Igazi chili con carne (Chilis bab 3.) recept

Igazi chili con carne (Chilis bab 3.)
Igazi chili con carne (Chilis bab 3.)
120 perc / előkészület: 30 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások (138)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amiről mindenki azt hiszi, hogy mexikói, valójában egy olyan étel, ami az Egyesült Àllamok déli államaiból szivárgott át Mexikóba, majd ott tökéletesedett az XIX. század derekán.
Sokáig nem jutottam jó recepthez, kissé meg is rémültem, amikor azt láttam, hogy itt-ott a helyi "szokásoknak" megfelelően egyszerűen fittyet hánynak az eredetire és a magyar pirospaprikától kezdve a legkülönfélébb hozzávalókat dobálják össze és nevezik el chilis babnak, miközben a chili con carne jelentése: chilis hús.
Egy viszonylag átlagos, mondhatni autentikus recept, amihez itt, frankfurti barátainknál, egy mexikói párnál jutottam hozzá, nem tartalmaz sem kaliforniai paprikát, sem kukoricát, ám ezek a hozzávalók mind megtalálhatóak a különbözö variációknál. Bátrabbak víz helyett sörrel is elkészíthetik. :-)

Ráadásul tulajdonképpen úgy készülne, mint a mi babgyulyásunk, paradicsomszósz nélkül.

De az idő halad, a korok változnak. Most már megy bele a paradicsomszósz, meg kukorica, meg akármi. Került bele az idők során oregánó, meg római kömény is, ezt azért írtam a receptbe, mert a Knorrnak és Magginak köszönhetően, a zacskós ételek virágkorában a chili con carne tasakos verzióját ebben az ízkombinációban szoktuk meg. Egészen más ízt adnak neki, én mindkét variációt szeretem. Érdemes kísérletezni.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat


Konzervbabot is használhatunk. Ebben az esetben a babot csak akkor adjuk hozzá, amikor a hús már puha. Vegyük ki a sütőből, keverjük bele a babot és főzzük még kb. 10 percig, majd ezutan adjuk hozzá a kukoricát.


receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
konyha: mexikói
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Pikáns chili con carne, Igazi chili con carne, Chili con carne fahéjjal és kakaóval
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A babot előző este beáztatjuk.
  2. Egy nagy edényben, amit sütőbe is lehet tenni, olajat forrósítunk. Ebben 15-20 perc alatt lesütjük a császárszalonnát és a húsokat. 
  3. Rádobjuk a felaprított hagymát és üvegesre pirítjuk a hússal.
  4. Jöhet a fokhagyma, az oregánó, a rómaikömény, a chilik ízlés szerint, a fahéj, a kakaó. 2-3 percig tovább sütjük, folyton kevergetve.
  5. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát. Ismét 2-3 percig sütjük, kevergetjük.
  6. Ráöntjük a paradicsomszószt és a sört vagy vizet, annyit, hogy épp ellepje, ekkor kerül bele a beáztatott bab is. Sózzuk.
  7. Jól összekeverjük, majd 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk és ott főzzük kb. egy-másfél órát. Közben néha mozgassuk meg, ellenőrizzük a sóját vagy csípősségét, szükség esetén még adhatunk hozzá vizet.
  8. Ha a bab és a hús puha, kivesszük a sütőből, és belekeverjük a kukoricát, ha szeretnénk. Egyet még rottyantunk rajta.
  9. Forrón magában tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 71
össznézettség: 501 861
elküldve: 96
receptkönyvben: 3 045
elkészítve: 223/277
Facebookon megjelent: 2

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

Hozzászólások (138)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Timuli
Timuli Sun, 2017-10-22 08:46

Sziasztok!
Engem bizony nem érdekel, hogy mennyire igazi, vagy nem igazi ez a recept. Az az egy biztos, hogy sokadszorra főztem meg több mint 10 főre és a barátaim rendszeresen követelik! Ami jó, az jó! Én hálás vagyok a receptért! :)

Broad
Broad / Broad Thu, 2016-11-10 19:33

Most találtam rá a receptre, kár volt. Ez minden, csak nem az igazi Chilli con carne. A leírás kezdete még jó, hogy miért nem igaziak a közkézen forgó receptek, majd megcsinálja ugyan azt hibát, hogy bele rak mindenfélét ami nem való belé, pl. kukorica. A legnagyobb igazság az, hogy igazi receptje nincs is a Chilli con carne-nak, mint ahogy nincs igazi receptje a lecsónak.

Solt1978
Solt1978 Fri, 2016-10-14 15:41

Esetlegesen ha nem kapok jalapenot ( vidéki kisváros és csak cba van :( ) akkor azt mivel lehetne helyetesíteni? Ha lehet egyáltalán?

ZithaR
ZithaR Thu, 2015-04-16 23:04

Fantasztikus, mennyei :) Köszönöm szépen! Imádom a fűszerezését!
Én pulykacomb kockákkal készítettem, nagyrészt fagyasztott babbal, de a végén ment bele konzerv kukorica és vörösbab. És nem volt benne darált hús. Hogy ezt még barátoknak meg fogom főzni és tarolni, az biztos!
A kakaó-fahéj páros csodás!

Tigri44
Tigri44 Wed, 2014-03-26 19:30

Kedves P. nem sok a 400 dkg hús 4 személyre ?? Az úgy tudom 4 kg v. Én tévedek?

JZs9
JZs9 Sat, 2014-05-24 07:54

Tigri én csak 400 g húst láttam, az meg ugye nem 4 kg?

sritus
sritus Wed, 2014-03-26 15:56

Annyira, de annyira finom!!! Ahogy a fahéj aromáját szinte csak sejteni lehet...fenomenális :D

Cica1967
Cica1967 Fri, 2014-02-28 19:02

Angliában élünk, a férjem szákács egy belvárosi étteremben és szerinte is remek recept. Ő annyit tett hozzá, hogy a hús lepárolásának végén tegyek hozzá 2 evőkanál worchester szószt /na nem mintha mexicói ízesítő lenne, de jól kiemeli a marhahús ízét/ amikor már majdnem kész az étel aprítsak bele egy csokor koriander zöldet, mert az viszont már nagyon is mexikói ízvilágot ad. :)
Akinek szimpatikus a kiegészítésem, próbálja ki, nem bánja meg!
Remélem ízleni fog neki! Belekóstoltam különlegesen finom ízvilág, de nekem túl fűszeres, így marad a kóstolás. Köszönöm a receptet!

Kriszta6
Pogácsa / Kriszta6 Mon, 2014-02-03 11:05

Szia Eszter, már többször elkészítettem a recepted alapján, legutóbb tegnap. Zseniális lett, mint mindig. Egyetlen baja van csak, hihetetlen gyorsan párolog az edényből.....

nila6748
zsebipumba / nila6748 Sun, 2014-01-12 14:53

Megcsináltuk a koliba, igaz ócska rezsón, de így legalább szép lassan főt meg. Mi disznó combból csináltuk, darált hús nélkül. Nagyon nagy volt a sikere az egész folyosón! Köszi ezt receptet

Merthin
Merthin Wed, 2014-01-08 01:03

Szia! Kicsit riasztó a 700 gr. sűrített paradicsom, de ha senki sem panaszkodott, valószínűleg nem elírás. De gondolom, nem tömény koncentrátum, ugye? (Bár elolvastam a korábbi hozzászólásokat, miszerint passzírozott paradicsomot használsz, ami nem olyan sűrű, de nekem, mint amatőrnek, ez nem egyértelmű - nálunk van passzírozott, + sűrítmény és koncentrátum). Holnapra szeretném elkészíteni, de lehet, hogy megvárom a választ. Köszi

Chef_Zsolt
Zsolt hobby chef / Chef_Zsolt Sat, 2013-12-14 17:54

Szia. Nem teljesen ezt a receptet követem mert már elkezdtem csinálni a chilit (ahogy mindig is szoktam), amikor a recepteket átnéztem a fűszerezés miatt.
Itt láttam a kakaót és fahéjat a receptben. Reszkető kézzel kakaóztam és fahéjaztam össze a több mint másfél kg húst.
A chili lassan elkészül és a tény az, hogy isteni. Ki fogom ezt az eredeti receptet is próbálni, de az én receptem is kitűnő, bár nem pont olyan mint eddig.

Kössz a tippet.

Cia
Cia Sat, 2013-09-14 21:47

Szia!
Olyan kérdésem lenne, hogy sertéshússal működne a dolog? És ha igen, melyik részével?
Még kezdő szakács vagyok, de ezt mindenképpen elkészítem, nagyon jól néz ki :)
Üdv, Patricia :)

Nensy
Nensy Sat, 2013-08-10 16:46

A hétvégén készülök második alkalommal elkészíteni. Már alig vártam, hogy újra lehetőségem legyen rá. Mert valljuk be, nem egy hétköznap összedobható pikk-pakk étel. Hála Istennek! Amikor pár hónappal ezelött először készítettem el, eldöntöttem, hogy soha többé nem vagyok hajlandó elkészíteni a darált húsos lebutított változatot. Összehasonlíthatatlan. Egyszer mindenképpen ki kell próbálnia minden valamire való háziasszonynak /:-)/, aztán majd meglátja.

Berrybaba
Berrybaba Tue, 2013-07-30 15:03

Apukámnak főztem meg, ma ez volt az ebéd. Hát... én még sose láttam,hogy ennyire ízlett volna valami neki, pedig nagyon szereti a hasát. A fűszerezés pikáns és szokatlan, kicsit tartottam is tőle, de végül minden belekerült, amit a recept előírt. Én sajnos nem kóstolhattam meg, mert nagyon szigorú diétán tartom magam, de az illata alapján tényleg jó lehetett. Ezer köszönet a receptért, még biztos készül ez a finomság a konyhánkban.

zalnkbab
zalnkbab Sun, 2013-07-21 14:33

Mi bográcsban csináltuk, konzerv babból és kukoricából, és csak darált hússal, de a fűszerezést megtartottuk. Nagyon finom lett! Mindenképpen fogjuk még csinálni. Köszönöm a receptet!

szvalery
szvalery Wed, 2013-01-30 14:32

Isteni recept! Elsőre hamar eltünt, a második- ekkor már dupla- adag kibírta másnapig, de tovább nem, mert akkorra még finomabb lett! :-) Köszönjük!

zsuska
zsuska Wed, 2013-01-16 09:11

A hétvégén megcsináltuk a párommal és akkora sikere volt, hogy már azon kezdi törni a fejét, hogy a szokásos kerti partikon, hogy hozza össze ezt bográcsba...Biztosan megcsinálja ebben biztos vagyok!! Köszönjük ezt a számunkra új ízorgiát!!

Józsika76
Fakanalas / Józsika76 Thu, 2013-01-10 18:14

Igazi... Lehet. Ez nem kell bele az nem kell bele, azért igazi? A csoki helyett, meg a eredeti mexikóiba kakaóport tesznek. Bocsi, de ez így van. Volt időm megtudni, mint óceánjáró szakács.

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Mon, 2012-11-26 20:31

Hmm, milyen régóta fent van ez a recept, de csak most találtam meg...Nagyon tetszik! Bár kicsit furcsállom a kakaóport, fahéjat bele, de ezzel már máskor is jártam így (aszalt gyümikkel töltött pulykánál), h a kezemben volt a fahéjjal teli kanál és tétováztam, bele tegyem? vagy ne? Beletettem :) Finom volt! Hamarosan elkészítem a Te recepted alapján családom nagy kedvencét, a chilisbabot! :)

lili.ann
lili.ann Mon, 2012-09-24 17:28

Fú, hát ez nagyon-nagyon finom lett :) A barátom már javasolta is, hogy ilyet lehetne nemsokára újra :) Bár csak darált húst használtunk, így is tökéletes lett!

strega777
strega777 Sat, 2012-09-22 17:03

Kedves Eszter!
Nagyon köszönöm a receptet, isteni lett! A páromnak főztem meg, akivel most költöztünk össze, és nagy sikerem volt! :) :) Amikor megláttam a fűszerek között a kakaót, azonnal tudtam, hogy ezt a változatot kell elkészítenem. :) Örök hála, hogy feltetted! :)
Üdv: Renáta

vakri
vakri / vakri Sat, 2012-06-02 12:14

Hát én nem kaptam se római köményt, se jalepeno paprikát, nemes egyszerűséggel chili con carne fűszerkeveréket raktam bele. Most van a sütőben, kivi leszek milyen lesz. Mondjuk én lefedtem, nagyon rotyogott. :-) Köszi a receptet!

Muxy86
Muxy86 Tue, 2012-07-10 09:47

Igazából az lett volna szerintem a poén a receptben hogy nem abból a bizonyos sz** mondvacsinált chilisbab kutymalékból készűlt volna el hanem esetleg hajazna az eredetire.....
de mindegy ......

Mártika2
Márti / Mártika2 Mon, 2012-05-14 17:35

Szia Eszter! Nagyon jó ez a recept. Megcsináltam hétvégén, jó csípősre sikerült, de szuper lett. Köszi, mentve receptkönyvembe!!!!

kanszakács
cherry / kanszakács Fri, 2012-05-11 10:37

koszi a receptet!mi is elkészítettuk,bár voltak fenntartásaim a fuszerezéssel,de az osszhatás nagyon harmonikus!Nem sutoben sutottuk,hanem ontottvas lábosban lefedve a tuzhelyen.

chaosvoli
chaosvoli Sat, 2012-04-28 13:13

Sziasztok!

Kérdésem lenne.
Szeretném elkészíteni a recept alapján az ételt, de nem tudom pontosan a folyamatát. Ha a száraz vörösbabot előző este beáztatom, utána elő kell fözni a babot, mondjuk ha bográcsban készítem az ételt, vagy megpuhul a 1,5 óra alatt a bográcsban. A recept alapján nem kell előfőzni, de ismerősöm váltig állítja, hogy a beáztatás nem elég. elő kell főzni, és utána kell az ételbe tenni. Köszönöm előre is a segítséget.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2012-04-28 22:07

Lentebbi hozzászólók már készítették bográcsban. Biztos ami biztos alapon elő lehet főzni, én még száraz babbal bográcsban sajnos nem próbáltam. Esetleg majd írd meg a tapasztalataidat!

Aginesz
Aginesz Fri, 2012-04-13 17:07

Én is megcsináltam.Nagyon finom lett,a kakaó érdekes pikantériát adott az ételnek.Köszönöm a receptet :)

mihkrisz
mihkrisz / mihkrisz Wed, 2012-04-04 19:39

Nagyon jóé sikerült !!!!Mindenkinek ízlett aki evett belőle!
A hússal volt egy kicsi gondunk mert öreg volt a marha és nem puhult meg :(
Ezért 3x annyi darált hússal készítettük.
Tálalásnál nem tettük hozzá a marhát így a zsűri nem tudott belekötni :)
Csak az egyikük jegyezte meg hogy kicsit megszaladt a fahéj.
De így is nagyon jó lett eredmény csak jövő kedden lesz!
Nagyon jó recept csak ajánlani lehet .)

mihkrisz
mihkrisz / mihkrisz Thu, 2012-03-29 16:46

Szia Eszti!
Bográcsfőzőre ezt a receptet választottuk és szeretnénk tanácsokat kérni. Cayenne borst nem tudunk szerezni azt mivel tudnánk helyettesíteni ??A válaszokat előre is köszönjük!

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2012-03-29 20:33

Szia!
Nyugodtan helyettesíthetitek magyar piros csípős paprikaporral vagy kis csípős paprikával. Bármivel, ami paprika és nagyon csípős és piros. A cayenne bors is chili lenne, de valamiért leborsozták. Épp most vettem egy Sparban Kotányit, amit már Cayenne Chili-ként árulnak.
Javaslom, hogy esetleg lapozz vissza kicsit a hozzászólásokban. Volt már valaki, aki bográcsban készítette, szintén versenyre, de egyéb hasznos ötleteket is találhattok.
Sok sikert! Drukkolok! :-)

effa
effa Fri, 2012-03-23 23:57

Isteni finom lett, mar masodszor keszitem es csak egyre jobb :) Sajnos nem kaptam jalapeno paprika igy pepperoni paprikaval keszitettem, igy is tokeletes! Ami meg kimaradt a cayenne bors, majd legkozelebb azt is beszerzem. Csak daralthusbol foztem, de tervben van a vegyes is. Ezentul nem veszek zacskos fuszerkevereket, ez sokkal jobban izlik.

985