Eredeti görög saláta recept

1 adag
186
kcal
Eredeti görög saláta
Eredeti görög saláta
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ismerős nagymamája teljes mértékben jóváhagyta, úgyhogy bátran állíthatom, hogy ez az eredeti! :)

hozzávalók / 6 adag

A salátához

Az öntethez

receptjellemzők

konyha: görög
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

horiatiki, görög saláta citromos-olívás öntettel, feta sajtos görög saláta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először az öntetet készítjük el. Egy tálkában összekeverjük az olívaolajat, a citromlevet és a bazsalikomot.
  2. Egy órára a hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek.
  3. A paradicsomot, uborkát és a hagymát apró kockákra vágjuk. Kimagozzuk az olívabogyót, ha szükséges, és a többi zöldséghez keverjük.
  4. Kis kockákra vágjuk a feta sajtot, és azt is hozzáadjuk.
  5. Kivesszük az öntetet a hűtőből, és a salátára öntjük. Óvatosan, a kezünkkel keverjük meg, nehogy összetörjön.
  6. Egy-két órára hűtőbe tesszük, majd magában vagy hús mellé tálaljuk.
  7. Díszíthetjük friss bazsalikomlevéllel.
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 182 680
elküldve: 83
receptkönyben: 1 463
elkészítve: 110/133
Facebookon megjelent: -

szakács

Az ördög szakácsnője

Mióta szakács: 2012.04.01.
34 recept

Hozzászólások (18)

moflizsu
moflizsucs, 2014-04-03 20:29

Olvastam itt pár hozzászólást, biztos mindenkinek igaza van a LÉNYEG, hogy egy baráti társaságban e recept alapján készült a sali, isteni volt. Én sem ettem még ilyen FINOM görög salit, így ez lesz nálunk is most hétvégén. Üdv, Zsu

Devil.girl
Devil.girlp, 2014-04-18 09:14

Látod, Neked van igazad, a lényeg valóban ez! :) Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett Nektek!! Üdv, Bogi :)

Devil.girl
Devil.girlp, 2012-11-23 12:59

Szia! Én legtöbbször szárítottal csinálom, de használhatsz frisset is. Akkor vágd nagyon apróra,és kicsit kevesebb is kell belőle. :) Én díszíteni szoktam azzal.

Eniikő
Eniikőcs, 2012-07-26 18:11

Én most szombaton csinálok ilyet de sajna Feta sajt helyet mozzarellát kell bele raknom mert voltam a Lidl be és a Penny be is és egyik helyes se volt :S

Devil.girl
Devil.girlszo, 2012-07-28 22:05

Szia!
Mozzarellával nem olyan finom, mert az semleges ízű, de a Lidl-ben kapható krémfehér sajtból szoktam én csinálni igazából, tökugyanolyan mint a feta, csak sokkal olcsóbb. Legalábbis nekem tökéletesen megfelel a feta helyettesítésre :))

NoSalty.hu
NoSalty.huv, 2012-06-24 09:21

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.06.23. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

scarlett69
scarlett69szo, 2012-06-23 15:00

Én évek óta ugyanígy készítem, de bazsalikom és oregánó is kerül bele :) Nálam e két fűszer szoros barátságban van. Lehet hogy nálam van az "eredeti" recept?! :D

evaneo
evaneoszo, 2012-06-23 06:51

Kedves Bogi, tenyleg nem fikazas celjabol, csak a korrektseg erdekeben szeretnek nehany tanacsot adni az "eredeti" gorog salatahoz. Az eredeti az mar fennvan, Petrae...A gorogok ezt horiatiki (falusi) salatanak hivjak. A zoldsegeket nagyobb darabokra vagjuk, hogy a rostok a nagy apritasban ne seruljenek meg, a kesz salatat mindig AZONNAL, frissen fogyasztjuk, hogy a vitaminok maximalisan bennmaradjanak, a nehany oras huto mart art neki, foleg ha ossze van keverve, a fetat a tavernakban csak ugy a tetejere teszik szeletben (feta gorogul szeletet jelent) es borecet (vagy citrom) es olivaolaj hozzaadasaval az asztalnal keverik meg, bazsalikom helyett oreganoval fuszerezik...Egyebkent az anyag benne van, a kep is nagyon szep...Udvozlettel, Eva

sofiagr
sofiagrk, 2013-09-03 13:03

Sziasztok.6 eve elek mar Gorogorszagban,es Evaneo-val ertek eggyett.az o leirasa az igazi gorog salata.szelet feta a salata tetejere,olaj es oreganoval megszorni.karikakra szeletelt papikra is mehet bele.καλη συνεχεια (kellemes folytatast)

Devil.girl
Devil.girlszo, 2012-06-23 09:42

Szia. Én azért mertem ehhez kiírni, mert egy ismerősöm görög nagymamája teljes mértékben jóváhagyta, meg egy görögben évekig dolgozó ismerősöm is, kifejezetten ő mondta, hogy bazsalikom, nem oregano, mert az az olaszok fűszere. Nem a tavernai, hanem a házi változat akar ez lenni. De gondolom ez is olyan, mint nálunk a tyúkhúsleves, ami ahány vidék, annyi elkészítési mód. Ahhoz képest viszont mindenképp eredeti, hogy mások raknak bele paprikát, jégsalátát, meg minden egyebet.
Azt meg direkt néztem, hogy ugyanazt a receptet ne tegyem fel mégegyszer. Akkor úgy látszik, az is eredeti, meg az enyém is. Biztos másik vidékről származik. (Vagy én kaptam teljesen rossz infókat?)

evaneo
evaneoszo, 2012-06-23 20:04

Szia, Bogi, szerintem a bazsalikom-oregano kerdesnek nem fogunk tudni a vegere jarni...::)) Az igazi olasz pizzaszoszban bazsalikom van, viszont a kesz pizza tetejere oreganot szornak. Igazad lehet, izles es tajegyseg szerint mindketto biztos oke... ugy latszik, en az oreganos teruletrol szarmazom::)) Viszont tenyleg, szeretnem megegyszer tanacsolni, mert latom, hogy nagyon fiatal, de ugyes is vagy, hogy a friss salatat sosem tesszuk orakig a hutobe, nem az izek ernek ossze, hanem osszeszottyad a sali es elveszti az osszes vitaminerteket, nem kar erte? Mikor kesz van minden mas etel, csak akkor keszitjuk el utoljara, lelocsoljuk olivaolajjal-citrommal es az asztalnal keverjuk ossze...Varom a tobbi szupi receptedet...Udv, Eva

Devil.girl
Devil.girlh, 2012-06-25 18:07

Szia.
Igazából biztos mindkettővel nagyon finom, én mindkettőt szeretem. A saláták pedig általában hamarabb elfogynak, minthogy hűtőbe kerülnének, itt azért írtam így, mert kifejezetten így találtam-kaptam. De köszönöm a tanácsot meg a dícséretet:)

marcipann
marcipannszo, 2012-08-04 06:34

Parttalan vitának tartom, ki mit rak bele. A konyhában is lehetünk kreatívak, szinte mindenki másképp főz mindent. Én így csináltam meg ahogy leírtad nagyon finom! Ma újra napirendre/asztalra kerül. Ha nem kapok feta sajtot juhtúróval szoktam helyettesíteni más ételekben is.
Köszi a receptet! Fini!!
Jó hét végét: Marcipann

Legfrissebb cikkek

A zserbó 5 arca
A zserbó 5 arca
Magyar hagyomány, hogy zserbó nélkül nincs karácsony. Megpróbáltunk nektek 5 különlegesen finom receptet kiválogatni, hogy legyen miből szemezgetni!
Legjobb bejglikészítési praktikáink
Legjobb bejglikészítési praktikáink
Bejgli, a karácsonyi sütik királynője. Nélküle nincs ünnepi terített asztal. Ha idáig valakitől kaptad vagy készen vásároltad, most süsd meg magad! Segítünk a gyakorlásban.
186