Boszorkánykrém recept

Boszorkánykrém
Boszorkánykrém
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kiskoromban imádtam a pöttyös és csíkos könyveket. Fehér Klára "Bezzeg az én időmben" című kislány-regénye a '30-as évek végén játszódik, a főszereplő lány családja nagyon szegény, és amikor az udvarlója bemutatja otthon, ezt a krémet készíti el, mert nagyon olcsó, de mégis különlegesebb, mint egy átlag piskóta.
Évekig gondoltam rá, hogy majd egyszer megcsinálom, aztán elfelejtettem.
Aztán pár hete találkoztam Katival, azzal a nagyon kedves NoSalty olvasóval, akiről már meséltem a Marlenka kapcsán. Kaptam tőle ajándékba egy csomó szakácskönyvet, sőt olyan kedves volt, hogy idős nagynénje évtizedek alatt összegyűjtött és gyönyörű gyöngybetűkkel lejegyzetelt receptgyűjteményét is lefénymásolta nekem. Hazaérve azonnal rávetettem magam, komolyan egy kincsesbánya! Na és ebben a csodás receptgyűjteményben megtaláltam a Boszorkánykrém receptjét. Igaz, ott eperrel készült, de hát most nincs eperszezon, én meg amúgy is az almás verzióra vágyom már vagy 15 éve. Külön érdekesség, hogy a recept szerint a habot egy órán át kell verni kézzel, akkor lesz a pici püréből és pár tojásból viszonylag nagy mennyiség. Na, én ennyire nem voltam bátor, habverővel csaltam, de aki gondolja, próbálja ki :).
Ma vacsorára vendégek jöttek, Eszter mennyei Chili con carne-ját csináltam, ami után nagyon jól passzol a krém. Annyira könnyű, hogy minden nehéz fogás után lecsúszik, csak egy kis édes érzés marad utána. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bármilyen idénygyümölccsel elkészíthető, a lényeg, hogy a hab és a gyümölcspüré összekeverése után még vagy 5 percet dolgozzunk rajta a habverővel. A gugliba kíváncsiságból beírtam a nevét,a legtöbben gesztenyemasszára tálalják, de hogy őszinte legyek, a friss, házi pürén kívül a gesztenyés édességek általában nem nyűgöznek le. Ráadásul, ha gesztenyére ágyazunk, pont a lényeg, a leheletkönnyű desszert veszik el. Díszíthetjük ostyával, csokireszelékkel, finomra tört grillázzsal, dióval vagy mogyoróval, tálalhatjuk kekszen, de egy egyszerű piskótát is feldobhatunk vele, ha csak kísérőjének kínáljuk.
Ha a cukrot kihagyjuk belőle, a legsalátarágósabb fogyókúrás is nyugodt szívvel megengedheti magának.

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

almahab, fahéjas-szegfűszeges almahab, almakrém
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, egy kanál vajon kicsit átfuttatjuk.
  2. Öntünk rá egy kis vizet, mellétesszük a fahéjat és a szegfűszeget, majd teljesen puhára pároljuk.
  3. Kihalásszuk a fűszereket, és az almát krémesre pürésítjük. Lehet botmixerrel is, én krumplinyomót használtam.
  4. Megvárjuk, míg teljesen kihűl. Addig rumba áztatjuk a mazsolát.
  5. Ha kihűlt az almapüré, a tojások fehérjét egy csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük.
  6. Beleforgatjuk az almapürét, és még pár percig verjük.
  7. Kis tálkákba osztjuk, és a tetejükre szórjuk a mazsolát.

  • költség: 510 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 28 004
elküldve: 7
receptkönyben: 1 013
elkészítve: 9/33
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
256 recept

Hozzászólások (27)

bcsaba73
bcsaba73sze, 2013-03-20 10:57

Hát ez tuti ez a recept,épp azt néztem mit csinálhatnék a téli maradék almából,egy kicsit fonnyadtak már,de semmi bajuk amúgy. Viszont szerintem én felvert tejszínnel fogom összekeverni....talán nem rontja el. :)

Na szóval...megcsináltam,a végén mégis csak tojás fehérjéből.
Viszont kb fél kiló almából csináltam csak és rájöttem ennek a receptnek nem stimmelnek az arányai. Simán felvertem hozzá 4 tojás fehérjét /először kettőt,aztán még kettőt/ és még így se lett olyan habos mint ahogy a képen látható. El is hiszem az előttem pár hozzászólással olvasható panaszt,hogy neki csak almapüré lett belőle. Erre figyeljen mindenki aki ezután megcsinálja,1 kiló almához legalább 6-8 tojásfehérje kell. Amúgy nagyon finom.

garagulya
garagulyasze, 2013-02-20 17:25

Nekem ebbol nem lett krem, csak egy almapure. Pedig mindent a recept alapjan csinaltam.

marianna1211
marianna1211sze, 2012-10-17 10:42

Kedves druszám, nyugodtan használd a lefagyasztott fehérjét, kiolvasztás után ugyanolyan lesz, mint a friss. Én házi krémeshez szoktam gyűjtögetni a fagyasztóban.

Marianna1973
Marianna1973k, 2012-10-16 21:19

Valahol azt olvastam hogy a tojásfehérjét le lehet fagyasztani. Mivel sokat sütök kalácsot, meg mindenféle kelt tésztát, rendre gyülekeznek a fehérjék a fagyasztóban. Most eljött az idő hogy elővegyem őket és kipróbáljam ezt a receptedet! Remélem nem lesz gond abból hogy fagyasztott fehérjéből készítem! Mit gondoltok?

Dacota
Dacotasze, 2012-10-17 10:49

Szia Mariann,
Nyugodtan használd fel őket hozzá, működni fog. :)
Szép napot!
Nóra

Mártika2
Mártika2szo, 2012-02-11 13:11

Hát ez nagyon szuper,éppen van négy fehérjém, és nincs kedvem a habcsókhoz. Pacal pörkölt lesz ma ebédre, és a párom minden kaja után valami édességet kíván, ez pont megfelel, tényleg nem nehéz, a pöri után is lecsúszik. Köszi a receptet, jó hétvégét!
Mártika

Fonott Kalács
Fonott Kalácsk, 2011-05-17 11:00

Én nem a pöttyöset olvastam, hanem a könyvmolyképzőset, ami egy újabb kiadvány, egy régi barátnőmtől kaptam pár éve a szülinapomra. De tényleg nagyon jó kis könyv :)

Fonott Kalács
Fonott Kalácscs, 2011-05-12 09:51

Elájulok!! :D
Olvastam, hogy boszorkánykrém, láttam a képet, és szinte reméltem, hogy a storyt olvasva erről a könyvről lesz szó. És tényleg! Én is amióta csak elolvastam a könyvet, azóta szeretném megcsinálni a krémet, de én is mindig elfelejtem. Na majd most :D

Dacota
Dacotacs, 2011-05-12 10:07

Kedves Fonott Kalács!
Nem is gondoltam, hogy ilyen népszerű volt ez a pöttyös...sokan örültek neki, sőt az is kiderült, hogy nem csak én akartam elkészíteni már nagyon régen. :)
Ha ízlik, próbáld ki eperrel is - nagyon finom! :)
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

moszilvi
moszilvih, 2010-12-27 10:08

Kedves Dacota!
Eddig 4 adag,és egyik sem élt tovább mint 2 óra..szerintem ez mindent elmond!:)
Mégegyszer köszönet a receptért!:)

erazs
erazssze, 2010-12-22 18:14

Én is hálás szívvel köszönöm ezt a receptet, amint a nevét olvastam, egyből beugrott a Bezzeg az én időmben! (pedig már vagy 30 éve, hogy olvastam... lassan a nagyobbik lányomon a sor) Itt az ideje, hogy én is elkészítsem végre, és prém szegélyes kapucnit ezután sem fogok hordani :)

Dacota
Dacotasze, 2010-12-22 19:52

Kedves Erazs!
Pedig ilyen hidegben biztosan jó szolgálatot tenne a Regendorf haja :)
Örülök, hogy tetszik,
Boldog karácsonyt kívánok!
Üdvözlettel:
Nóra

illesera
illeserasze, 2010-12-22 13:17

Kedves Nóra !
De jó, hogy feltetted ezt a receptet, és a storyd is olyan szívetmelengető, mert kedvenc gyerekkori olvasmányaimat idézted vissza ! Nagyon szerettem én is Fehér Klára könyveit, és emlékszem, talán a Földrengések szigeté-ben pedig csokitortát ettek, rajta csillag alakú eperhabbal, na azt meg én tervezem mindig ( gyerekkorom óta :))) ), hogy egyszer majd kipróbálom !
A sok nehéz karácsonyi étel, süti -után-között-helyett pedig jól fog jönni ez a kis könnyű,finom nasi!
Üdvözlettel
Era

Dacota
Dacotasze, 2010-12-22 19:50

Kedves Era!
Örülök, hogy tetszik, és akkor új évre legyen egy feladat a csokitorta csillag alakú eperhabbal. :) Szeretettel várjuk! :)
Kellemes ünnepeket kívánok,
Üdvözlettel:
Nóra

moszilvi
moszilvisze, 2010-12-22 10:34

Kedves Dacota!

Ez valami mennyeien hangzik!!!!:) Még 6 nap van a diétámból,de addig is a családnak megcsinálom,és a 7. napom magamnak is!!!:) Majd beszámolok a tetszési indexről,de már most borítékolni lehet a tetszést!Nagyon szépen köszönöm a Családom nevében is ezt a receptet!

Üdv: Szilvi

Dacota
Dacotasze, 2010-12-22 13:01

Kedves Szilvi!
Ha nem speciális diétán vagy (csak mondjuk a cukrot kerülöd) akkor az egyik adagba ne keverj cukrot, és nyugodtan kóstolgasd. Nagypapim nem ehet cukrot, és neki úgy anélkül csináltam. Azért megkóstoltam előtte, nehogy megmérgezzem :) és úgy is nagyon finom volt. :)
örülök, hogy tetszik, és remélem, ízleni fog nektek!
Kellemes ünnepeket kívánok
Üdvözlettel:
Nóra

nyamóka
nyamókak, 2010-12-21 19:03

Kedves Nóra! Én is csíkos-pöttyös könyv rajongó vagyok, és az egyik nagy kedvenc a "Bezzeg az én időmben volt. :-) Pontosan emlékszem a boszorkánykrémes fejezetre, és arra is, hogy már kislányként elhatároztam, hogy egyszer kipróbálom. A mai napig kimaradt, de most végre eljött a pillanat, hogy megtudjam, mivel is kínálták Lacit a regényben! :-D Úgy tudom egyébként, hogy ez egy életrajzi ihletésű könyve Fehér Klárának, akit nagyon szeretek, gondolom, ő is készítette valaha. Köszönöm a szívemet megmelengető receptet! Üdvözöl: Éva

Dacota
Dacotasze, 2010-12-22 12:57

Kedves Éva!
Igen, én is úgy tudom, hogy a saját gyerekkora és a szerelme a regény alapja. Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszik, és remélem ízleni fog, ha megcsinálod!:)
Boldog ünnepeket kívánok!
Puszil:
Nóra

giuditta25
giuditta25k, 2010-12-21 18:26

Hmmmm, ez valami mennyei!!!Épp termeltem ma 3 tojásfehérjét, azt hiszem feláldozom őket:)Szofika

Dacota
Dacotasze, 2010-12-22 12:54

Kedves Szofika!
Köszönöm, remélem ízleni fog!!
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Legfrissebb cikkek

8 kedvenc savanyúságreceptünk
8 kedvenc savanyúságreceptünk
Itt a szezon az évi savanyúságadagok elkészítésére – ha már csak a recept hiányzik, segítünk megtalálni a legjobbat!
A 112 éves sonka még mindig ehető
A 112 éves sonka még mindig ehető
Legalábbis ezt állítják annak az amerikai múzeumnak a dolgozói, akik nemrégiben ülték meg a sonka 112. szülinapját.
Tippek és trükkök válogatós gyerekeknek
Tippek és trükkök válogatós gyerekeknek
Figyelem, aki azt vallja, hogy az étellel nem játszunk, ne olvasson tovább!
228