Édes palacsinta alaptészta recept

Édes palacsinta alaptészta
Édes palacsinta alaptészta
35 perc / előkészület: 5 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (278)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekig kísérleteztem a tökéletes palacsinta tészta elkészítésével. Végül Anyukám receptje lett a nyertes, ebben még sohasem csalódtam, sohasem ragadt le, és nem szakadt szét. Mi legszívesebben saját készítésű barack- illetve narancslekvárral szeretjük. Kb. 10-11 db palacsinta lesz belőle. Ez függ a palacsintasütő méretétől. Az enyém jó nagy :-)

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

palacsintatészta, házi palacsinta, édes palacsinta
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat elkeverjük a cukorral, sóval, vanília cukorral.
  2. Hozzáadjuk a lisztet, majd lassanként a tejet, folyamatos kevergetés mellett.
  3. Végül beleöntjük az olajat.
  4. Közepes lángon sütjük.
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 458
össznézettség: 961 529
elküldve: 149
receptkönyvben: 4 403
elkészítve: 899/1 018
Facebookon megjelent: 2

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

Hozzászólások (278)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

frauc1
frauc1 Wed, 2017-08-30 10:43

isteni recept, én aki 10 év alatt max. háromszor készítettem palacsintát, most 1 hét alatt kétszer is készítettem, annyira ízlik :) és legtöbbször csak magában eszem, kár elrontani bármilyen töltelékkel is :)
Lenne egy tanácsom mindenkinek:
laktózmentes tejjel (abból is a tartós verzió) érdemes készíteni, mivel abban már eleve karamellizáltan van jelen a cukor és ad egy hatalmas aromalöketet a tésztának :)

S.Szilard
S.Szilard Sat, 2017-08-12 19:17

Nagyon finom lett de, ki az a négy személy akinek elég 12 db palacsinta? Mert nekem nem az tuti.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2017-08-08 01:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.08.07. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

pannika222
pannika222 Wed, 2017-04-05 18:15

Kedves Andi80!
44 éve vagyok háziasszony,van két fiam,akik voltak kamaszok is ,tehát van tapasztalatom a palacsinta sütésben.Mikor a fíúk tizenévesek voltak,előfordult,hogy 60 db palacsintát sütöttem .
Legalább két éve,hogy vénségemre problémám lett a palacsinta tésztával.
Mikor megfordítom a tésztát látom,hogy összemegy.Egyszer lemértem,3 cm-rel lett kisebb az átmérője.A probléma nem ott van,hogy kisebb,hanem ott,hogy megvastagszik a tésztája.Már vettem új,kerámiás palacsinta sütőt,de a probléma nem szünt meg.Én még úgy tanultam,hogy réteslisztből csinálom,tej és szódavíz hozzáadásával.De róbáltam már sima lisztből,Nagymamával is az eredmény ugyanaz.
Tudsz- e valami okot mondani,hogy miért van ez,és hogyan lehet megváltoztatni.?
Várom válaszodat.Üdv.

Finimini
Finimini / Finimini Thu, 2017-07-27 10:20

Kedves Pannika, nem írtad, hogy pihenteted-e a tésztát. Legalább fél órát, de inkább egy órával előbb keverd be sütés előtt. (Réteslisztnél egyenesen kötelező!) A másik fontos dolog, hogy a sütőnek (én először kis olajat teszek bele) olyan forrónak kell lenni, hogy majdnem füstöljön. Megint más: addig nem fordítom meg a palit, amíg van rajta akár egy körömnyi fehér rész is! Én egyenletes lángon forró sütővel sütöm, soha nem veszem le a gázt. És még eszembe jutott valami: lehet, hogy hideg a tészta amikor rámered a serpenyőbe és attól ugrik össze? Érdemes kísérletezni. Üdv. Edit

ravana86
ravana86 Mon, 2017-03-06 21:03

Köszi a receptet . Nagyon jò lett, kicsit valtoztattam rajta azzal, hogy 180 ml tejet asvanyvizzel helyettesitettem valamint 2 kanal cukrot tettem bele 4 helyett de ez mar csak izles dolga. Egyaltalan nem ragadt le .

Reeka
Reeka / Reeka Sun, 2017-02-12 16:04

Kedves Andi!

Tökéletes a recept, nem ragadtak le a palacsinták! Köszönöm szépen! :)

Hörcsög Pofi
Hörcsög Pofi Sun, 2017-01-22 11:06

Kedves Andi! Ezt a receptet dolgozd át! 4 ek cukortól az összes széle odaégett majdnem ki hajítottam az egészet a kukába!

Gerő Ágota
Gerő Ágota Sat, 2017-03-18 18:16

A recept tökéletes, másban keresd a hibát. :) Egy ideje felezem a cukrot és a tej fele szóda, úgy még jobb de az eredeti recept is hibátlan.

janiwind
janiwind Sat, 2017-01-28 01:32

Én mint 33 éves férfi, mindig ezt a receptet használom, igaz nem is próbáltam más receptet de egyszerűen nehéz lejönni róla :) Egyszer sem égett oda. Talán érdemes megvizsgálni a palacsintasütőt, nem-e túl vékony az anyaga, abban szerintem minden könnyebben leég. Dupla adagokat is csináltam, sosem volt probléma. Próbáltam 2 fajta palacsintasütőben is, a gyengébbik, olcsóbb, vékonyabb falú palacsintasütőben valóban nagyon oda kellett figyelni. Ez szerintem nem a recept hibája :)

zana szakács
zana szakács Thu, 2016-12-08 17:27

Kedves Andi! Sokszor probálkoztam már a tökéletes palacsintatészta kikeverésével, de ezek általában leragadtak, ízre sem voltak olyan finomak.... Elkezdtem keresgélni, és megtaláltam a Te receptedet. ELRONTHATATLAN! A LEGJOBB!!! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk!! Imádja az egész család!!! :)

zsofi_5
zsofi_5 Mon, 2016-05-30 16:48

Kedves Andi, nagyon szépen köszönöm a receptet, én is a "félek a palacsinta sütéstől" csapatba tartoztam egészen eddig, nem szakadt szét, nem szenvedtem vele, viszont nagyon finom let és örülök, hogy végre sikerült finom palacsintát sütnöm! Üdvözlettel, Zsófi

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2016-03-14 02:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.03.13. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

lilibe
lilibe Sun, 2016-03-13 15:22

hát én 15-nél sokkal többször sütöttem palacsintát... sosem szakad el és nem ég oda. A tojás, liszt tej aránya nagyjából azonos ezzel, de soha nem teszek a tésztába cukrot -legfeljebb 1 tasak vaníliás cukor, (felesleges kalória.. a töltelék izesít) és nem keverem bele az olajat. Az olajból csak a serpenyőbe kell pár csepp, forró legyen amikor a tészta belekerül és a serpenyő mozgatásával el kell oszlatni egyenletesen. Egy ideje kókusz-zsírral készítem, igy nem marad olajszag és egészséges is. Az meg hogy a széle puha vagy nem- izlés kérdése: mi szeretjük a ropogós részeket is.

Boróka és Dani
Boróka és Dani Sun, 2016-01-03 11:44

Üdv!
Nagyon szeretem ezt a receptet. Kicsit kísérletezgettem vele, én a 480 ml tej helyett 350 ml tejet és 150 ml szénsavas ásványvizet használok újabban, így nem annyira vastag a tészta, de nem szakad, még elég rugalmas, kezelhető, viszont gyorsabban sül. De amúgy ez a recept hozta vissza a palacsinta sütéshez a kedvem, sosem ragad le, nem szakad, előtte ezekkel mindig gondom volt. Persze nem vagyok őstehetség, így nem is csoda :)
Köszönöm.
Boróka és Dani anyu

Csirip9
Csirip / Csirip9 Sun, 2015-08-23 17:51

Dupla adagot készítettem, de a fele tejet szódával helyettesítettem, sóból kevesebbet raktam bele, és kevés olajat az elején és félidőben raktam alá, kerámiás palacsintasütővel sütöttem, nagyon finom lett, főleg a vanília miatt. Eddig csak "natúr" palacsintával próbálkoztam, mert féltem a leragadástól, de ez nagyon jó.

Tájfun
Tájfun Sun, 2015-08-23 14:20

Én is elkészítettem, 12 darab lett belőle, egy se ragadt le. Az íze is nagyon jó. Megkentem házi szilvalekvárral, el is fogyott mind. A konyhában még egy óra múlva is lehetett érezni a vanília illatát. :) Elmentve!
Köszönöm a receptet!

Macskapracli
Macskapracli Wed, 2015-07-15 13:11

Elkészítettem, nekem eddig ez a recept vált be legjobban, nem ragad le és még dobálni is tudom. És persze finom. :)

silvery
silvery Wed, 2015-06-17 15:17

Elkészítettem, nagyon finom lett! :) Csak azt tudom mondani, mint az előttem szólók...ez lesz a "saját" palacsinta tésztám ;) Köszi!

Zsanna67
Zsanna67 Sun, 2015-05-31 14:29

Kedves Andi,
én is köszönöm a receptet, nagyon hálás vagyok érte. Életemben nem sütöttem még ilyen könnyen és ilyen finom palacsintát. Kezdve azzal, hogy először nem kellett kézi mixert használnom a tészta kikeveréséhez odáig, hogy nem ragadt, nem szakadt, nem égett le. Bár lehet, szerencsém is volt, mert nincsen mérőedényem, a tejet is és az olajat is csak besaccoltam, és a biztonságért mindegyik alá tettem pluszba a serpenyőbe egy diónyi olajat.
Eddig nem voltam egy nagy szakácsnő, és türelmem sem nagyon van a főzéshez, de most kicsit kedvet kaptam.
Még egyszer nagyon köszi!!!
Üdv.,
Zsanna

Derelye főszakács
Derelye főszakács Sat, 2015-05-16 19:47

Köszönet a receptért! Egy sem ragadt le, nagyon finom lett! Édes palacsintát ezentúl így fogom készíteni!

DaniLili
DaniLili Fri, 2015-05-08 13:01

Valaki segítsen, igaz kezdő vagyok, de ez a palacsinta tészta recept tényleg finom, de egy istenért sem tudom megfordítani, annyira szakad, kétszer is nekiálltam elsőnek érzésből, de utána már mindent ki is mértem pontosan. Olyan sütőm van, ami alá kell olaj, de azt is tettem hátha az a hibája, de az sem segített, nagymamám szerint a túl sok cukor lehet az oka. Valakinek van valami tippje mit csináljak? Kicsit elment tőle a kedvem :/

lilibe
lilibe Sun, 2016-03-13 15:09

ne tegyél bele cukrot, és az olajat se a tésztába tedd csak a sütés előtt a serpenyőbe

clinory
clinory Wed, 2015-05-06 14:44

Kedves Andi,

Ez a palacsinta recept egyszerűen a díjnyertes liga legjobbika! Én még ilyet nagymamám idejéből sem pipáltam, zseniális, köszönöm ezerszer! Párom imádta, 8 hatalmas méretű készült belőle, ebből én csak kettőt ettem, párom 6-ot felfalt egyszerre. Az alaptésztából kihagytam az olajat és mikor realizáltam a helyzetet csak a vaj kacsingatott a hűtőben, úgyhogy a következő eljárással készítettem el: olajat nem tettem bele, ellenben kevés vajat melegítettem minden palacsinta előtt a serpenyőbe, és...eszméletlen jó lett így is! Töltelékként fekete csokit olvasztottam és csurgattam bele minden paliba plusz lekvárt raktam bele, na hát ezt próbáljátok ki, kiváló ízorgia élmény! :)
Köszönöm még egyszer, soha többet nem fogok más alternatív módszerekhez folyamodni, mert ez a világ legjobb palacsinta receptje! :)
Legjobbakat, üdv:
Klaudia

rockerlivi17
rockerlivi17 Wed, 2015-02-11 15:14

Enis elkeszitettem, nagyon finom lett es egysem szakadt el vagy ragadt oda, koszonjuk szepen, hogy megosztottad velunk ezt az elso osztalyu receptet, szep napot :D

aszaltalma
aszaltalma Sat, 2015-01-17 18:12

Tényleg nagyon jó recept!! Én is magasra púpozott kanállal tettem bele a lisztet, és a végén még egy kis ásványvízzel hígítottam. Imádtuk, köszi a receptet!

Enzsi
Enzsi Sat, 2015-01-17 15:09

Életem első palacsintája. Nem ragadt le, nem szakadt, nagyon jól sikerült. Köszönöm a receptet :)

Estyke
Matkovics Eszter / Estyke Sun, 2014-10-19 13:52

Én egész átlagos tudású szakácsnak tartom magam, de a palacsinta mindig kifogott rajtam.. Ma rávettem magam, hogy akkor is csinálok. Persze nem volt itthon rendes liszt elég, így felét réteslisztből csináltam. De egy sem égett oda, vagy szakadt szét. Az összes totál királyul sikerült! Szóval a recept teljesen jó. Még réteslisztből is! ;) Köszi!

Cica1967
Cica1967 Sat, 2014-09-27 14:38

Szerintem is remek recept, koszonom! Nekem is kicsit tul suru volt, en is keves szodaval higitottam. Nyilvan liszt, kanal fuggo is, hogy milyen suru lesz a teszta. Az liszt, az utolsoig mind egyben maradt, tokeletesre sult. Elnezest, hogy az ekezetek hianyoznak, Angliabol irok!

Maxina
Maxina Tue, 2014-08-26 13:52

Sziasztok
Gondoltam megosztom én is a tapasztalatom.
Ha valakinek nem sikerül, akkor ott otthon van a gond, mert nagyon sok embernek sikerül többek között nekem is.A régebbi hagyományos palacsinta receptem ( édesanyámé is és a mamáé is ) sokkal sűrűbb ennél. Sokan erre is panaszkodtatok... Pedig ez szerintem nem olyan sűrű, de írtatok megoldást erre is. Az hogy vékony lesz a széle és száraz.. chipsz . Hát én az imént készítettem el vagy 20. alkalommal. Most kicsi serpenyőbe csináltam és igen, száraz lett a széle.. egészen addig még a következőt, rá nem tettem. Ugyanis ha sorba sütöd,és még a végén le is takarod egy kis fóliával az be puhul. Kint pihen a konyhába. Ez egy nagyon jó recept :) nem a klasszikus :) de az íze , egyszerűsége ver mindent. Nekem nagyon bevált :) Köszönöm szépen a receptet :) Próbáljátok ki bizalommal :)

Vircsi79
Vircsi79 Sat, 2014-08-23 13:40

Sziasztok! Viszonylag régóta hasznàlom ezt a tészta receptet, de a só mennyiséget soknak talàlom benne. Só és só között is nagy a különbség, az biztos. Egyébként imàdjuk és köszönjük!

szlivia2
szlivia2 Fri, 2014-08-15 18:05

Sziasztok!Csatlakoznék a többséghez!Most készültem el a palacsintákkal és ez valami isteni lett!Nagyon szép sárgák,gusztusosak!Mindenkinek csak ajánlani tudom!Eredetileg én is a szódás változathoz tartoztam,de ez mindent visz!Bár az első kettő db nem sikerült,/ezt már megszoktam,mindig így történik/de a többi......Nagyon megérte!Ezentúl csak így készítem!Köszönöm!

mommomo
mommomo Sat, 2014-08-09 11:57

Én most kíváncsiságból kimértem, nálam a 12 púpozott evőkanálnyi liszt 425 g.

mommomo
mommomo Sat, 2014-08-09 15:55

És finom lett a végeredmény, 22,5 palacsinta lett belőle.

NoemiLudanyi
Ludányi Noémi / NoemiLudanyi Mon, 2014-07-28 16:59

Én már többször is elkészítettem a recepted alapján és még sosem kellett csalódnom benne. Nekem a palacsintasütőmhöz nem kell olaj, így azt nem használtam de egyátalán nem ragadós tészta:) Gratulálok.

Sanett21
Zsanett111 / Sanett21 Thu, 2014-07-24 18:18

Szia... Nekem már volt egy igazán jól bevált receptem, de annyira sok pozítiv hozzászólást olvastam, hogy a kíváncsiságom nem hagyott nyugodni és ma elkészítettem... Kicsit sűrű lett, gondolom ez a púpozott evőkanál mérése miatt, ami eltérő lehet. Persze ez nem jelentett gondott, adtam hozzá egy kis ásványvízet így már megfelelt a sűrűsége. Hát mit mondjak.... A régi nagyon jól bevált receptemet nem hiszem, hogy előveszem mégegyszer. Ez maga a tökéletesség. Isteni finom édes a tészta, megfelelő állagú, és egyáltalán nem szakad. ( sok múlik a palacsintasütőn). Köszönöm

veressandrea
Andi80 / veressandrea Sat, 2014-07-26 05:40

Szia, Örülök, hogy megírtad, tetszik, ha egy konyhai próbálkozás során ha valaki nem esik kétségbe attól, ha nem minden úgy sikerül, ahogy várja, hisz ettől szép ez a tudomány. Mertél kísérletezni és végül minden rendben volt :-)
Kedves egészségetekre :-) Szép hétvégét kívánok! Üdv:Andi

mandala88
mandala88 Tue, 2014-07-22 20:09

Köszönöm a receptet! Gyorsan készen van, és finom. Nekem sem szakadt szét. Egy baj van csak, hogy kevés. :)

518