Bodzaszörp Mignon konyhájából recept

Bodzaszörp Mignon konyhájából
Bodzaszörp Mignon konyhájából
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az elmúlt években sokféle bodzaszörp készítésével kísérleteztem. Nagyon finomak lettek, de nem kaptam vissza azt az ízt, amire igazán számítottam, ami gyerekkoromból élt bennem!
Az idén is türelmetlenül figyeltem a bodzafákat, hogy mikor indulhatunk isteni illatú bogernyőket szedni. Egy esős nap után sikerült szép, tiszta virágokat találnunk. Nem mostam meg őket, így a sok finom virágpor nem ment kárba.
Most egy régi Nők Lapjából félretett, Lajos Mari recept alapján készítettem a szörpöt, és végre nem okozott csalódást!
:)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Pezsgővel felöntve, finom, nyári aperitifként kínálhatjuk!

Megjegyzés:
Az eredeti recept szerint hűtőszekrényben tárolva több hónapig is eláll. (Ezt még nem próbáltam...)

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

bodzaszörp házilag, házi készítésű szörp, bodzás szirup
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet felforraljuk, hozzáadjuk először a cukrot, majd a citromsavat, és mérsékelt tűzön, gyakori kevergetés mellett addig forraljuk, amíg a cukor teljesen feloldódik. (Ha esetleg képződik a szirup tetején egy kis hab, szedjük le szűrővel.)
  2. A bodzavirágok nyelét úgy vágjuk le, hogy az ernyő ne essen szét.
  3. A citromokat alaposan megsúroljuk, majd felkarikázzuk.
  4. Gondosan kimosott 5 literes befőttesüvegbe tesszük a bodzavirágokat és a citromkarikákat. (Én most 2 kisebb üvegben osztottam el egyenlően a hozzávalókat.) kb. 3,5 liter szörp lesz belőle.
  5. A befőttesüveg alá széles pengéjű kést teszünk (így nem pattan szét az üveg), és felöntjük a meleg, de nem tűzforró sziruppal. Hagyjuk kihűlni.
  6. Az üveget kistányérral lefedjük. 5 napig meleg helyen- de nem napon - érleljük, néha megkeverjük.
  7. Kivesszük a bodzavirágokat és a citromkarikákat, finom szűrőn átszűrjük, és jól zárható csavaros palackokba töltjük.
  8. Fogyasztáskor hideg, buborékos vagy szénsavmentes ásványvízzel tetszés szerint hígítjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 78 902
elküldve: 41
receptkönyvben: 674
elkészítve: 45/59
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kiwiroy
kiwiroy p, 2016-05-13 19:54

Kedves ismerőstől kaptam 1 szatyornyi bodzavirágot. Nem volt kétséges, hogy szörpi lesz a vége:D Ennek a receptnek köszönhetően már 2x elkészítettem és gyorsan el is fogyott. Mindenki elégedett volt a végeredménnyel. Ebben az évben is elhangzott a családtól a szokásos kérdés, mikor lesz szörpi?:D Egyszerűen nagyszerű, mindenkinek csak ajánlani tudom és szoktam is. Köszönet a receptért

Jeroskovicsné Márta
Jeroskovicsné Márta cs, 2013-05-30 23:03

Ha 2 l vízzel kell elkészíteni, akkor hogyan lesz belőle 3,5 l szörp.
Én úgy értelmezem, hogy az 5 literes üveget öntsük tele. Nem?
Kérlek segíts!

mignon
Mignon / mignon p, 2013-05-31 13:03

Kedves Márta!
A cukor miatt lesz több a már kész szirup/szörp mennyisége.
Az eredeti Lajos Mari receptet követtem, azokat a mennyiségeket adtam meg itt a receptben is.
Azért van szükség a nagyobb üvegre, hogy a virágok és citromkarikák is elférjenek, és kényelmesen lehessen kevergetni őket.
Remélem elkészíted és ízleni fog!
Üdvözöllek:
Mignon

Beus84
Beus84 szo, 2013-05-25 17:55

Sziasztok!

Az előbb készítettem el a szörpöt! Sajnos amint leöntöttem elkezdett barnulni a bodza :( Ez nem normális ugye? Pedig vártam,hogy ne legyen a szirup tűzforró.

mignon
Mignon / mignon szo, 2013-05-25 21:32

Szia Beus!
Én is elkészítettem az idén is, mert a gyerkőcök nagyon szeretik, tavaly nagy sláger volt ez a szörp. Holnap lesz az 5. napja, hogy kevergetem, "érlelem". Szerintem a citrom és a citromsav elvileg meg kellene hogy gátolja a barnulást, de most nekem is lettek benne enyhén barnás virágok is így a 4. nap végére. A szörp színe viszont nagyon szép, holnap leszűröm, remélem az ízével nem lesz gond. Szerintem te is kevergesd pár napig, hátha a színe ellenére fincsi lesz!
Üdvözöllek:
Mignon

afonyka
afonyka h, 2013-05-06 11:46

Nagyon szimpatikus a recept, és idén készítenék először bodzaszörpöt, ezért nem tudom, vajon jó az édesítőszer bele a cukor helyett? Illetve egy kis Na-benzoátot gondolom lehet bele tenni biztos ami biztos. Amikor kész, el lehet tenni műanyag (ásványvizes) palackokba is? Nekem nincsenek üveg palackjaim. Köszi a válaszokat előre is! :)

mignon
Mignon / mignon k, 2013-05-14 22:02

Kedves afonyka!
Örülök, hogy megtetszett a recept! :)
Az édesítőszer biztos működik (én nem használok, de nem látom akadályát ebben a receptben), a PET palack is (bár sokan nem tartják egészségesnek). A Na-benzoát szerintem nem szükséges, ez az adag kb. 6-7 hétig jól eláll, és annyi idő alatt nálunk szépen el is fogy, így én nem használok bele ilyen adalékanyagot.
Remélem sikerrel jársz és ízleni is fog!! :)
Üdvözöllek:
Mignon

variirma
variirma p, 2012-06-08 16:25

Valóban nagyon finom, de tartósító nélkül nem áll el sokáig. Én két hétre valót készítettem tartósító nélkül, de egy kicsi a végén már nem volt jó. 10 litert tartósítóval készítettem.

mignon
Mignon / mignon k, 2012-08-28 22:41

Nálunk 6-7 hét alatt fogyott el, szerencsére a vége is nagyon finom volt, ennyi ideig elállt minden gond nélkül.

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 cs, 2012-05-24 08:38

Kedves Mignon!
Köszönöm a gyors választ. A citromsavat nehéz ilyenkor beszerezni, mert a férjem vagy hat helyen volt mire végre kapott. Mindenhol azt mondták, hogy elfogyott, mert most mindenki bodzaszörpöt csinál. Én is megcsináltam és remélem finom lesz. Köszönöm.

mignon
Mignon / mignon cs, 2012-05-24 23:35

Kedves Gonoszka!
Örülök, hogy sikerült beszerezni, mégha nem is volt könnyű... de megérte, mert nagyon finom lesz!:)
Én ma voltam újra bodzát szedni, most este elkészítettem a második adagot is, mert nagyon ízlik mindenkinek.
Üdvözöllek:
Mignon

Gonoszka1
Gonoszka1 / Gonoszka1 sze, 2012-05-23 14:00

Szeretnék én is bodzaszörpöt csinálni. de az a kérdésem, hogy így meddig áll el, és hol lehet citromsavat venni, mert én még sosem vettem ilyet? Köszönöm

mignon
Mignon / mignon sze, 2012-05-23 20:57

Én is az idén próbáltam először, ezért csak arra tudok hivatkozni, amit az eredeti recept ír, hogy hűtőben hónapokig eláll.
Citromsavat ha jól emlékszem hipermarketben vettem, de bioboltokban is biztos kapni.
Üdvözöllek:
Mignon

szobiandi
szobiandi k, 2012-05-22 17:34

Én is évek óta használom ezt a Nők Lapjában található receptet, és nagyon finom!!

649