit változtattam, hogy én már nem vágom olyan apróra a zölséget, mert a robotgép úgyis megoldja. A marhahúst nem pácolom, csak a vaddisznót, de ez már egy másik történet.

hozzávalók / 6 adag

A húshoz

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

A birsalma kompóthoz

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
konyhatechnológia: kukta
költség egy főre: megfizethető receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vadas zsemlegombóccal, vadas mártás zsemlegombóccal, vadas zsemlegombóccal és birsalma kompóttal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst felszeleteljük, besózzuk, borsozzuk.
  2. A zöldséget megpucoljuk, megmossuk,  feldaraboljuk.
  3. Lábosba kevés olajat teszünk, és a sózott, borsozott húst fehérre sütjük, majd kivesszük az olajból.
  4. A zöldségeket ugyanabban az olajban, amiben a húst sütöttük megdinszteljük.
  5. Ezután beletesszük egy kuktába a zöldséget, a tetejére rátesszük a húst, felöntjük vízzel annyira, hogy pont ellepje, és a forrást követően 45 percig főzzük (abban az esetben, ha nincs kuktánk, akkor fedő alatt kislángon főzzük, amíg a hús puha nem lesz). Amikor a hús megpuhult kivesszük a zöldségből, és egy tálban félretesszük .
  6. A zöldséget botmixerrel összeturmixoljuk, belereszelünk egy citrom lereszelt héját, a mustárt, ízlés szerint citomlevet.
  7. Egy kis lábosban égetett cukrot készítünk (amikor a cukor barna és folyós lesz, kb 1 dl vízzel felengedjük, és addig melegítjük, míg a cukor felovad a vízben). Beleöntjük a zöldségbe, majd hozzáöntjük a főzőtejszínt, felforraljuk.
  8. Míg a hús a zöldséggel fő, elkészítjük a zsemlegombócot: a zsemléket felszeleteljük, és apró kockákra vágjuk. Egy tepsibe kevés olajat teszünk, beletesszük a felkockázott zsemlét, és 200 fokon aranybarnára pirítjuk. 2-3-szor megkeverjük, hogy a kockák mindegyik fele megsüljön. 
  9. Közben egy tálban lágy nokedli tésztát keverünk, ennek a tésztának, tulajdonképpen ragasztó szerepe van a kis zsemekockákat fogja egymáshoz.
  10. Amikor a zsemle kész és kihűlt, belekeverjük a tésztába, és vizes kézzel közepes nagyságú gombócokat formálunk (ha túl nagy a gombóc, akkor félő, hogy a közepe "nyers" marad).
  11. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük (kb. 10 perc).
  12. Bisalma kompót: (célszerű fogyasztás előtt 1 nappal elkészíteni), a birsalmákat megpucoljuk, kimagozzuk és gerezdekre vágjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, hozzátesszük a  cukrot, szegfüszeget és puhára főzzük, majd kihűtjük.
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 18 661
elküldve: 3
receptkönyben: 217
elkészítve: 5/15
Facebookon megjelent: -

szakács

kovex

Mióta szakács: 2011.12.24.
32 recept

Hozzászólások (16)

csanal
csanalszo, 2012-02-25 17:19

Épp most készült el, és csak szuszogni tudok utána, nagyon finom, köszönöm a receptet. :) Bár másfajta gombócot csináltam hozzá, a vadas valami zseniális!

kovex
kovexv, 2012-02-26 21:27

szia Csanal! Nagyon örülök, hogy ízlett! Én sem szoktam mosogatni utána, mert nem bírok, annyira laktatató!

kovex
kovexv, 2012-01-22 18:03

A babérlevél:
Örökzöld cserje, a Mediterrán térségben honos, a gyõzelem és a tehetség szimbóluma volt az ókori emberek számára. A rómaiak lauris-nak hívták, a laudere-bõl, dicsõíteni, ennek megfelelõen Apollónak szentelték és leveleit koronaként használták a költõk homlokának koszorúzására (koronázására).
A "bay" név - az óangol (angolszász) nyelvben - szintén "koronát" jelent, Nicholas Culpepper is szól e növény gyógyító, csodás hatásáról könyvében, a Herbal-ban (Füvész-könyv): "Se boszorkány, se ördög, vihar, vagy villámlás nem árthat az embernek, ahol babérfa áll."
Napjainkban ezek a fényes, ellipszis alakú levelek leveseket és szószokat ízesítenek. Ritkán árulják frissen szedve; szárítva a rövid, ovális Török babérlevél ízét áthatóbbnak tartják, mint a hosszúkás, keskeny kaliforniai testvéréét.

http://www.soupsong.com/fbay.html

kovex
kovexv, 2012-01-22 13:03

Kedves Tarackos! Nem kell bele, ha erre irányult a kérdésed. Üdv: kovex

Pezo
Pezoszo, 2012-10-06 21:30

Kedves Tarackos!
A családi receptek, azért szállnak déditől - nagyira, nagyitól - anyára, anyától - lányára, mert egyedi! Ha általában kell a vadasba babérlevél, attól még egy családi receptbe nem biztos, hogy feltétlen bele kell tenni. Éppen ez adja az egyediségét.
Szívesen látnánk tőled is recepteket.
Üdv.: pezo / Gyöngyi

kovex
kovexv, 2012-01-22 17:25

Kedves Tarackos! Lehet, hogy Nálatok raknak bele, de náluk nem! Ez több mint 100 éves recept ! Ha akarsz tegyél bele, én nem teszek! Részemről ennyi!

szvetter
szvetterp, 2013-09-27 00:56

Van ebben a 100 éves receptben kukta és botmixer is? (Ha már kötözködünk egymással.......)

kovex
kovexv, 2014-05-18 15:10

Jó meglátás! :) A válaszom: 100 év alatt a technika bizony-bizony változott viszont az alapanyagok nem. A kukta megspórol min. 3 óra főzést, a botmixer meg a kézi passzírozást. Nem véletlenül csak ünnepekkor került anno az asztalra!

kovex
kovexv, 2012-01-22 13:06

Kedves Csatand! Én is köszi! :) Ez még a Dédikém receptje, aki az Ükitől örökölte, de őt sajna nem ismertem! Jó étvágyat hozzá! Üdv: kovex

Legfrissebb cikkek

Ez aztán a tökös zöldség!
Ez aztán a tökös zöldség!
Az egyik legkarrieristább zöldség minden bizonnyal a sütőtök, hiszen nem semmi teljesítmény bébiétel-alapanyagból feljönni a sztárséfek őszi kedvencei közé!
A hét szakácsa: Redy
A hét szakácsa: Redy
Eheti kiemelt szakácsunk, Redy, alias Edit nagymamájától leste el a főzés csínját-bínját. Nem volt nehéz dolga, hiszen mentora egy egész Duna-parti üdülőnek főzött akkoriban.
871