Kata szelet recept

Kata szelet
Kata szelet
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (69)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ma reggelre vastag hótakaró borította a kertet, csillogott a napfényben a sok kis hókristály. Ilyenkor mindig Anyukám süteménye jut eszembe, amivel minden nagyobb ünnepen megörvendeztetett bennünket. A Kata szelet volt ez a sütemény, aminek a tetején ugyanúgy csillogott a fehér habréteg, mint a vastag hótakaró a házakon és a kerteken.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

réteges sütemény, habos szelet, ünnepi habos sütemény
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, sütőlapon vagy tepsi hátlapján 3 lapot sütünk belőle.
  2. Egy lapot még melegen összemorzsolunk. 2 dl tejben elkeverjük a vaníliát és a rumot, majd ezzel lelocsoljuk az összemorzsolt linzertésztát. Hozzákeverjük a baracklekvárt is.
  3. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kakaóval.
  4. A tésztás és a vajas keveréket egyneművé keverjük, és megtöltjük vele a süteményt.
  5. 4 tojásfehérjéből egy csipetnyi sóval kemény habot verünk. Apránként hozzáverjük a porcukrot is. Ha már jó kemény a hab, gőz fölött verjük tovább addig, amíg a hab szinte megfő a tálban. Ez nálam kb. 25-30 perc.
  6. Rásimítjuk a süti tetejére a kemény habot, majd tortaspaklival elegyengetjük a tetejét. 
  7. Másnap a legfinomabb, addigra a linzer kissé megpuhul.
  8. Vizes késsel szépen szeletelhető.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40X40 cm
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 394
össznézettség: 366 009
elküldve: 311
receptkönyvben: 3 958
elkészítve: 218/288
Facebookon megjelent: 2

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

Hozzászólások (69)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fruzskám
Fruzskám / Fruzskám Sun, 2017-06-25 20:22

Van valakinek tippje, hogy miért marad a 45 perc felverés után is ragadós, folyós a tojáshab úgy, hogy mielőtt a gőz fölé kerülne kemény, fényes? Köszönöm szépen előre is

Fonokedo
Fonokedo Sun, 2017-02-05 11:34

A legjobb recept! És végre tökéletesre sikerült, nem törtem össze a tésztát sem!

Ignacio
Ignacio Sat, 2015-05-02 22:34

Megvan a hiba másodszorra tejjel készült a tészta és láss csodát nem törik....

Ignacio
Ignacio Sat, 2015-04-04 17:30

Hello,csak azt árulja el nekem valaki,hogy lehet a linzert mozgetni,anélkül hogy ripityomra törne???

hundzsanya
hundzsanya Wed, 2015-04-08 13:24

Én szilikonos sütőpapíron sütöm ezeket a lapokat is, és papírral együtt húzom le a tepsi hátuljáról óvatosan. Ehhez a tepsi és a konyhapult között ne legyen nagy lépcső. Ha kihűlt óvatosan mozgatható, de ekkor padig két lapos fakanalat szoktam alácsúsztatni a lapnak, akkor biztosan nem landol a földön összetörtében. Sajnos néhány lap nálam is odaveszett, mielőtt ezeket kitaláltam.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sat, 2014-11-29 02:15

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2014.11.28. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

csillumadar
Sponyga / csillumadar Wed, 2014-04-16 18:33

Szia!

Szerinted zsír helyett margarinnal is elkészíthető ez a süti?
Nekem is sok emlék fűződik ehez a sütihez, de a párom vegetáriánus, így a zsír szóba sem jöhet.
Viszont mindenképpen szeretném, hogy Ő is megismerje ezt a sütit.
Köszönöm válaszod,
Csilla

bjk
Bjkata / bjk Thu, 2014-04-17 12:24

Kedves Csilla!

Elkészíthető margarinnal is, de akkor nem puhul meg annyira a tészta. Már próbáltam úgy is, kicsit nehézkesebb a szeletelése is a margarinos változatnak.

Üdv.: Kata

futestechnika
futestechnika Tue, 2014-04-15 21:03

Én a tojáshabot, miután rákerült a sütire picit szárítom a sütőben , légkeveréssel, alacsony hőfokon .

tedge
tedge Wed, 2013-12-25 20:32

Nagyon-nagyon finom! Megcsináltam karácsonyra, csak 1 gondom van vele, hogy nem puhult meg 2 nap után sem a tészta, pedig mindent a recept szerint csináltam és kezdő sem vagyok már a konyhában. Mondjuk nekem így is nagyon ízlik.

bjk
Bjkata / bjk Thu, 2013-12-26 13:17

A tésztaréteg nem szokott úgy bepuhulni nekem sem, mint például a mézes-krémes tésztája, de ha házi sertészsírt használunk és nem vajat, akkor puhább lesz a tészta is.

tedge
tedge Thu, 2013-12-26 22:23

Én általam sütött zsírt használtam. Mára puhult kicsit, amikor már csak a szélek vannak, de jobban ízlett ropogósan. Majdnem én ettem meg az egész tepsivel. Isteni! Edit

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Sat, 2013-11-30 10:26

Szerintem is, ez egy nagyon finom sütemény!
Sajnos nagyon régen ettem én is, Anyukámnál "rumos szelet" néven szerepelt...
Szégyen, de én még nem sütöttem meg, pedig imádtam...
Szerintem akkor igazán finom, ha néhány napot állhat...

(Csak ez a -"gőz fölötti habügy"- ne lenne), -de tényleg úgy finom...

Én is nagyon köszönöm a receptet.

bjk
Bjkata / bjk Sat, 2013-11-30 13:25

Kedves Zsuzsa!
A "gőz fölött habügy" sem olyan bonyolult, a végeredmény kárpótol minket a fáradságért! :)

Ancsika2786
Ancsika2786 Sat, 2013-11-16 16:58

Ehhez csak annyit füznék hozza, hogy Anyukám minden év karácsonyán készít egy-egy tálca süteményt minden gyerekének. Én, mióta ezt a sütit ismerem, csak ezt kérem tőle, semmi mást! Imádom!

Enginer
Enginer Sun, 2013-06-02 13:44

Sziasztok! most dönteném el hogy milyen sütit csináljak.. ez a sütemény nagyon tetszik csak valamit nem értek. a krémet azt hova kell tenni ?

bjk
Bjkata / bjk Sun, 2013-06-02 14:30

Kedves Enginer!
Ennek a sütinek a tölteléke eléggé összetett: a harmadik tésztalap áztatása és szétmorzsolása után a kakaós krémmel és lekvárral való összekeverése után ezt a finom keveréket töltjük a két tésztalap közé. A tetejére pedig a gőz fölött főzött cukros tojáshab kerül.
Remélem, hogy tudtam segíteni! Tudom, hogy ez a süti nem tartozik a legkönnyebben elkészíthető sütik közé, de megéri a fáradságot!

mollika
mollika Thu, 2013-03-28 08:25

Szia Kata! A krém hozzávalói között a tej alatt az 1 cs. mit jelent? Szeretném ma megsütni,gyerekkorom óta nem ettem Kata szeletet :) Köszi

bjk
Bjkata / bjk Thu, 2013-03-28 11:45

Kedves Mollika!
A "cs". a csomag rövidítése. Már több receptemnél is megkérdezték mostanában, ezért legközelebb megpróbálom a hozzávalókat úgy felsorolni, hogy kiírom a "csomag" szót, vagy másképpen fogalmazok, talán úgy nem lesz olyan félreérthető.

Hawk07
Hawk07 / Hawk07 Wed, 2013-11-27 13:14

:)
...egyeztessük óráinkat, mondja a rendőrfőnök!
11- 48, a gyengébbek kedvéért: vessző, vessző, szék, hóember! ;)

mollika
mollika Thu, 2013-03-28 08:29

Még egyszer elolvastam a receptet ,rájöttem :) vaníliás cukor.

bjk
Bjkata / bjk Thu, 2013-03-28 11:47

Csak most vettem észre, hogy már megoldódott a rejtély! :)
Kata

Jeanette21
Jeanette21 Wed, 2013-03-27 06:30

Fontos gőz fölött verni tovább? ha igen akkor úgy megfelel,h egy fazékba felteszek vizet forrni és ráteszem a müanyag edényem amibe felvertem a fehérjét és igy is verem tovább a géppel.Elég gyakran sütök..mindig sikerülnek a sütik..és ma ezt a receptet szemeltem ki :) remélem nem csalódok :P

bjk
Bjkata / bjk Wed, 2013-03-27 15:21

Kedves Jeanette!
Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de csak most olvastam a kérdésedet!
A műanyag edény helyett inkább fém, porcelán vagy kerámia tálat javasolok, mert sokáig kell a forró fazékon csücsülnie a habos edénynek. :)
Remélem, még nem késtem el nagyon a válasszal!
Kata

fazekas60
fazekas60 Sun, 2013-03-17 19:17

Húsvétra kerestem valami újdonságot,és már meg is találtam,köszi Kata!!!Meg sütöm,tuti siker!!!!:)

moszerke
moszerke Sat, 2013-03-16 20:36

Nagyon szep a sutid,azt tudom,hogy nagyon finom en is sokszor elkeszitem mivel rendelesre is szoktam sutemenyeket kesziteni es ez nagyon kapos. Nekem a lapok vekonyabbak es vastagabb a krem benne, a tetejen a hab is vekony,erre meg szoktam egy kis csokit csurgatni es gyorsan fogvajoval osszehuzom,igy szep marvanyos lesz a teteje. Egyet hianyoltam,hogy a hab nem volt fenyes rajta,vagy csak a kepen nem latszik,de en mindig teszek bele egy csepp ecetet es szep fenyes lesz. Ez csak egy tipp volt,de nagyon ugyes voltal. Ide teszem a facebook-oldalamra feltoltott fenykepet,nezd meg ha kedved van.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=388172804612706&set=pb.1000025997...
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=406154786147841&set=pb.1000025997...

bubuka86
bubuka86 Fri, 2013-03-15 18:18

végre megtaláltam, :))) gyermekkoromban a nagymamám sütötte mindig kasrácsonykor és húsvétkor, mióta ő már nincs, és sajnos a receptet nem találtam meg, azóta ezt keresem mindenhol, valószinű fejből tudta már a receptet, köszönöm, holnap ki is próbálom, és húsvétkor biztos ott lesz az asztalon.

bjk
Bjkata / bjk Sat, 2013-03-16 18:27

Kedves Bubuka!
Örülök, hogy nem csak bennem ébreszt szép emlékeket ez a sütemény! Kívánok Neked és a családodnak boldog húsvéti ünnepeket!
Kata

bubuka86
bubuka86 Sun, 2013-03-17 15:54

Köszönöm, és viszont :) A süti elkészült mindenki szerint isteni finom lett, nekem valahogy mégis más volt a régi gyermekkori nagyis süti :)))

bjk
Bjkata / bjk Sun, 2013-03-17 16:09

Már én is tapasztaltam, hogy ugyanabból a receptből sem lesz egyforma a végeredmény, én például az Anyukám receptje alapján sütöm, mégis kicsit más, ahogy ő készíti. A Te nagyid sütije pedig ráadásul még lehet, hogy más recept, más arányok alapján készült. A nagyi nélkül a süti sem lesz már ugyanolyan, hiába is szeretnénk visszahozni a régi ízeket, érzéseket, hangulatokat...:(

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2013-03-14 09:38

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.03.13. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

720