r
Nosalty Logó

Kecskeméti barackos kölestorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rusvai Katalin
Kecskeméti barackos kölestorta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
hidegkonyha
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A köles alapfőzethez

A kölespiskótához

A krémhez

A díszítéshez és a tálaláshoz

Összesen 464 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A köles alapfőzethez

A kölespiskótához

A krémhez

A díszítéshez és a tálaláshoz

Összesen 5574 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A köles alapfőzethez

A kölespiskótához

A krémhez

A díszítéshez és a tálaláshoz

Összesen 162 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    17.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    70 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    682.1 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    158 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    70 mg
  • Foszfor
    180 mg
  • Nátrium
    239 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.7 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    100.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    163 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    40 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    866 micro
  • β-crypt
    76 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    167 micro
Összesen 464 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    153.2 g

Zsír

  • Összesen
    205.8 g
  • Telített zsírsav
    95 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    841 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8185.6 g
  • Cink
    170 mg
  • Szelén
    78 mg
  • Kálcium
    1900 mg
  • Vas
    145 mg
  • Magnézium
    840 mg
  • Foszfor
    2161 mg
  • Nátrium
    2868 mg
  • Réz
    11 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    776.4 g
  • Cukor
    493 mg
  • Élelmi rost
    78 mg

VÍZ

  • Összesen
    1201.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1954 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    107 mg
  • D vitamin:
    154 micro
  • K vitamin:
    51 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    18 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    74 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    476 micro
  • Kolin:
    556 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1046 micro
  • α-karotin
    168 micro
  • β-karotin
    10393 micro
  • β-crypt
    917 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2000 micro
Összesen 5574 kcal
  • 7% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Cink

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    235.9 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    83 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    300 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 162 kcal

Hozzávalók

A köles alapfőzethez

A kölespiskótához

A krémhez

A díszítéshez és a tálaláshoz

Elkészítés

A köles alapfőzethez

  1. Először a köles alapfőzetet készítjük el. Ehhez a hántolt kölest alaposan átmossuk forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett puhára főzzük a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével (Kb. 15 perc). Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat. (Ezáltal mintegy 1400 gramm köles alap készül.)
  2. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és alufóliával letakarva tegyük félre, és hűtsük le a töltéshez. Így visszamarad kb. 960 g forró köles alap, ezt használjuk a piskóta sütéséhez.
  3. A maradék lefőtt, forró köles alaphoz (960 g) adjuk hozzá a túrót, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, végül az egész tojásokat. Ekkor figyeljünk, hogy a köles alap ne legyen forróbb 80 °C-nál, különben megfő benne a tojás. Majd alaposan keverjük össze és töltsük egy sütőpapírral alul kibélelt kapcsos tortaformába. (Én 26 centi átmérőjűben sütöttem, mert csak ilyen van. De, aki magasabbra szeretné, szerintem készítheti 23-24 centisbe! Az eredeti recept szerint szilikonos sütőpapír kell két rétegbe, de nekem csak sima Coop-os sütőpapírom volt, az is csak egy rétegben, mégis simán kijött.) Előmelegített sütőben készre sütjük. Majd rácsra fordítjuk, és azonnal kivágjuk a sütőkarikából. Teljesen kihűtjük.
  4. A félretett és langyosra lehűtött 500 g köles alaphoz hozzákeverjük a feldarabolt sárgabarackkonzervet, a sárgabaracköntet (vagy dzsemet), majd a felvert tejszínhabbal lazítjuk. A zseletint fél dl langyos vízbe keverjük, majd mikróban megforrósítjuk. Kevergetve hűtjük egy kicsit, majd miután kevertünk hozzá pár kanálnyit a köleskrémből, az egészet belekavarjuk. Azt a tortaformát, amiben a piskótát sütöttük, folpackkal kibéleljük és a kissé folyós köleskrémet beleöntjük. A piskótát óvatosan ráillesztjük és az egészet betesszük legalább 2 órára a hűtőbe.
  5. Utána a tortakarikát leemeljük, a süteményt egy tálca segítségével átfordítjuk, a folpackot lehúzzuk róla. Tizenkét kis háromszöget körben a tortán bekenünk vékonyan dzsemmel. (Én úgy csináltam, hogy sütőpapírból kivágtam egy tortaforma méretű kört, azt szépen elosztottam 12 cikkre, egy szeletet kivágtam. Erre egy kisebb háromszöget rajzoltam, amit kivágtam. Ezután ezt a sablonszerűt szépen rásimítottam a tortára – ezt már csak szemre néztem – és a lyukra kanalaztam nagyon kevés dzsemet, amit szépen el is simítottam. Így jutott a papírra is, de mikor felhúztam, szép egyenes és szabályos háromszögeket kaptam a tortán.)
  6. Ezután a csokit megolvasztjuk, majd sütőpapíron elkenjük. Ha megdermedt, forró vízbe mártott (és utána szárazra) törölt késsel 12 kisebb háromszöget vágunk ki. Ezeket szépen körben elhelyezzük a torta szélén. Végül pedig minden szeletre egy-egy kis sárgabarackot ültetünk úgy, hogy a csoki és a dzsemes rész is látszódjon, csak a sarkok legyenek takarásban. Szeletekre vágva, sárgabarackdzsemmel tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 392
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 43
  • Össznézettség: 81360
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 05.

Ajánló

Azoknak ajánlom, akik szeretnek a konyhában sütögetni, és kóstolnának valami finomat és különlegeset, ami mellesleg egészséges és gluténmentes is!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kecskeméti barackos kölestorta
Rusvai Katalin 5 recept

Minden évben elterveztem, hogy megsütöm az ország tortáját, de eddig még sosem jött össze (többnyire a kevésbé gyakori és ismert hozzávalók miatt). Most azonban eljött az én időm. Ez a kölestorta - mondhatni - egészen egyszerű és egészséges torta, és gluténmentes is ráadásul. Mivel igyekszünk egészségesebben táplálkozni, nálunk gyakoriak a gabonakásák reggelire, vacsorára. Így kölesünk, sőt lenmagunk is volt otthon. Házilag szoktunk befőtteket, lekvárokat is készíteni, így a gyümölccsel sem volt gond. (Az eredeti recept szerint persze nem dzsem kell a tortához, hanem friss barackból készült öntet, de mivel már idényen kívül vagyunk, nem akartam plussz költségeket, így gondoltam, megteszi a házi barackdzsem. És tényleg finom volt!) Ha már a spórolásnál járunk, meg kell említeni azt is, hogy elvileg Zila formában kellett volna készíteni, de mivel az elég drága, így megoldottam egy ősrégi, mamámtól örökölt, egyszerű kapcsos formában is. Szóval végül csak túrót és egy kevés mandulát kellett vennem, a többi mind fellelhető volt otthon. Nagyon macerásnak tűnik az elkészítése, de nem is olyan vészes. Ezt most tényleg komolyan mondom. Először egy sima köleskása főzés, aztán egy két kavarás, és kész is a tészta (habár az viszonylag sokáig sül, és nekem a nagy hőségben igencsak lassan is hűlt ki), a krémhez is csak tejszínt kell verni, meg egy kis zselatint készíteni (de én azt is csak mikrózni szoktam, úgy is tökéletes). A díszítéssel persze el lehet pepecselni, de én élvezem csinálni, szóval ez nem volt probléma. Na és az eredmény? Egy nagyon tömör, kellemesen barackos és mandulás ízű hideg finomság, amit nagy adag dzsemmel tanácsos kísérni. A köles íz dominál, aki nem ismeri, lehet, hogy kissé furcsa lesz neki. Mi nagyon szeretjük a kölest, ami mellesleg nagyon egészséges is. A tortát egyébként nővérem születésnapjára készítettem, aki nagyon megörült, hiszen nagy kedvence a köles. Szerencsére jól sikerült, bár voltak nehézségek...(a tej először mindenféle szagolgatás és kóstolgatás ellenére is megtúrósodott, utána meg kiderült, hogy a tejszínem is megromlott, és szaladni kellett a boltba... ez a nagy meleg kicsit megfuttatott, de szerencsére a sütemény nem bánta, mert a tej és a tejszín is pótolva lett)

Hozzávalók

A köles alapfőzethez

A kölespiskótához

A krémhez

A díszítéshez és a tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek