Vadasmártás zsemlegombóccal és birsalma kompóttal recept

megosztás
0
Vadasmártás zsemlegombóccal és birsalma kompóttal
Vadasmártás zsemlegombóccal és birsalma kompóttal
150 perc / előkészület: 30 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkorom kedvenc étele, lehet hogy azért, mert nagyon ritkán lehetett Dédit rávenni, mivel abban az időben nagyon sok munkával járt. A zöldséget kézzel kellett passzírozni, nem voltak még robotgépek.  A recepten csak annyit változtattam, hogy én már nem vágom olyan apróra a zölséget, mert a robotgép úgyis megoldja. A marhahúst nem pácolom, csak a vaddisznót, de ez már egy másik történet.

hozzávalók / 6 adag

A húshoz

A mártáshoz

A zsemlegombóchoz

A birsalma kompóthoz

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyhatitkok: nagyi receptjei
kategória: húsételek
nehézség: közepes
konyhatechnológia: kukta
költség egy főre: megfizethető receptek
receptverseny: Nevezd be a legjobb fogásod és nyerj!
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

vadas zsemlegombóccal, vadas mártás zsemlegombóccal, vadas zsemlegombóccal és birsalma kompóttal
Szólj hozzá!
megosztás
0

elkészítés

  1. A húst felszeleteljük, besózzuk, borsozzuk.
  2. A zöldséget megpucoljuk, megmossuk,  feldaraboljuk.
  3. Lábosba kevés olajat teszünk, és a sózott, borsozott húst fehérre sütjük, majd kivesszük az olajból.
  4. A zöldségeket ugyanabban az olajban, amiben a húst sütöttük megdinszteljük.
  5. Ezután beletesszük egy kuktába a zöldséget, a tetejére rátesszük a húst, felöntjük vízzel annyira, hogy pont ellepje, és a forrást követően 45 percig főzzük (abban az esetben, ha nincs kuktánk, akkor fedő alatt kislángon főzzük, amíg a hús puha nem lesz). Amikor a hús megpuhult kivesszük a zöldségből, és egy tálban félretesszük .
  6. A zöldséget botmixerrel összeturmixoljuk, belereszelünk egy citrom lereszelt héját, a mustárt, ízlés szerint citomlevet.
  7. Egy kis lábosban égetett cukrot készítünk (amikor a cukor barna és folyós lesz, kb 1 dl vízzel felengedjük, és addig melegítjük, míg a cukor felovad a vízben). Beleöntjük a zöldségbe, majd hozzáöntjük a főzőtejszínt, felforraljuk.
  8. Míg a hús a zöldséggel fő, elkészítjük a zsemlegombócot: a zsemléket felszeleteljük, és apró kockákra vágjuk. Egy tepsibe kevés olajat teszünk, beletesszük a felkockázott zsemlét, és 200 fokon aranybarnára pirítjuk. 2-3-szor megkeverjük, hogy a kockák mindegyik fele megsüljön. 
  9. Közben egy tálban lágy nokedli tésztát keverünk, ennek a tésztának, tulajdonképpen ragasztó szerepe van a kis zsemekockákat fogja egymáshoz.
  10. Amikor a zsemle kész és kihűlt, belekeverjük a tésztába, és vizes kézzel közepes nagyságú gombócokat formálunk (ha túl nagy a gombóc, akkor félő, hogy a közepe "nyers" marad).
  11. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük (kb. 10 perc).
  12. Bisalma kompót: (célszerű fogyasztás előtt 1 nappal elkészíteni), a birsalmákat megpucoljuk, kimagozzuk és gerezdekre vágjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, hozzátesszük a  cukrot, szegfüszeget és puhára főzzük, majd kihűtjük.
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 19 993
elküldve: 4
receptkönyben: 230
elkészítve: 6/16
Facebookon megjelent: -

szakács

kovex

Mióta szakács: 2011.12.24.
32 recept

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csanal
csanal szo, 2012-02-25 17:19

Épp most készült el, és csak szuszogni tudok utána, nagyon finom, köszönöm a receptet. :) Bár másfajta gombócot csináltam hozzá, a vadas valami zseniális!

kovex
kovex / kovex v, 2012-02-26 21:27

szia Csanal! Nagyon örülök, hogy ízlett! Én sem szoktam mosogatni utána, mert nem bírok, annyira laktatató!

kovex
kovex / kovex v, 2012-01-22 18:03

A babérlevél:
Örökzöld cserje, a Mediterrán térségben honos, a gyõzelem és a tehetség szimbóluma volt az ókori emberek számára. A rómaiak lauris-nak hívták, a laudere-bõl, dicsõíteni, ennek megfelelõen Apollónak szentelték és leveleit koronaként használták a költõk homlokának koszorúzására (koronázására).
A "bay" név - az óangol (angolszász) nyelvben - szintén "koronát" jelent, Nicholas Culpepper is szól e növény gyógyító, csodás hatásáról könyvében, a Herbal-ban (Füvész-könyv): "Se boszorkány, se ördög, vihar, vagy villámlás nem árthat az embernek, ahol babérfa áll."
Napjainkban ezek a fényes, ellipszis alakú levelek leveseket és szószokat ízesítenek. Ritkán árulják frissen szedve; szárítva a rövid, ovális Török babérlevél ízét áthatóbbnak tartják, mint a hosszúkás, keskeny kaliforniai testvéréét.

http://www.soupsong.com/fbay.html

kovex
kovex / kovex v, 2012-01-22 13:03

Kedves Tarackos! Nem kell bele, ha erre irányult a kérdésed. Üdv: kovex

Pezo
pezo / Pezo szo, 2012-10-06 21:30

Kedves Tarackos!
A családi receptek, azért szállnak déditől - nagyira, nagyitól - anyára, anyától - lányára, mert egyedi! Ha általában kell a vadasba babérlevél, attól még egy családi receptbe nem biztos, hogy feltétlen bele kell tenni. Éppen ez adja az egyediségét.
Szívesen látnánk tőled is recepteket.
Üdv.: pezo / Gyöngyi

kovex
kovex / kovex v, 2012-01-22 17:25

Kedves Tarackos! Lehet, hogy Nálatok raknak bele, de náluk nem! Ez több mint 100 éves recept ! Ha akarsz tegyél bele, én nem teszek! Részemről ennyi!

szvetter
szvetter p, 2013-09-27 00:56

Van ebben a 100 éves receptben kukta és botmixer is? (Ha már kötözködünk egymással.......)

kovex
kovex / kovex v, 2014-05-18 15:10

Jó meglátás! :) A válaszom: 100 év alatt a technika bizony-bizony változott viszont az alapanyagok nem. A kukta megspórol min. 3 óra főzést, a botmixer meg a kézi passzírozást. Nem véletlenül csak ünnepekkor került anno az asztalra!

kovex
kovex / kovex v, 2012-01-22 13:06

Kedves Csatand! Én is köszi! :) Ez még a Dédikém receptje, aki az Ükitől örökölte, de őt sajna nem ismertem! Jó étvágyat hozzá! Üdv: kovex

880