Sütőtök krémleves 8. -gyömbérrel és pirított tökmaggal recept

Sütőtök krémleves 8. -gyömbérrel és pirított tökmaggal
Sütőtök krémleves 8. -gyömbérrel és pirított tökmaggal
45 perc / előkészület: 20 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Végre megvettem a botmixert, amire már régóta vágytam, hogy csinálhassak sütőtök krémleveset. Hazavittem, a tökkel együtt, és este nekikezdtem recepteknek utánanézni. Nagyon sok pikáns receptet találtam, de nem igazán volt otthon semmi plusz hozzávalóm - amikor megtaláltam ezt az egyszerű receptet, amihez csak tejszínért kellett leszaladnom a non-stopba. Egyszerű, de így is nagyszerű szerintem.
A hámozást meg lehet könnyíteni azzal, hogy előtte 10 percre betesszük a sütőbe - megpuhul, gyorsabbá és kényelmesebbé téve a legnehezebb részét az elkészítésnek.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

gyömbéres sütőtökkrémleves, sütőtök pirított tökmaggal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Vöröshagymát megpuculjuk, felkockázzuk, olívaolajon megdinszteljük.
  2. Amíg a hagyma üvegesedik, a sütőtököt felvágjuk, kikanalazzuk a magját, meghámozzuk, felkockázzuk.
  3. Amikor kész a hagyma, rátesszük a vajat, beleszórjuk a sót, borsot, és rátesszük a felkockázott tököt.
  4. Felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, és puhára főzzük (kb. 20 perc).
  5. Amíg fő a tök, lereszeljük a gyömbért. A tökmagot feltesszük a tűzhelyre egy serpenyőbe (zsiradék hozzáadása nélkül), odafigyelve, alacsony hőfokon megpirítjuk (2-3 perc).
  6. Levesszük a tűzről a megfőtt tököt, hozzáadjuk a tejszínt, a reszelt gyömbért és turmixban vagy botmixerrel krémes állagúra vegyítjük.
  7. Visszatessük a tűzhelyre, a tejszínnel is összerottyantjuk, majd tálaljuk, tetejére a pirított tökmagot szórva.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 85 663
elküldve: 39
receptkönyvben: 734
elkészítve: 75/98
Facebookon megjelent: -

szakács

Lea

Mióta szakács: 2010.09.26.
3 recept

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kitty86
Kitty86 h, 2015-10-12 11:56

Köszönöm a receptet! Nagyon finom lett. Sajnos nem volt itthon tökmag, így az most kimaradt, de legközelebb megkóstolom úgy is. :)

Te1986
Eszti / Te1986 p, 2013-10-25 20:06

ez a leves egy igazi kulináris élmény :) köszönöm a receptet.
Én nem tettem bele tejszínt, mert elég sűrű és krémes lett anélkül is. Viszont adtam hozzá egy kis kanál mézet és egy fél citrom levét. Ettől még inkább kijött a gyömbér íze. Tökmag helyett napraforgó maggal szórtam meg, mert csak az volt itthon :) remekül passzolt hozzá az is.

Heni12
Heni12 sze, 2013-10-02 07:49

Tegnap megcsináltam, isteni lett!!!!

köszi a receptet!

Üdv,
Heni

huzsi
huzsi / huzsi cs, 2011-11-10 12:06

első sütőtök levesem, de nekem a bors és a gyömbér kombináció valahogy nem igazán jött be, aztán próbáltam már a végén almával citrommal, mézzel is ízesíteni, de a végeredmény...hááát remélem lesz aki majd megeszi, nekem nem nagyon ízlik...más ízvilág mint amit az ember megszokott...jobb szeretem a sima sült tököt :)

jociandi
jociandi szo, 2011-10-29 23:11

Csatlakozom, nagyon finom!
Én kiegészítettem azzal, hogy belevágtam két almát is, és a legvégén csurgattam bele citromlevet is.

zyttu
zyttu p, 2011-10-07 12:14

Ma megcsináltam,nagyon finom lett!! Köszi a receptet!
Zita

holloslea
Lea / holloslea p, 2010-12-03 12:36

szia Hana!
nem kell megsütni, abszolút megfő, megpuhul főzés közben, kb. 20 perc alatt - én azért szoktam kicsit betenni sütőbe még hámozás előtt, mert jóval könnyebb meghámozni kb. 5-10 perc sütés után, mint abszolút nyersen! javaslom a kipróbálását így, ahogy írva vagyon, bevállt, működő recept! ;)
üdv:Lea

hana13
Bloemcake / hana13 p, 2010-12-03 12:30

Sziasztok, lehet banalis kerdesem lesz, de ennel a receptnel a sutotokot nem kell megsutni sutoben? Rendesen megpuhul?
Koszi
Udv hana

fonicia
fonicia cs, 2010-10-28 10:11

Kedes Lea!

Köszönöm ezt az isteni receptem, nagyon ügyes vagy!!! Bár a családomba csak én szeretem a sütőtököt, de még is mikor kész lett az egész családnak nagyon ízlett. Én sajnáltam másra használni a már felbontott tejszínt
( 200ml volt) így mindet bele tettem, és mondhatom isteni lett!!!! Mindenkinek ajánlani fogom ezt a receptet.
Üdv: fonicia

vinjo
vinjo p, 2010-10-15 09:28

Ez A sütőtök krémleves. Én a sütőtököt recept nélkül próbáltam,gyakorlatilag ugyanígy elkészíteni.Mi ízlés szerint szoktunk pár csepp tökmagolajat tenni a tányéron gőzölgő étekre-kizárólag az Őrségből származó hidegen sajtolt olaj-de ez nem kötelező.
Ez az egyik kedvence a családnak,a vendégek is nagyon szeretik.Mindig várom már a szezont,ami végre elérkezett.
Üdv:vinjo

látogató
Bloemcake / látogató p, 2010-10-08 08:45

Mis is így készítjük, de még alma és egy pici curry is kerül bele, nagyon különlegesen finom szokott lenni.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva cs, 2010-10-07 20:34

Ez az a sütőtökleves, ami leginkább mind kinézetben, mind állagban, mind színben, és ahogy nézem hozzávalókban is a mi ízlésünk!!!Köszi!Rengeteg a kanadai tökünk, sőt, hokkaido is sok lett, szerencsére, úgyhogy már ez a levesreceptem is van, meg lesz belőlük majd rizottó, meg süti, torta,stb.,......köszi:Éva-Anyóca

holloslea
Lea / holloslea cs, 2010-10-07 20:00

Kedves Petunia!

Köszönöm a bíztatást!
Sokat merítettem már az itteni receptekből, és remélem, legalább ilyen sokat tudok majd adni én is Nektek! :)
(a fotózáson még javítok majd)

Üdv:
Lea

Petunia
Petunia / Petunia cs, 2010-10-07 19:38

Szia Lea!
Tetszik a recept és az ars poeticád is nagyon szimpatikus! Remélem, sok receptet fogsz velünk megosztani :)
Üdv,
Petunia

207