Sóskafőzelék recept

1 adag
286
kcal
Sóskafőzelék
Sóskafőzelék
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Javában tombol a sóskaszezon. Egyik kedvenc sóskás ételem a belőle készült főzelék, kizárólag tarhonyával, feltét nélkül. És sósan.
Van, aki édesen preferálja (az só helyett, ízlés szerint cukrozza).

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Tarhonya illik hozzá.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
fogás: főétel
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sóskalevelek szárát lecsipkedjük, a leveleket alaposan megmossuk.
  2. Sós, forrásban lévő vízbe dobjuk 1 percre, majd leszűrjük, kezünkkel jól kinyomkodjuk belőle a vizet és apróra összevagdossuk. A tej felével felöntjük kb. 10 percig főzzük, aztán berántjuk. (Rántás készítése: 2 ek lisztet világosbarnára pirítunk 2 ek olajon, a maradék hideg tejjel felengedjük.)

  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 106 374
elküldve: 4
receptkönyben: 465
elkészítve: 18/30
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (26)

malna58
malna58cs, 2013-05-16 18:31

no akkor egy másik tipp: Anyámtól, nagymamámtól örökölve: húsdarálón ledarálták, kevés világos rántásra dobták, forraltak egyet rajta egy pohár tejfölel és csak sózták. Mivel nem dinsztelgették hosszasan, ezért szerintem ez a recept a legfrissebb sóska ízt adja..... Én sajnos másképp meg se tudom enni.....Annyit változtattam hogy nem darálom ( erre lusta vagyok..) hanem turmixba teszem az első adag levelet, ezt leforrázom, turmixolom, s küldöm utána a következő adag levelet, ehhez már nem teszek forró vizet hiszen az első már folyós és felveszi a friss leveleket, ismét turmix ,ismét levél, míg el nem fogy ..később ha kell még hideg vízzel pótolom. Nem pürésítem túl hanem kicsit daraboskán hagyom...
Ezt a sűrű turmixot öntöm a rántásra és forralom. Azért írtam hogy kevés rántásra, mert hígabban szeretem és nem rántás ízüen. Szerintem se kell hozzá hús ,anélkül is teljes értékű!
A köret nálunk főtt krumpli, mert szerényen kiegészíti és nem elnyomja a friss sóska ízt. Ezért nem használok hozzá semmi féle füszert, nekünk az sok lenne.
Hát mi felénk így készül, bár a környezetembe erről senki sem hallott, főleg cukor nélkül, tehát nem táj jellegü itt Szabolcsban

jbajok
jbajokk, 2013-05-07 09:50

Én rántással indítom, majd zúzott fokhagyma, és miután tejjel felöntöm akkor teszem bele a sóskát, mert így is nagyon hamar megfő. Tettem bele a sóska előtt még egy felkarikázott zöldhagymát is, és szerecsendióval és kevés friss rozmaringgal fűszereztem, mindegyik íz nagyon kijön és kiváló jól harmonizál. Tojást ütök bele, amit úgy szeretek, ha félig fő csak meg, vagy egészen lágyan.

aina
ainav, 2013-03-31 20:46

Én pontosan úgy készítem a sóskát, ahogy "alaural". Ez nagyon egyszerű és gyors mód, és mi így szeretjük.

mom4two
mom4twov, 2013-03-03 15:21

Haaat az en csaladomban galuskaval (nokedlivel) keszitjuk, fokhagymasan, habarassal szinten durvara vagva nem puresitve. :)

Nonómonó
Nonómonóh, 2012-11-26 16:55

Tökéletes a recept. Én még egy kis fokhagymával megbolondítottam!
Eddig nem tudtam, hogy imádom a sóskafőzeléket!! :)
Köszönöm!

Zsóka0313
Zsóka0313h, 2012-11-12 15:19

Ahány ház annyi szokás. Én zsiradékon dinsztelem utána turmixolom liszttel megszórom tejjel fölengedem és tejfölt keverek bele Aki szereti édesen az tegyen hozzá izlés szerint cukrot. Nálunk rizs van hozzá. Feltétnek fini a rántott parizer.

Árvika
Árvikav, 2011-08-28 13:51

Sziasztok! Én is dinsztelem aztán, hintem liszttel, és felöntöm tejszínnel. De mi fokhagymásan sütött oldalassal, és karikákra vágott, majd kisütött krumplival fogyasztjuk. Valami mennyei. De ki fogom próbálni tarhonyával is. Már azért is mert imádjuk a tarhonyát.

pili
pilik, 2011-07-26 11:17

Szerintem nagyon jó tarhonyával. Mikor a recept szerint elkészítettem a főzeléket (magában is finom volt), egy kis előző napról maradt pásztortarhonyát melegítettem hozzá - nagyon jó volt.
Egyébként gyerekkoromban mindig paprikás zsíron dinsztelt krumplival ettük, ahhoz hasonlított legjobban.

alaural
alauralszo, 2011-07-02 13:36

a sóskát soha nem fözöm hanem egy kis zsiradékon a letisztított leveleket addig keverem, míg pép lesz belöle, meghintem liszttel, felöntöm tejjel, sózom - felforralom. Kész! Tükörtojással tálalom.

bildóka
bildókah, 2011-05-09 18:11

Sziasztok! Jó a recept, annyi változatot írtatok ide, én is megosztom veletek hogyan szeretjük, sóska, tükörtojás, sült krumpli. Mivel szeretjük a tarhonyát kipróbálom így is.

evaszan
evaszank, 2011-03-29 20:11

És hogy tovább színesítsem: mi tojást ütünk bele, és "darabosra keverve" belefőzzük. Holnap ez lesz az ebédem! :)

Do-Di
Do-Dik, 2011-02-22 22:28

Úgy szép a Világ, ha színes! :-) Holnap én főtt burgót és tükörtojást teszek mellé, de a tarhonyás is izgat, mert azt is szeretjük! Köszönet a recetért!

Barackvirág
Barackvirágv, 2010-10-24 21:24

Hasonlóképpen készítem, de vizet nem teszek bele, csak tejet és tejfölt, úgy krémesebb lesz.
Ha jól kicsavarjuk a levét (abban van a savanyú íz), akkor nem kell bele cukor.
Én feltétnek kockára vágott burgonyát megfőzök, apróra vágott pirított hagymán megforgatom, és tojásrántottát készítek.
Tálalás: sóska, negyedrészre burgonya, mellé pedig a rántotta.
A Nagymamámtól tanultam így, én nagyon szeretem, és a lányom egyik kedvenc étele szintén.

bilbaoo
bilbaook, 2010-08-31 10:22

Krumplipürével? Isten ellen való vétek!
Főtt burgonya az más, meg tükörtojás!

szancsi
szancsics, 2010-05-13 11:05

sziasztok!a mi családunk évek óta nokedlival eszi a sóskafőzeléket.csehszlovák szokásból vette át a ükmamánk és sokkal finomabb mint ahogyan elképzelik:)
kostoljátok meg

Adri
Adrisze, 2010-01-20 11:57

Tényleg igaz hogy tarhonyával a legfinomabb,kóstold meg és úgy mondj véleményt.Sőt én még sült tojást is készítek,kimerem és a tetejére teszem.Isteni!

Hasznos Virág
Hasznos Virágszo, 2009-08-01 21:25

Kedves Mindenki! Különféle emberek vagyunk, tehát más az izlésünk.... Fiaimat mindig arra tanitottam, bármit adnak eléd kóstoljátok meg, ha nem izlik annyit mondjatok, ksözsönöm, nem kérek többet, de ne kritizálj, mert Valakinek benne van a munkája és ha megkinál, biztos szeretettel is adja. Becsüld meg, ne mond véleményt!

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikóh, 2009-04-13 12:37

Zsuzsanna! Kedves!

Miért ne próbálnánk ki a sóskát tarhonyával?

Hagyományosan, tudod, főttkrumplival esszük, semmiképpen sem krumplipürével!

DE!: Higgyük már el Petrának, hogy tarhonyával a legjobb, nem mondaná, ha nem így tapasztalta volna!

Én ki fogom próbálni tarhonyával - egyáltalán nem hangzik rosszul!

Azután mondok majd véleményt!

Ildikó

Zsuzsanna
Zsuzsannav, 2009-04-12 08:38

Húúúúúúú!!!! De tarhonyával?? Az életbe nem rontanám el tarhonyával ezt a finomságot!
Kóstold meg krumplipürével, bizti lemondasz a tarhonyáról!!
Micsoda kificamult ízlések vannak!

Legfrissebb cikkek

3 praktika tojáspucoláshoz
3 praktika tojáspucoláshoz
Főtt tojást pucolni senki sem szeret, ellenben ezekkel a trükkökkel pillanatok alatt elvégezhetjük a piszkos munkát!
8 étel, amit eddig biztosan rosszul ettél
8 étel, amit eddig biztosan rosszul ettél
Mindannyian igyekszünk minél egészségesebb ételeket fogyasztani. Kérdés, hogy valóban egészségesen fogyasztjuk-e őket! Itt van pár meglepő tipp arra, hogy tényleg így van-e.
286