r
Nosalty Logó

Eszméletlen sajtos golyók

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Eszméletlen sajtos golyók
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 490 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 3911 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 165 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19 g

Zsír

  • Összesen
    23 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2034.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    38 mg
  • Kálcium
    375 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    321 mg
  • Nátrium
    1265 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    196.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    221 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    217 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    42 micro
Összesen 490 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    152.2 g

Zsír

  • Összesen
    183.9 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    684 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    16279.5 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    301 mg
  • Kálcium
    3003 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    250 mg
  • Foszfor
    2569 mg
  • Nátrium
    10121 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    405.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    1571 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1767 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    136 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    498 micro
  • Kolin:
    279 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1733 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    419 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    333 micro
Összesen 3911 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    690.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    429 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    75 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 165 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagy sütőtálcát béleljünk ki sütőpapírral, és spricceljük meg olajjal vagy kenjük meg vajjal.
  2. A meleg vizet öntsük egy nagy keverőtálba (ha van konyhai robotgépünk, akkor annak a tálába), adjuk hozzá az élesztőt és a cukrot, keverjük össze őket. Hagyjuk 5-10 percig éledezni, ha már habos, akkor jó lesz.
  3. Készítsünk elő mindent: 1. A sajtot vágjuk 36 pici kockába (10-12g/db). 2. Egy lábasban forraljunk vizet közepes lángon. 3. Egy kicsi tálban villával verjük fel a tojást (ezt tegyük félre). 4. A konyhapultot, munkafelületet lisztezzük meg. 5. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
  4. Adjuk az élesztős vízhez a lisztet, a sót és a melegített vajat, dagasszuk kb. 5 percig, míg egy gombócba nem áll. Adagoljunk hozzá még lisztet, ha ragacsosnak találnánk (egyszerre csak egy kanálnyit). Puhának kell maradnia, de nem ragadósnak.
  5. Tegyük a bekevert tésztát a lisztezett munkalapra, és gyúrjuk tovább pár percig, hogy teljesen egynemű és kezelhető legyen. Most 36 egyforma gombócot kell belőle farigcsálnunk: először késsel negyedeljük, a negyedeket harmadoljuk, készítsünk ezekből egy-egy hurkát, ezeket pedig vágjuk 3 részre.
  6. Tenyerünk segítségével lapítsuk el a darabkákat kerekded formákra, tegyünk minden forma közepére egy sajtkockát, és tapasszuk össze körülötte a tésztát úgy, hogy sehol ne kukucskáljanak ki belőle. Lisztes kézzel gyurmázzuk kerekre a labdacsokat.
  7. A forrásban lévő vízbe óvatosan, adagolva szórjuk bele a szódabikarbónát, habzik majd nagyon, úgyhogy a kisgyermekeket, ha éppen segítenek, küldjük el játszani erre az időre, nehogy leforrázzák magukat! Sőt mi is vigyázzunk magunkra!
  8. Ebbe a vízbe dobjuk négyesével a sajtos bogyókat pár másodpercre, forgassuk át, majd szűrőkanállal szedjük ki őket az olajos sütőpapírral bélelt tepsire.
  9. Ha már mindegyik ott sorakozik egymás mellett, kenjük át őket a felvert tojással, szórjuk meg a tetejüket nagyszemű sóval, és egyből mehetnek a forró sütőbe kb. 8-10 percre sülni, míg csodálatos barnák nem lesznek. A sajt néhol kimerészkedhet a tésztabombák közepéből, de ettől csak rusztikusabb lesz a látvány.
  10. Szedjük ki őket egy kínálótálra, és hagyjuk hűlni úgy 10 percig, nehogy megégesse a szánkat, ha beleharapunk! Utána viszont egyből tálalhatjuk, hogy még folyós legyen a közepe. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 750
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 47
  • Össznézettség: 60859
  • Feltöltés dátuma: 2015. június 17.

Ajánló

Ha a sajtot kihagyjuk a közepéből és pereceket formázunk a tésztából, akkor igazi német Pretzelt falatozhatunk!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Idén már másodszor jártam Németországban, a Brezn vagy ahogy tetszik Bretzel (bajor sörperec) hazájában. Soha nem hagyom ki, mindig eszek párat belőle. Magában, vajjal megkenve imádom. Sőt szendvics is kapható belőle – ott, ahol egyébként lyukakat látnánk rajta, kivirít a szalámi, sonka vagy éppen a lazac húsa. Egyszerűen fantasztikus! El is döntöttem, hogy saját kezűleg készítem el, keresgettem a recepteket, aztán erre a sajttal töltött ízbombára bukkantam, hát jobb, mint az eredeti!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek