Baconös-tökmagos sütőtökkrémleves recept

1 adag
357
kcal
Baconös-tökmagos sütőtökkrémleves
Baconös-tökmagos sütőtökkrémleves
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár éve, pontosabban 2007-ben egy Nők Lapja  őszi számában találtam ezt a receptet. Azóta egyik kedvenc téli levesünk lett.

Amint megjelennek a piacon az első tökök, szinte azonnal nálunk is az asztalon terem, levesként. Sokszor készítettem már, barátoknak, vendégeknek is, mindig nagy sikere van.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
szezon: ősz
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: leves
diéta: tojásmentes

egyéb elnevezések

sütőtökkrémleves, szalonnás sütőtökkrémleves
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tököt meghámozzuk, magjait, szálkáit eltávolítjuk, és a húsát felkockázzuk.
  2. A burgonyát is megtisztítjuk, ezt is felkockázzuk.
  3. A szalonnát vékony csíkokra vágjuk.
  4. A hagymákat is megtisztítjuk, a vöröset karikákra vágjuk, a fokhagymát pedig majd átnyomjuk.
  5. Az olajat megforrósítjuk, egyszerre beledodjuk a szalonnát és a vöröshagymát, megpirítjuk, és szűrőlapáttal kiszedjük.
  6. A zsiradékba dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát. 
  7. Beleöntjük a bort,  élénk tűzön pirítjuk kb. 2 percig.
  8. Felöntjük 1 l forró vízzel, beledobjuk a zöldségkockát, és puhára főzzük.
  9. Ezalatt a tökmagot egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk.
  10. A levest botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a tejszínt, újból összeforraljuk.
  11. Ízlés szerint sózhatjuk, borsozhatjuk még.
  12. Frissen reszelt szerecsedióval illatosítjuk.
  13. Tálaláskor a tetejére szedünk a hagymás baconből, és megszórjuk a pirított tökmaggal.

statisztika

beküldve:
nézettség: 55 356
elküldve: 76
receptkönyben: 882
elkészítve: 53/77
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
240 recept

Hozzászólások (13)

sweetchai
sweetchaiv, 2013-12-29 15:29

Elkészítettem, igazán finom lett, pedig én nem is szeretem a sütőtököt! A szerecsendió helyett egy nagyon pici gyömbért használtam.

vicikó
vicikóv, 2013-12-29 21:08

:)
Örülök! Na, igen a gyömbéres változat is nagyon finom!

Boldog új évet kívánok!
Üdv:-) Vici

vicikó
vicikóv, 2013-12-29 21:10

Nagyon szívesen, és örülök a sikerednek! :-)

Boldog új évet kívánok!
Üdv:-) Vici

u.bridge
u.bridgek, 2013-12-24 15:21

Köszönöm a receptet! A karácsonyi menü része lett! Nagyon finom! Üdv, bridge

vicikó
vicikók, 2013-12-24 16:10

Nagyon szívesen! :)

Boldog Karácsonyt kívánok!

Üdv:-) Vici

vsylvia
vsylviav, 2013-10-06 16:59

Sokadszor készítem el ezt a receptet, imádom, máshogy nem is csinálnám :D

Egy apró trükk :) mert nagyon nehéznek találtam a tök hámozását. Addig ugyan úgy megy minden, hogy a magot és a szálakat kiszedjük belőle. Utána viszont nagyobb darabokra vágom és vagy mikróban vagy sütőben megfőzöm/sütöm a tököt (a krumplit is mellé szoktam rakni ilyenkor egészben, hámozva) hogy könnyen elváljon a héjától :) így kevesebbet is kell főzni a vízben.

cseke
csekesze, 2013-09-25 18:43

Bor nélkül milyen?Nem iszunk,és 0,5dl miatt nem szívesen vennék egy üveggel.

vicikó
vicikócs, 2013-09-26 09:43

Természetesen ki lehet hagyni, csak az íze hiányozni fog belőle. De azért így is finom lesz! :)

Baribon
Baribonh, 2013-09-02 14:55

Nagyon finom lett, köszönöm a receptet! Többfélét már kipróbáltam, de ez lett a nyerő!! :) (Én a maradék vasárnapi húslevessel helyettesítettem a leveskockát.)

fallzsu
fallzsuh, 2012-12-10 12:37

Kedves Vicikó!

Tegnap egy családi szülinapi buli első fogása volt a leves, nagyon ízlett mindenkinek :) Köszönöm a receptet

vicikó
vicikóh, 2012-12-10 12:59

Nagyon szívesen, és ürülök, hogy így bejött ..! :-)

Üdv: Vici

gbogee
gbogeev, 2012-11-18 14:21

Bár a tökmagot kihagytam, de nagyon finom lett! Köszi a receptet!

Legfrissebb cikkek

Maradék rizs? Jöhet!
Maradék rizs? Jöhet!
Megmaradt a rizottó, és valami újra vágysz? Most megmutatjuk, hogyan készíts belőle csodás olasz panírozott golyókat!
Ízes töltött tojás a régmúltból
Ízes töltött tojás a régmúltból
Milyenek voltak az étkezési szokások a 19. század derekán? Mit és hogyan ettek az akkori emberek? Főztünk egy korabeli előételt.  
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Tengeri harapnivalók Horvátországból
Hamburger, hot-dog, pizza, gyros és szendvics hidegen vagy melegen. Ezeket esszük mi leggyakrabban, ha street food-ra vágyunk. De mit esznek a horvátok a tenger mellett?
Hajdina a spájzban
Hajdina a spájzban
A kiegyensúlyozott étrend egyik alappillére a változatosság, érdemes nyitottnak lenni, új alapanyagokat kipróbálni. Ezúttal a hajdina felhasználására adok 10 tuti tippet!
356