Lasagne classico recept

Lasagne classico
Lasagne classico
150 perc / előkészület: 90 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (52)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Konyhai ténykedésem eddigi legnagyobb dicséretét zsebeltem be minap: „hihetetlen, hogy földi halandó képes ennyire finomat készíteni.”- így szólt a vacsoravendégünk…

hozzávalók / 6 adag

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
költség egy főre: megfizethető receptek
nehézség: nehéz
szezon: ősz
kategória: tészta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

olasz rakott tészta, klasszikus lasagne
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző nap a paradicsomszószt elkészíthetjük: a paradicsomok tetejét bevagdossuk, forró vízbe dobjuk kb. 30 másodpercre, utána könnyedén megszabadítjuk a héjuktól. Majd kimagozzuk és daraboljuk. Kevés olívaolajat felhevítünk a serpenyőben, beletesszük a paradicsomdarabokat, a babérlevelet, és a rozmaringágat. 60 percen keresztül alacsony tűzön rotyogtatjuk. Miután kihűl, hűtőbe tesszük, és örülhetünk, amikor a lasagne készítésének napján ennyivel könnyebb dolgunk van.
  2. Másnap a darált marhahúst vastag falú serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, majd a paradicsomszósszal összefőzzük.
  3. A fehérmártást a következőképpen készítjük: a tejet, a vöröshagymát, a petrezselymet, a szerecsendiót és a borsszemeket lassú tűzön felforraljuk, majd leszűrjük. Közben egy másik edényben felolvasztjuk a vajat és hozzáadagoljuk a lisztet. A leszűrt tejet kis adagonként hozzákeverjük, folyamatosan kevergetve gyöngyöztetjük, míg jól besűrűsödik. A végén a parmezán felét hozzákeverjük.
  4. A nyers tészta-t kinyújtjuk, kb. 10 x 20 centis lapokra vágjuk. A tésztacsíkokat forró sós vízben kifőzzük (ahogy vesszük ki a vízből a kész lasagne lapokat, egymás mellé tiszta konyharuhára helyezzük őket).
  5. Kivajazunk egy jókora tepsit, és elkezdjük rétegezni a hozzávalókat: tésztalapokra paradicsomos darált hús kerül, erre jön a fehérmártás és a parmezán. És így tovább. A lasagne tetejére hagyni kell a fehérmártásból és a parmezánból, ugyanis a legfelső tésztalapokat már csak ezek borítják.
  6. 220ºC-ra (légkeveréses üzemmódban) előmelegített sütőben 60 perc alatt aranybarnára sül.

  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 22
össznézettség: 263 245
elküldve: 34
receptkönyvben: 2 390
elkészítve: 116/140
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

Hozzászólások (52)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kisisa
Kisisa sze, 2014-10-01 09:30

Egy kérdés: a paradicsomos szószt mennyi ideig főzöd a hússal?

b-n
b-n h, 2014-08-18 08:31

Ez a f.mártás számomra újdonság, de egészen finom lett. Mindenesetre más ahogy én szoktam, na de azért vagyok itt, hogy kísérletezzek!

nyuszuli
nyuszuli k, 2012-07-24 12:24

Köszönöm a receptet! Ez tényleg fantasztikus! Imádjuk, nem mindennapi a végeredmény! :)

Doroti13
Doroti / Doroti13 cs, 2012-06-21 11:34

Már nagyon sokszor elkészítettem! Isteni finom! :) Nagyon szépen köszönöm a receptet! :)

forek
forek cs, 2012-04-26 15:11

Isteni finom ez a lasagne, már többször elkészítettem! Köszönöm :-)

Vadasszony
Vadasszony / Vadasszony k, 2012-02-28 15:08

Én is úgy gondolom, hogy ehhez a recepthez legalább háromszor ennyi paradicsom kell, főleg hogyha nagyon lédús a paradicsom. Plusz, én raktam bele oregánót is, mert szerintem egy picit több fűszer is elfér benne :) Ettől függetlenül is rettentő NAGY SIKERT ARATOTT. Konkrétan egy óra alatt fogyott el a tepsi. :) Köszönöm a receptet.

Gyermely2009
Gyermely2009 k, 2012-02-28 08:53

Nem azért hogy "haza beszéljek", de a kész lasagne tészta isteni !!! Hígabb ragut készítek, így nem kell előfőzni. Egyébként én is "KOSZIDER " módra készítem el az olaszok e csodás találmányát , talán kicsit több fűszerrel .Természetesen ezzel nem azt szeretném sugallni, hogy a fenti recept nem csodás! Biztos az, és egy lehetőség a kipróbálásra, hosszú ráérős téli napokon.

godot7
godot7 v, 2011-11-13 02:35

éppen csinálom, még nem készült el, de már most megmondom, hogy az az 1 kiló paradicsom marha kevés lesz szósznak...

Sanett21
Zsanett111 / Sanett21 sze, 2013-04-17 16:48

Már ne is haragudj meg, de amit te belinkeltél azaz elkészítésnek a módja, menete. De hogy addig hogy jut el valaki arról semmi sincsen. Túlzás, hogy az eredeti olasz recept, mert ez nem is recept. A lasagna alapja a ragu. Szerinted ha valaki rákattínt a linkre meg tudja hogyan kell elkészítenie? Ne sértődj meg, nem rossz indulatból írtam, csak ez a link használhatatlan...

petra
Petra / petra h, 2011-11-14 08:31

kedves Godot7,
Ez nagyban függ a paradicsom fajtájától, amit használsz. Ha kevésbé lédús, nyilván több kell belőle.
Petra

godot7
godot7 v, 2011-11-13 18:23

az talán túlzás hogy marha kevés, de éppen hogy csak elég ha a kisebb tepsit használom

Murhauz
Murhauz / Murhauz sze, 2011-11-09 10:35

Köszönöm a receptet, Isteni finom lett! Nem egyszerű, jó sok tál meg jó sok hely kell hozzá, melyekkel én nem rendelkezem, de végül megérte a fáradtságot! Ezt a 6 személyes adagot 4en bepusziltuk :)

nagymama5
nagymama5 szo, 2011-10-15 06:50

Senki nem ír arról,hogy vékony /klasszikus/ sós palacsinta is lehet az alap.Erre jöhet a hús és a ragu.
Észre sem lehet venni,hogy az alap nem boltban vásárolt,vagy gyúrt.

SzBori
SzBori / SzBori v, 2011-06-12 09:54

Ez volt a tegnapi ebéd, annnyira finom volt! Köszönjük a receptet! A tészta, az valami isteni, olyan volt, mint a vaj! Ezentúl gyakori vendég lesz nálunk, az biztos:-)

Kulacsné Éva
Kulacsné Éva p, 2011-05-20 09:07

Elkészítettem,sokkal finomabb az üzletekben kaphatónál már csak a tészta miatt is!!!!!!!!!!!!

Cosimo
Cosimo cs, 2011-02-10 23:00

Megcsináltuk nemrég, azóta pedig újból. Eredeti, vagy nem eredeti, szinte mindegy. Finom, és mi kifejezetten úgy éreztük közben, hogy autentikus Lasagne-t eszünk :)

agibaby
agibaby cs, 2010-12-16 20:02

Az én meglátásom a lasagnevel kapcsolatban a következő! Én amikor életemben először készítettem el, nem főztem elő a lasagne lapokat (azt mondták akkor, hogy nem kell) és meg is lett az eredménye: sülés közben egyáltalán nem puhult meg, szó szerint ehetetlen volt! Ezt követően, egyik évben voltam a keresztlányom keresztelőjén, ahol az egyik finomság a fent nevezett étel volt, amit a sógorom készített el - aki ráadásul olasz - és ő mondta nekem, hogy mindenképpen meg kell egy kicsit főzni a tésztalapokat - azóta isteni finoman tudom elkészíteni!
Az igazi olasz lasagne alapja:tészta, bolognai ragu, besamel és a parmezán..., innentől kezdve mindenki úgy készíti és fűszerezi, ahogy neki tetszik, illetve ízlik.
Kellemes napot Mindenkinek!

Kerepesi
Kerepesi / Kerepesi szo, 2010-11-20 19:26

Én magam gyúrom a tésztát és nem kell megfőzni. Minden lapra legalább fél cm magas mennyiségű szószt tetszek, nem fedem le, és addig sütöm, míg a teteje barnulni nem kezd. Kb. 1 óra. Tökéletes lesz. Az tényleg fontos, hogy a tészta szélei ne érjenek egymásra, de ha elég szósz van, ez nem is fordulhat elő.

Koszider
koszider / Koszider szo, 2010-11-20 16:03

Úgy látom, a lasagne rendesen megosztotta a társaságot - én sem bírok magammal.
A 90-es évek elején, a ViaSat3 adó előzményén volt egy műsor, talán Ízutazás volt a címe. Ott láttam én egy lasagne-t, amit az olasz nagykövetség szakácsa főzött - azt hiszem, megállapodhatunk abban, hogy ez a derék olasz séf tudta, hogy mit csinál.
Sima darált sertéshúsos, passzírozott paradicsomos, hagymás, bazsalikomos mártást főzött, kissé hígra. Semmi fakszni, semmi zöldség, semmi tej-vaj, csicsóka és lókolbász.
Csinált egy sima besamelt, vaj + liszt + tej + tojássárga, só, bors, szerecsendió.
A húsragut és a besamelt összevegyítette!
A tepsibe alulra került egy kanál szotyak. Erre a SZÁRAZ tésztalap, de úgy ám, hogy a szélek ne feküdjenek egymásra, mert akkor az életben nem puhul meg.
Aztán megint szotyak. Erre szeletelt sajt (nem reszelt!) egy rétegben, majd tészta és így ismételgette, amíg tartott. A tetejére reszelt sajtott tett.
Aztán fóliával lefedte és durr, be a forró sütőbe. Saját tapasztalatból tudom, hogy pontosan 45 perc kell neki.
Azóta én ezt csinálom, és még sosem csalódtam benne. De MINDENKINEK igaza van, gondoljatok csak bele, mi hányféleképp csináljuk pl. a lecsót vagy az öregtarhonyát.
Tehát: előre a tökéletes lasagne-ért, mindet próbáljátok ki!
Üdvözlettel: Koszider

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó h, 2010-08-02 13:05

Az eredeti bolognai recept szerint: kell hozzá bolognai szósz.
Aminek az alapja a soffritto (szárzeller, srépa, vhagyma) ebbe bele a darált hús majd száraz vörösbor és paradicsom, só bors és néhány helyen rozmaringot is szoktak bele tenni. A zeller gumót felejtsétek el. Az levesbe való nem szószba.
A lasangne lapokat ki lehet előtte főzni, de ilyenkor egyből hideg vízbe áztassuk meg.
A tepsit nem kell kivajazni, hanem a szószból és a besamellből kell egy kicsit az aljára kenni.
A sorrend:tészta, besamell, szósz és parmezán. A tetején is ennek kell lenni.
A besamellhez nem raknak sem hagymát, sem petrezselymet! vaj,liszt, tej, szerecsendió és só. Ennyi.

Sanett21
Zsanett111 / Sanett21 sze, 2013-04-17 16:50

Teljesen egyetértek veled, én ugyanígy készítem pont ahogy leírtad. (típikusan toszkánai) Egyedül rozmaringot nem teszek bele, a többi stimmel. :)

csibi49
Csibi / csibi49 k, 2011-01-18 11:19

Nem èrtek egyet!
Aki Lasagne-t akar fozni az ne magyarositson rajta,mert az olyan mintha a gulyàst akarnà valaki olaszositani!

knekató
knekató sze, 2011-03-02 19:55

Szerintem meg mindenki nyugodtan magyarosítson. Minden országnak meg van a maga ízlésvilága, de attól még sokan szívesen készítik más népek étkeit. Természetesen az alaprecept, az ötlet származik máshonnan, de már az alapanyagok íze sem azonos, azzal, amit pl. Olaszországban beletesznek. Akkor miért ne lehetne a saját ízlésünk szerint változtatni rajta? A lasagna, raguval, sajttal, és besamellel rétegezett sült tészta. Ez akkor is így lesz, ha ki-ki a maga kedve szerint tesz bele répát, vagy zellert, vagy ép kihagyja, csak persze kicsit más ízű lesz, olyan, ahogy a recept készítője legjobban szereti. És miért ne olaszosíthatnák a gulyást az olaszok: Szerintem van is rá példa. Lehet, hogy nem is hasonlít a gulyáshoz, de amikor azt főzik, büszkén mesélik, hogy ez egy magyar levesféle. :)

salumeria
Kornél / salumeria szo, 2010-11-20 15:43

Kedves Ede,

ha már eredetiről beszélünk, akkor az olaszoknál úgy nevezik, hogy Lasagne al ragú di carne.
Többféle húsból is készülhet, rozmaringot, esetleg zsályát, vagy babérlevelet többnyire vadakhoz használnak...
A tésztát nem főzik sem elő, se ki, kivéve, ha friss házi tésztát készítünk, mint Petra. És igaz, hogy hideg vízben le kell hűteni.
A ragu tekintetében viszont vannak hiányosságok: a zöldségeken túl (ami stimmel) nem csak paradicsom és vörösbor kell bele, hanem húsalaplé, illetve tej is. A tej nem elírás! Lágyítja a szószt, nagyon kellemes ízt ad neki a végén, és nem az a paradicsomízű ragu lesz belőle, ahogy a magyarok főzik. A bolognai alapvetően húsos ragu, nem paradicsomos. A paradicsom mindössze az egyik alkotó eleme... Ezen túlmenően Ravenna térségében pl. adnak hozzá csirkemájat is darálva (10% a húsmennyiség függvényében), illetve néhány régióban húsos szalonnán (pancetta affumicata cruda) pirítják a zöldségeket. A sütési ideje: 220 C fokon pontosan 22 perc. További kiegészítés, hogy helyenként a parmezánon kívül mozzarella is kerül reszelve a ragura, a tészta közé. És ezzel a móddal történő főzés esetén nem pelati-t (hámozott paradicsom), hanem passata di pomodoro-t (olasz paradicsompüré, nem a sűrített paradicsom) használunk. A többi, amit írtál, nagyjából nálam is egyezik...:))) Üdv.: Kornél

petra
Petra / petra szo, 2010-05-29 19:58

szia Rosalia,
megosztanád velünk, hogy Ti hogyan készítitek? érdekelne nagyon!
köszi,
Petra

bonmead
bonmead k, 2010-05-25 21:45

Ajánlani szeretném még a raguhoz az oregánot, bazsalikomot, balzsamecetet, fokhagymát. És említettétek már a reszelt sárgarépát, és fehérrépát. A hagymát is a raguhoz tenném a zöldségekkel és darálthússal lepiritva.Plusz egy picur cukor sztem mehet bele a paradicsom miatt. A hús alá pedig pirítok kis paradicsompürét is.
A tejmártáshoz én is csak vajat, lisztet, tejet, sót, őrölt borsot, és kis szerecsendiót teszek.
És még egy észrevétel, a sót nem említetted sehol. De lehet azért mert ez egyértelmű...

Storno
Nyanyula / Storno cs, 2010-05-20 14:18

Ehhez a recepthez csak annyit fűznék hozzá, hogy áthívtuk a barátainkat egy vasárnap esti vacsorára amire elkészítettem ezt az ételt. Elfogyott...
Hétfőn kérdeztem páromat, mit főzzek ma. Erre csak ennyit válaszolt:
-van még darálthús, igaz? Akkor mégegy lasagne-t!!!!!!!! :)))))

petra
Petra / petra h, 2010-04-19 11:10

Kedves VSZ,
Köszönöm az észrevételeket.
Ami pedig a sütőmet illeti, egyáltalán nem gáz, sőt, sütőhőmérőt is tartok benne, hogy ellenőrizzem a gyárilag mutatott hőfokot. A tésztát szarnak pedig egyáltalán nem mondanám, saját készítésűvel készítettem, és nem hülyeségből írtam oda a 60 percet, tényleg ennyi idő alatt készült el...
Üdv
Petra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó szo, 2010-04-17 22:53

Hello!

Észrevételeim

A paradicsomon maradhat a héja, és nem kell kimagozni sem, és mielött hozzáadtam a húst még aznap, leturmixoltam.
A besamel mártás annyiban lehet egyszerűsíteni, hogy a tejet nem kell felforralni a fűszerekkel. Ha vajon megpirítottad a lisztet elég csak hozzáönteni a tejet (kis adagokban,) és a fűszereket, és darált borsot használtam.
A receptben az a 220°C való sütés 60 percig eléggé hülyeség! A sütőd vagy nagyon gáz ,vagy szar a tészta amit használsz!
Nekem 20 perc alatt 200°C-on (villanysütő)tökéletesen megsült a Lasagne, és a tésztát nem kell előfőzni amennyiben nem magad gyúrod! A tészta a töltelékek nedvességétől lesz megfőve.
A Lasagne attól lesz jó, hogy ha a besamel olyan folyós mint a palacsintatészta, a paradicsomszósz a hús körül meg kicsit bőlére a van eresztve.

Egyébként köszönöm a receptet iránymutatónak jó volt!

Üdv.:

VSZ

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó v, 2010-03-07 14:55

Köszönöm a válaszokat. Nem mertem kockáztatni, és előfőztem:( De többet nem bajlódok vele, mert 40 perc alatt a piros/fehér szottyos összetevőben biztos megpuhul. Eddig csak dobozos változatot készítettem, most először főztem magam az összetevőket. Nagyon finom lett:)

Annamaris
Annamaris v, 2010-02-21 10:36

Sziasztok:)

Én is az előre gyártott lasagne lapokat kedvelem, nálam a következő a sorrend és 100% a puhulás:
az edény alján szétkenek egy kevés besamelt, erre jön az első adag lasagne lap, rá a ragu, majd újra lap, besamel, ragu és addig amíg nem fogy el a hozzávaló.
Tetejére kevés besamel, és sajt.
A hangsúly a nedves alapanyagon van, hogy a tészta ne száradjon ki, hanem puhuljon meg a sütőben.
Jó főzőcskét:)
Annamari

petra
Petra / petra h, 2010-02-15 12:41

én előfőzném egy kicsit a lapokat, és úgy raknám össze a lasagne-t

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó cs, 2010-02-04 18:38

Van egy csomag lasagne tésztám. Egy éve rakosgatom. Ha elkészíteném ezeket a masszákat, és közé rakom a száraz lapokat, akkor megpuhulnak a 60 perc alatt?Köszönöm, ha válaszol valaki.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó sze, 2010-07-14 14:10

Haegy kicsit higabbrara hagyod a fehérmártást,akkor jó lesz.Én is igy szok tam csinálni.Afiam nagyon szereti.

szili78
szili78 szo, 2010-03-06 19:23

 Meg fog puhulni. Gondolom, alapvetően száraztésztáról van szó...

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó p, 2009-08-14 17:55

Lasagne,ahogy én szeretem!
Hozzávalók:50 dkg széles metélt,50 dkg darált hús, 10 dkg lángolt kolbász, 5 dkg parmezán sajt, 5 dkg vaj, 0,5 liter húsleves,1 db kisebb sárgarépa,fél zeller,fél pohár száraz fehér bor,1 kanál paradicsompüré,3 kanál olaj,1 db babérlevél,szerecsendió,só,bors.
Elkészítés:a hagymát,a sárgarépát,a zellert megtisztítjuk és összevágjuk.A hagymát egy serpenyőben megpirítjuk,hozzáadjuk a sárgarépát és a zellert,hozzákeverjük a darált húst és a felszeletelt,lehéjjazott kolbászt.Néhány percig pároljuk,majd hozzáöntjük a bort.Amikor a levét elfőtte,beleöntjük a felhigított paradicsompürét,sózzuk,borsozzuk,szerecsendióval és babérlevéllel ízesítjük.Mérsékelt tűzön 1 óra 45 percig főzzük,ha szükséges,húslevessel higítjuk.Befejezés előtt 5 perccel hozzáadjuk a vajat.A tésztát kifőzzük és leszűrjük.Tűzálló edénybe rétegesen lerakjuk az elkészített kolbászos darált húst és a tésztát,majd megszórjuk a reszelt sajttal.Sütőben pár percig átsütjük. JÓ ÉTVÁGYAT!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó p, 2008-12-26 23:42

Hm, így utólag belegondolva nekem az szokott lenni, hogy frissen tálalva picit még folyós az egész, szétcsúszkálnak a rétegek (de finom azért! :) ), amikor kihűl, akkor viszont összeáll. Jobb lenne, ha mindig egyforma lenne az állaga. Ha előre főzöd a tésztát, akkor hogy van ez?
(Most megadtam már az email címem, leköteleznél, ha írnál erről egy sort! Köszi!)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó p, 2008-12-26 23:39

Ahány ház, annyi szokás, és a te recepted sem hangzik rosszul :)
Ugyanakkor én nem szoktam előre megfőzni a lasagne tésztát, megfő
az a sütőben gond nélkül... Talán ekkor picit hígabbnak kell lenni
a fehér és a piros lötyinek, de egy művelettel kevesebb lesz
ebben az amúgy is eléggé macerás (de nagggyon finom) kajában.

Jöhet a piros szószba még répa (és kis fehérrépa, zellergumó) darálva,
én szeretem bele :)

Még egy tipp, amivel gyorsítható a folyamat: lehet kapni hámozott
paradicsomkonzervet: nyáron biztosan drágább, és kevésbé jó,
de télen az ízetlen "friss" paradicsomoknál jobb is, olcsóbb is,
gyorsabb is.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó szo, 2008-11-29 23:36

kezdo (!!) konyhafonok vagyok, isteni finom lett! Nagyon koszonom!

939