Francia mákos szelet recept

Francia mákos szelet
Francia mákos szelet
receptkönyvben hozzászólások (65)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Úgy látom, a No Salty-ra még senki nem töltötte fel ennek a süteménynek a receptjét, pedig elég népszerű, biztosan sokan szeretik.
Anyukámék ették vendégségben, elkérték a receptet, annyira ízlett nekik, hogy el kellett készítenem nekik, már csak azért is, mert én meg gyereknapra isteni kakaós csúsztatott palacsintát kaptam. :). Itt-ott módosítottam (pl. margarin helyett vajat használtam.)
Szép és elegáns, na meg finom sütemény. (Bár nem az én ízlésem, nem szeretem annyira a krémes sütiket) nekem inkább a mákos piskóta úgy önmagában...:)

hozzávalók / 8 adag

A mézes lapokhoz

A mákos piskótához

A krémhez

A tetejére

ajánlat

Ha csak a mákos piskótát készítjük el és adunk mellé egy kis málna vagy ribiszke öntetet, az is klassz édesség. (Sőt. De ez magánvélemény. :) )

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mákos szelet, francia mákos süti
Szólj hozzá!

elkészítés

Mákos piskótatészta készítése:


  1. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a vizet, és az olajat. Hozzáadjuk a mákot is.
  2. A tojásfehérjét habbá verjük és felváltva a sütőporral elkevert liszttel, lazán beledolgozzuk a mákos keverékbe. Vigyázzunk, hogy a hab ne törjön.
  3. Sütőpapírral kibélelt közepes tepsiben (30x20 cm) 180 fokon világos színűre sütjük (kb. 20 perc, tűpróba!). A sütőajtót, lévén piskótáról van szó, ne nyitogassuk! :)

Mézes lapok készítése:


  1. Összegyúrjuk a hozzávalókat, majd a tésztát kettévesszük, kinyújtjuk és 2 lapban 180 fokon, kb. 10 perc alatt világosbarna színűre megsütjük (ugyanabban vagy ugyanakkora méretű tepsiben, mint a mákos piskótát). Vigyázat, a lap - mint minden más mézes, szalalkális, stb. - könnyen törik.

Krém készítése:

  1. A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal. A pudingport a tejjel és a cukorral megfőzzük, majd amikor már csak langyos, a tojásos vajjal kikeverjük.

Összeállítás:


  1. Először is, 5-6 ek krémet tegyünk félre a tetejéhez. Alulra kerül a mézes lap, arra a krém fele, majd a mákos piskóta, majd a krém másik fele, mézes lap, krém.
  2. A tetejére gorombára vágott, serpenyőben előzőleg megpirított diót szórunk és/vagy olvasztott étcsokoládét csurgatunk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x20 cm

statisztika

beküldve:
nézettség: 126 027
elküldve: 117
receptkönyben: 2 571
elkészítve: 49/99
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

Hozzászólások (65)

K_Atica01
K_Atica01cs, 2014-01-23 14:23

Nagyon,nagyon finom....már harmadszorra készítettem el,de most eper pudinggal és benne egy morzsa rummal....köszönöm a receptet.

Jeanette21
Jeanette21k, 2013-05-07 07:56

Annyira imádooom ezt a sütit!Karácsonykor csináltam elsöre és nagyooon finom! :) Alig várom,h szombat legyen és ismét elkészitsem ;) Köszönet a receptéért :*

d.kati
d.katih, 2013-11-18 17:47

Nagyon finom sütemény, de ha még lehet fokozni akkor a piskótát egy kis rummal meglocsolom, a diót a tetejére megpirítom egy kanál ráma és egy kanál cukor keverékében. Isteni lesz!

senorita5
senorita5k, 2013-03-05 16:49

Nagyon finom, már megcsináltam többször. Köszi a receptet!
Mit gondolsz, egy tortaalakú sütőforma hátulján is ki lehet sütni a lapokat? Ahhoz nem elég nagy mennyiség ez?

Csámpai Orsi
Csámpai Orsiszo, 2012-10-20 15:42

Nagyon jó a recept,egyszerű,gyors,és nem utolsó sorban isteni finom!Na meg persze szép is.Holnap ezzel várom a vendégeimet,Köszi!

NoSalty.hu
NoSalty.hucs, 2012-10-18 09:42

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.10.17. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Szalay Kati
Szalay Katisze, 2012-10-17 13:23

Nagyon jól néz ki!!! Csak nekem nincs ilyen kis méretű tepszim! Én mindig a nagyméretűeket használom!Van rá megoldás?

zsofesz82
zsofesz82k, 2012-08-28 07:36

Szia!
Minnél hamarabb meg akarom sütni,azt szeretném kérdezni,hogy a mézes lapokat a tepsi hátulján sütötted?Köszi a válaszod.

Écibaba
Écibabah, 2012-03-19 21:32

Szervusztok!
Én is elkészítettem eddig összesen két alkalommal, úgy, ahogy a recept írja!Tökéletesen olyan lett, mint a képen! Nagyon ízlett a családban Mindenkinek!!!
Nagyon szeretek sütni, a családom nagy örömére!Mentettem, kedvenc lesz!!!!
Köszönet ezért a mutatós, gyors, ízletes receptért!
Écibaba

Rebina
Rebinasze, 2012-02-08 11:13

Ez a sütemény tökéletes, bár én főzött krémmel csináltam. Köszönet érte.

knezsuanya
knezsuanyaszo, 2011-12-17 10:58

Hát megsütöttem isteni finom lett,és gyorsan el is készültem vele.Köszönet érte!

szepandi3
szepandi3szo, 2011-11-12 21:23

Kipróbáltam a receptet és ha mindent betartunk, akkor a süti nem úgy néz ki mint a képen....
A krém nem lesz fehér ha vaníliapudinggal és 3 tojás sárgával készítjük! Én a leírtak szerint készítettem el az alsó-felső lapot és a mákos piskótát, a krémet 3 cs. pudinggal és 1liter tejjel, vmint 40dkg vajjal, 3 tojáss. csináltam, illetve kevesebb cukorral.
Nagy gáztepsiben készült minden, 3 órás munka volt de lényeg, hogy isteni finom lett!!!!! Próbáljátok ki ti is, nekünk kedvenc lett!!

strawberry
strawberryszo, 2011-11-12 23:58

most hogy írod, igaz, én sosem pudingporral sütök, mert az nem más, mint étkezési keményítő és aroma, meg színezék. ha jól emlékszem, ezt is keményítővel készítettem, attól ilyen szép fehér. ízre majdnem ugyanaz.

Leni76
Leni76cs, 2011-10-27 21:15

Sajna nincs csak a tészta hozzávalói pontosan.A krémnél csak annyi,hogy tojás,vaj puding,de ezek mennyisége nem.

ecus78
ecus78cs, 2011-10-27 14:54

Azt hiszem megvan a hétvégi süti köszönjük :-) Majd írom milyen lett,de a kinézete alapján nagyon finom lehet:-)

cataryna
catarynah, 2011-10-17 18:21

Nagyon jol nez ki le is mentettem biztos ki fogom probalni: Gratulalok

alibaby
alibabyp, 2011-09-09 19:36

Hát én megsütöttem ! Baromi nagy sikere volt :) Tényleg iszonyú finom !!! Köszi a receptet :)

Fahéj
Fahéjh, 2011-06-13 10:18

Kedves Juci!
EZ GYÖNYÖRŰ! És isteni finom lehet. Szóval nálam kipróbálásra ítélve. :)
Üdv: Fahéj

almamag
almamagp, 2011-05-20 13:13

Fantasztikusan néz ki a süti! Most nem tudom megsütni, de egy szeletet elfogadnék......:-)

mislenbaba
mislenbabap, 2011-04-15 13:53

Kedves Juci! Megint én vagyok.
Kipróbáltam. Tegnap este sültek ki a lapok és a krém, ma lett kész teljesen. A barátnőm ismeri, csak dióval. Finom, bár én nem vagyok oda a vajas porcukros pudingos krémekért, de vannak rá egy páran akik imádják.
Nekem a látvány nagyon bejön:-D
Köszcsi

jukati
jukatiszo, 2011-03-19 08:18

NAgyon jól néz ki a süti.
VAlaki vaj helyett csinálta már margalinnal??? Abból mennyi kell bele? hogy nelegyen nagyon margalin íze?
POnt tegnap sütöttem és másik sütit abba 20dkg vaj kell, puding 1 pudign főzve, 20dkgporcukor.
Olyan édesíze van rendesen fáj tőle a hasam...

strawberry
strawberryszo, 2011-03-19 11:01

szia jukati, én az eredeti receptet írtam át úgy, hogy ugyanannyi margarint helyettesítettem ugyanannyi vajjal, pont azért, hogy ne legyen "margariníze", ahogy te mondod. üdv, Juci

mislenbaba
mislenbabacs, 2011-04-07 20:57

Juci! Én erre a sütidre nem is emlékszem!? Naggyon guszta. Elmentettem. Szerintem nem csak én, hanem a barátnőm is ki fogja próbálni. Ő piacozik (büfés) . Mindig valami ujjat kell a vendégeknek készítenie. Most kapni fog egy ötletet.
Köszcsi:-D

ria69
ria69k, 2010-12-28 20:07

Ezt a sütit karácsonyivá varázsolhatjuk, ha a krémbe reszelt citrom- és narancshéjat, egy kevés citromlevet is teszünk, a mézes tésztába pedig egy leheletnyi (1-2 mokkáskanálnyi) mézeskalács fűszerkeveréket szórunk. Én a tetejére a diót cukorral együtt pirítom, ettől egy kicsit karamelles lesz. Ez volt az idei karácsony kedvence.

Gini8411
Gini8411v, 2010-11-28 10:36

Kolléganőm egyik mesterműve ez a süti. Ha otthon náluk vmi banzáj van mindig ezt süti, de úgy hogy nekünk is jusson belőle, ha csak pár falat is.
Én még nem mertem összeszedni a bátorságom, hogy kipróbáljam, pedig a világ legfinomabb sütije szerintem. Dió, mák, karamell isteni....

Vargailus
Vargailusv, 2010-10-17 14:37

 Ma elkészítettem , nagyon finom és mutatós süti. Köszi a receptet!

ditti74
ditti74h, 2010-07-19 13:51

nagyon finom,családilag beszavaztuk a kedvencek közé,köszi a receptet!

strawberry
strawberryh, 2010-07-19 16:21

Kedves Ditti, igazán örülök, de ebben a nagy hőségben azért csak óvatosan:)
Juci

randrea
randreav, 2010-07-11 14:02

Kedves Strawberry!

Én is szoktam hasonló sütit sütni, de az mézes lap nélkül van és őrölt benne a mák. De ezt is megsütöttem, mert gyönyörű:-) Én őrölt mákot tettem bele - el is kerülte a figyelmemet, hogy őröletlent írtál - de így is nagyon fincsi lett. A krémbe én csak 5 dl tejet szoktam tenni és elhagyom a tojássárgáját, így sosem folyós. Legközelebb kipróbálom őröletlen mákkal is. Ja, és életemben most először sikerült a mézes lap! Nem tört össze és megpuhult másnapra! Köszi a receptet:-)

Nemes Vali
Nemes Valiv, 2010-07-04 16:21

szia!
Megsütöttem a sütit, nagyon mutatós és finom lett, én annyit variáltam rajta, hogy a tetejére csokimázt tettem. Úgy is nagyon finom volt.
köszi a receptet

strawberry
strawberryp, 2010-06-25 20:39

Szia Mária! De ropogós, de nem úgy, hogy ha ráharapsz, beletörik a fogad:) Őrölt mákot ne tegyél bele,mert az egész piskótát tönkreveri. Ajánlom a süteményt, nagyon finom!
Jó sütögetést, Juci

Tímea80
Tímea80szo, 2010-06-19 20:12

Megcsináltam! A krémje tényleg picit hígabb lett ( elfelejtettem amit strawberry tanácsolt) de ez nem rontott az összhatáson. Mindkét tészta nagyon finom és könnyen elkészíthető és a krém is jó ízű :)
Köszi a receptet:)

strawberry
strawberryv, 2010-06-20 10:36

Kedves Tímes! Örülök,hogy sikerült! Hát igen, ez inkább hidegebb időkre kitalált süti, melegben a krém olvadni kezd.

Tímea80
Tímea80k, 2010-06-08 18:53

Hűűű! Nagyon jól néz ki! Ezt tuti megsütöm a jövő héten keresztfiam ballagására! Persze dupla adagból....:)

strawberry
strawberrysze, 2010-06-09 16:29

Kedves Tímea, annyi javaslatom volna, - a kánikulára tekintettel - hogy a krémet a következőképpen készítsd: a tojássátgát ne keverd ki a vajjal, janem a már kissé kihűlt pudingba keverd bele jól - így " hőkezelésnek" veted alá a sárgáját, és amikor a pudingos sárgája teljesen khűlt, akkorkeverd ki a habosra kevert vajjal. Tálalásig mindenképp hűtőben tartsátok, mert elég olvadékony ilyen melegben.
Juci

Legfrissebb cikkek

Tojásból habot - menj biztosra!
Tojásból habot - menj biztosra!
Habcsók, pavlova, szuflé vagy mousse: mind azon múlik, hogyan bánunk a tojásfehérjével. Miben, mivel és hogyan: tudj meg mindent a tojáshabról!
A 112 éves sonka még mindig ehető
A 112 éves sonka még mindig ehető
Legalábbis ezt állítják annak az amerikai múzeumnak a dolgozói, akik nemrégiben ülték meg a sonka 112. szülinapját.
Tippek és trükkök válogatós gyerekeknek
Tippek és trükkök válogatós gyerekeknek
Figyelem, aki azt vallja, hogy az étellel nem játszunk, ne olvasson tovább!
1224