Körtés-karamellás süti recept

1 adag
953
kcal
Körtés-karamellás süti
Körtés-karamellás süti
receptkönyvben hozzászólások (88)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy régebbi Nők lapjában találtam a receptet, de ott nem körtével volt, hanem barackkal.
Saját tapasztalatom, hogy a tortaformából sütés közben kifolyhat egy kis karamell. Ezért én már úgy készítem, hogy a tortaformát ráteszem alufóliára, amit az oldalára is kicsit felhajtok és egy sütőlapra helyezem. Így lehet, hogy a sütési idő megnől, de nem kell a ráégett karamellt vakargatni a sütőből.

hozzávalók / 4 adag

A karamellás körtéhez

A tésztához

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Sió receptverseny
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fordított körtetorta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 15 dkg cukorból világos karamellt készítünk, és egy tortaforma aljára öntjük.
  2. Körbe-körbe kirakjuk a körtegerezdekkel.
  3. A tojást a kétféle cukorral, csipet sóval simára keverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, az olajat és kanalanként a sütőporral elkevert lisztet.
  4. A körtére öntjük a tésztát úgy, hogy egyenletesen elterüljön rajta.
  5. Előmelegített sütőben kb. 35-40 percig világosbarnára sütjük. (Tűpróba!)
  6. A sütőből kivéve pár percig pihentetjük, majd egy szélesebb tálra borítjuk, hogy a körték kerüljenek felülre.
  • sütési hőfok: 170°C
  • tepsi mérete: 24/26 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 58 432
elküldve: 58
receptkönyben: 1 097
elkészítve: 59/92
Facebookon megjelent: -

szakács

Erika

Mióta szakács: 2010.02.28.
14 recept

Hozzászólások (88)

Bubiréka
Bubirékav, 2014-10-05 18:51

Köszönöm, én is készítettem már almával is, de nekem a körtés az igazi.

Ancsa131
Ancsa131v, 2013-10-27 16:24

Kedves Erika!

A sok pozitív hozzászólás alapján gondoltam, hogy fini lesz a süti, de hogy ennyire.. :) Azt hiszem, nem kell tovább szülinapi süti recepten gondolkodnom! ;)
Én egyszerűen tepsibe tettem sütőpapírt, erre öntöttem a karamellt, rá a sok-sok körte, majd a tészta, és isteni lett! :)
Nagyon szépen köszönöm a recept feltöltését!

Üdv:
Ancsa

EszMeszTesz
EszMeszTeszv, 2013-09-01 18:47

Ez tényleg isteni süti,ma csináltuk meg,nagyon finom lett!Habár a sütési idő majdnem 1 óra volt,nem bántuk meg,megérte várni!:)

Bubiréka
Bubirékav, 2013-09-01 19:14

Szia!
Köszi, nekem is előfordult már, hogy hosszabb lett a sütési idő, de ráfogtam a gázra. Érdemes várni mert finom és hamar elfogy.
Erika

M_nica
M_nicasze, 2012-11-14 19:00

Annyira jól néz ki :) Be is került a receptkönyvembe, ez lesz a következő amit megsütök :)

Bubiréka
Bubirékaszo, 2012-11-17 17:53

Szia!
Szerintem amilyen jól néz ki olyan finom is.Próbáld csak ki.

Ellinor
Ellinorszo, 2012-09-22 09:17

Én is köszönöm szépen, nagy sikere volt a férjem munkahelyén és itthon is szerették a gyerekek. :)

zsofiii
zsofiiih, 2012-08-20 11:20

Tökéletesre sikerült, egymás után két nap is el kellett készítenem, mindenki imádta!
Egy tipp: Én a tésztába tettem egy citrom reszelt héját. Nagyon feldobta!
Köszönöm a receptet! :)

Bubiréka
Bubirékah, 2012-08-20 19:36

Szia!
Köszi a tippet, a héten én is elkészítem megint és teszek bele citromhéjat.
Üdv: Erika

beagita
beagitacs, 2012-07-12 13:06

Ma elkészítettem ezt a nagyszerű sütit. Kerek jénaiban sütöttem, a legnagyobban (kb. 20 cm átmérőjű), ami van nekem. Kikentem margarinnal, ahogy itt olvastam. Alapvetően apró nyári körteszeletekkel raktam ki a karamellt, de volt még egy pár napos őszibarack és egy alma itthon, azokat is beleszeltem (semmi ne vesszen kárba). Szerintem jól néz ki, és finom is, könnyen kijött a jénaiból. Elég hosszan sült, mert a közepe kb. fél óra után még "lötyögött". A sütőm egyébként régi, hagyományos, alacsonyabb fokozaton sütöttem (ahogy a piskótákat is szoktam). A végén egy keskeny hosszú pengéjű kést szúrtam a közepébe, hogy megnézzem, átsült-e. Köszönet a receptért!

Huncutka1980
Huncutka1980cs, 2012-02-16 21:41

Már kb. 3szor elkészítettem, nádcukorral almával és fahéjjal, szilikon tortaformában :) isteni és hamar megvan :)

lilocico
lilocicoh, 2011-12-05 19:53

Valaki meg tudja mondani hogy ha vajjal csinálom akkor abból hány gramm kell?

Evuskka
Evuskkacs, 2011-11-03 16:34

A barackos variációt is megcsináltam az is fini nagyon, deee a körtés a nyerő!!!

Evuskka
Evuskkak, 2011-11-01 20:29

Ma megcsináltam, asssssszta, de jóóó lett, azonnal fel is faltuk!!! Megpróbálom a barackos variációt is! :)
Köszi a receptet!

bija
bijah, 2011-10-31 23:57

Szia! Ma majdleszvalahogy alapon megcsináltam konzervbarackból, mert már idegesített, hogy mindig útban vannak a dobozok. Hát, hű.:)

Bubiréka
Bubirékak, 2011-11-01 19:47

Szia!
Gondolom, hogy finom lehetett hiszen maga a barack is fincsi, hát még karamellben.
Üdv: Erika

Kiss Mercedes
Kiss Mercedessze, 2011-10-26 21:30

A párom 30.-dik születésnapjára készítettem el,levittem a munkahelyére a kollegáinak is belőle.Osztatlan sikert aratott,még a receptet is elkérték.Köszönöm szépen,tényleg nagyon jó kis sütemény:-)

gyíkszemű
gyíkszeműsze, 2011-09-21 19:37

Szia! Fincsi volt a süti körtével is:) A receptet tovább kellett adnom. Üdv.

gyíkszemű
gyíkszeműp, 2011-09-09 18:52

Szia! Én is a Nők lapjából ismerem a receptet (amit elveszítettem) és nagyon örülök, hogy itt megtaláltam Nálad. Almával, egy kis durvára vágott dióval na meg egy kis fahéjjal is isten. Hétfőn körtével fogom kipróbálni, amit a kolléganőim lemeóznak:) Majd beszámolok róla.

lilocico
lilocicop, 2011-09-02 14:32

Valaki mar megcsinálta almával? Ha igen meg tudna mondani hogy finom lette? Előre is köszönöm a választ.

gerbomoncsi
gerbomoncsiszo, 2011-08-13 08:37

Szuperjó recept, isteni a süti! reklámozom ahol csak lehet :) barátnők is rákaptak!

Bubiréka
Bubirékav, 2011-08-14 19:23

Szia!
Örülök, hogy sikert aratott, én is ma megsütöttem, hát egy morzsa sem maradt belőle.
Üdv: Erika

Bubiréka
Bubirékap, 2011-08-12 16:09

Szia!
Én is tervezem, hogy megcsináljam, most érik nálam a körte. Ma kompótot készítettem belőle.
Üdv: Erika

greenpearl
greenpearlsze, 2011-05-18 08:48

A fiam kijelentette, hogy nem szereti a körtét, majd ezt az állítását felülvizsgálta a sütemény megkóstolása után, és kijelentette, hogy de mégis! Kell-e ennél több?! :-) Köszönöm a receptet!

ankhesenaton
ankhesenatonv, 2011-04-17 19:17

Sziasztok!

:Én is már többször kipróbáltam, mindig isteni lett.

Próbáltam szeletelt naranccsal is (szép márványos lesz a teteje), nekem eddig ez ízlett a legjobban. Almával is finom. Sőt csináltam olyan változatát is, hogy a tetejére tettem meggyet, szilvát. Isteni lett!!!
Köszi a receptet!
Erika

norysz
noryszsze, 2011-03-16 23:37

Megcsináltam most a sütit.Mindenki el volt tőle ájulva,hogy mennyire finom!Én csak hálálkodni tudok,köszönöm a receptet!!!!:)

Bubiréka
Bubirékap, 2011-03-18 17:33

Sziasztok!

Köszi mindenkinek a hozzászólást!!! Annyian, megsütöttétek már almával és mindenki dicséri,hogy most már nekem is meg kell sütnöm.
Üdv: Erika

kaddi
kaddisze, 2011-03-16 13:39

kiprobaltam jenai talban, elotte kikentem vajjal, ahogy javasoltad. es pont olyan lett mint a kepen.
a karamell eleg lagy volt ahhoz h szepen kijojjon az egesz torta a talbol. en almaval keszitettem es meg tettem hozza mandarin es narancs kockakat, az utobbiakat nem nagyon lehetett megkulomboztetni, inkabb olyan volt mintha dzsemmel kentem volna meg, de finom volt. es nagyon edes.

illesera
illeserak, 2010-12-21 14:55

Sziasztok !
Almával csináltam meg, nagyon finom lett ! Tarte Tatin-t akartam készíteni, de rájöttem, h lusta vagyok tésztát gyúrogatni, ezért inkább gyorsan átváltottam erre a sütire, de nem bántam meg , jól sikerült ! A tésztájába tettem egy kis fahéjat, jót tett neki.
Ja,és nem vacakoltam tortaformával, hanem egy 26 cm átmérőjű lábasban sütöttem, amiben a karamell is készült először, ment bele az alma, erre a tészta, és kész is lett pillanatok alatt.
Köszi a recit, repertoárba felvéve !
üdv
era

duji
dujics, 2010-12-16 19:43

a családom egyik kedvence lett; almával is isteni

Bubiréka
Bubirékav, 2010-12-19 18:19

Szia!
Örülök, hogy kedvenc lett, még nem próbáltam almával, de majd megcsinálom én is.
Kellemes ünnepeket.
Üdv: Erika

Szilveee
Szilveeek, 2010-11-09 19:57

Valaki megcsinálta már esetleg jénaiban? Csak mert edények terén nem vagyok túl gazdag, van egy piteformám, de az túl nagy [30 cm körül], illetve több kisebb jénaim, amik még szóbajöhetnek. Szerintetek kijönne belőle rendesen, és nem ragadna bele?

Bubiréka
Bubirékasze, 2010-11-10 17:27

Szia!
Sajnálom de jénaiban nem próbáltam, nem tudom kijön-e belőle.
Üdv: Erika

Makkermanó
Makkermanószo, 2010-10-23 15:33

Kedves Erika! Épp ma hozott a Kedvesem néhány szem körtét, ezért gondoltam, elkészítem a te receptedet. Sajnos nincs itthon joghurt, csak tejföl. Szerinted helyettesíthetem vele? Ha, lehetséges, kérlek mihamarabb válaszolj. Előre is köszi! Üdv: Gabi "Makkermanó"

Bubiréka
Bubirékaszo, 2010-10-23 15:54

Kedves Makkermanó!

Én tejföllel nem próbáltam még, de el nem ronthatja. Van egy ötletem hogyan próbáld meg: a tejfölt kicsit lazitsd meg egy kicsi tejjel, olyan állagúra kb. mint a joghurt és így próbálkozz.
Sok sikert és várom válaszodat, hogy milyen lett.
Üdv: Erika

Makkermanó
Makkermanószo, 2010-10-23 18:39

Szia Erika! Köszönöm a gyors válaszodat! Előre bocsátom, h. a muffinon és az öntött túróslepényen kívül semmi sem sikerül, ha sütiről van szó. Most is az elkeseredés és a düh keveréke, ami a leginkább jellemzi a lelkiállapotomat. A süti csak abban tér el az általad leírtaktól, h. tejfölt tettem bele joghurt helyett. 170 'C-on először hőlégkeverésessel, majd alul-felül sütésel sütöttem. A süti szép magas volt, tűpróba után, 40 perc elteltével ki is vettem. Amikor átborítottam, megláttam, h. a közepe nyers, pedig a tészta nem ragadt rá a tűre. Újra betoltam a sütőbe 30 percre az ekkora már jóval laposabb tésztát, és kénytelen voltam tepsit is tenni alá. Épphogy megsült a közepe. Most kóstoltam meg, ízre egész jó lett. A recepttel sztem semmi baj sincs, elvileg a tejföl sem kellene, h. gondot okozzon. Tanácstalan vagyok. A körtém viszonylag kemény, nem levedzős volt. Szerinted mi lehetett a gond, azon kívül, h. béna vagyok? :-) Üdv: Gabi

Gargoyle
Gargoylev, 2010-10-24 12:00

Gabi, a profilomon van egy e-mail cím.
Írd meg rá, hogy pontosan mit csináltál lépésről-lépésre.
Szerintem valami turpisság lehet abban, hogy neked sosem sikerülnek a tészták. Találjuk ki együtt, ha van kedved. :-p
Puszi!
Eszter

mézescsupor
mézescsuporv, 2010-10-24 11:03

Kedves Szenti Gabriella!
Bocsánat, hogy belekontárkodom, de próbáld a sütit mindig ott megszúrni, ahol legtávolabb van a sütő oldalától, és a legvastagabb a tészta. A tűt egészen az aljáig nyomd le, így biztos, hogy hogyha nem ragad rá tészta, megsült. Hagyatkozz az orrodra, lehet érezni a nózinkkal, hogy mikor van kész!:)

Makkermanó
Makkermanóv, 2010-10-24 13:08

Szia Mézescsupor! Igen, én is mindig a közepét szurkálom, mivel az van legtávolabb a sütő szélétől, és teljesen az aljáig szúrom. Már illatozott a süti, nem ragadt a közepe a tűpróba szerint, ezért is gondoltam, h. megsült. Azért köszi az instrukciókat, kedves tőled, h. segíteni próbálsz! :-) Üdv: Gabi

Legfrissebb cikkek

Lássuk a pulykát!
Lássuk a pulykát!
Már túl vagyok egy pulykasütésen, de karácsonyra újra nekiveselkedem, bár nálunk eddig nem szerepelt pulyka az ünnepi menüben.
953