r
Nosalty Logó

Francia hagymaleves 2. - Smithéknél

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Francia hagymaleves 2. - Smithéknél
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 869 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 3475 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 125 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    28.7 g

Zsír

  • Összesen
    67.2 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    189 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2962.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    783 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    508 mg
  • Nátrium
    1573 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.2 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    492.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    551 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    198 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    496 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    667 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    646 micro
Összesen 869 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    114.6 g

Zsír

  • Összesen
    268.8 g
  • Telített zsírsav
    139 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    101 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    755 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11849.5 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    101 mg
  • Kálcium
    3133 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    266 mg
  • Foszfor
    2031 mg
  • Nátrium
    6293 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    157 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    1968.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2205 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    118 mg
  • D vitamin:
    130 micro
  • K vitamin:
    793 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    340 micro
  • Kolin:
    180 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1985 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2666 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2584 micro
Összesen 3475 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    423.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    112 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    225 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    95 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 125 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A tálaláshoz

Elkészítés

A leveshez

  1. A leveskockákat feloldjuk 1 liter forró vízben. (Természetesen ehelyett használhatunk alaplevet is, amennyiben rendelkezésünkre áll!)
  2. Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, beleöntjük az olívaolajat.Majd belerakjuk a vöröshagymát, valamint a fokhagymátés megdinszteljük őket, kb. 5 perc alatt.
  3. Beleszórjuk a kurkumát, és a petrezselyemzöld felét, dinszteljük még 2 percig.
  4. Rászórjuk a 2 ek lisztet, sütjük 1-2 percig kavargatás mellet, amikor megvan, ráöntjük a leveskockás vizet.
  5. Beleszórjuk a zellerzöldet, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, és lassú-közepes tűzön főzzük kb. 10 percig. A hagymák ne málljanak szét még, de legyenek megfőve.
  6. Beleöntjük a tejszínt, és lassú tűzön forraljuk fel, s adjunk neki még 3-5 percet, a végén pedig szórjuk bele a maradék petrezselyemzöldet.
  7. A pirítóshoz:
  8. Melegítsük elő a sütőt 220°C fokra (légkeveréses 200°C).
  9. Egy mozsárban 4 fokhagymagerezdet dörzsöljünk pépesre 1 tk durva szemű sóval. Adagoljuk hozzá az olívaolajat, és keverjük a mozsártörővel tovább.
  10. Egy sütőlemezre helyezzük rá a kenyérszeleteket, és mindegyik kenyérszeletet vékonyan kenjünk meg ezzel a fokhagymás péppel, majd szórjunk rájuk reszelt sajtot egy keveset, és toljuk be a sütőbe, legfelülre. Kb. 5 perc alatt süssük meg őket.
  11. Tálalás:
  12. A levest szedjük tányérokba, reszeljünk rá parmezánt, vagy grana padanot, szórjuk meg őrölt színesborssal, és adjuk mellé a pirítósszeleteket. Jó étvágyat!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Receptkönyvben: 1321
  • Tegnapi nézettség: 16
  • 7 napos nézettség: 160
  • Össznézettség: 244784
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 10.

Ajánló

A leves tovább fokozható, ha szerzünk pár tálkát, ami sütésálló. Ekkor fogunk két tojás sárgáját, pici sóval felverjük, és beleszórunk kb. 5 dkg reszelt sajtot. A tálkákba levest merünk, mindegyikre teszünk a tojásos masszából 2-3 evőkanálnyit, (nem baj, ha elsüllyed!) és forró 200°C fokos sütőbe toljuk kb. 5-10 percre. Ekkor a tojásos massza feljön a leves tetejére és megsül a sajttal együtt. Isteni! (Sajna éppen kifogytam az ilyen tálkákból, ezért nem tudom képpel illusztrálni.) Parmezán és grana padano híján bármilyen kedvünk szerinti sajtot reszelhetünk a levesbe. A csípős ízek kedvelőinek is tudunk a kedvében járni, hiszen az ő részükre a pirítósra kerülő fokhagymás masszába dörzsölhetünk el chilit a fokhagymával együtt, valamint a levesbe is nyugodtan kerülhet, mint Mr Smith is szívesen teszi a maga adagjába! Amennyiben mindenki szereti a csípőset a családban, a kurkuma megpirítása után kerülhet bele rögtön a levesbe a chili felkarikázva. Ahogy Mr Smith mondja, így csípősen egy másik dimenzió...:) pH besorolás: közepesen lúgosít - de csak a bagettek nélkül

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mivel éppen a 100. receptünknél tartunk, úgy gondoltuk, megosztjuk Veletek a "mi" hagymalevesünket. Tudjuk, több is van már fenn az oldalon, de ennek a változatnak van egy kis apropója. Történt anno, mikor megismerkedtünk Mr Smith-tel, még nem nagyon főzögettünk az elején kettesben. A gasztronómia felé az érdeklődés megvolt, de még nem lendültünk akcióba ezen a téren. Mígnem aztán egy szép napon eldöntöttük, hogy készítünk egy kis hagymalevest. Azt hiszem ekkor jöttünk rá, hogy szeretünk együtt főzögetni!:) Olyan jól sikerült eltalálni az arányokat, hogy azonnal le is jegyeztük a receptet, s azóta mindig így készítjük, s természetesen a nosztalgia mindig hozzáad egy kis pluszt ezekhez az egyszerű, de igen finom ízekhez!:) Ezután pedig szinte azonnal elindult bennünk a kedv s a késztetés mindenféle finom, egyszerű hagyományos, vagy éppenséggel bonyolultabb egzotikus ételek elkészítésére, valamint a mindenféle fűszerek megismerésére, és kipróbálására. Szóval ezért gondoltuk, hogy ez legyen a  "jubileumi", 100. receptünk az oldalon. Reméljük, nem bánjátok!:)

Hozzávalók

A leveshez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek