Amerikai keksz - alaprecept recept

1 adag
459
kcal
Amerikai keksz - alaprecept
Amerikai keksz - alaprecept
receptkönyvben hozzászólások (98)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha olyan tortát készítek, amelynek keksz alapja van, vagy könnyű, magas tápértékű keksz jellegű süteményt szeretnék, akkor mindig ezt az alapreceptet használom. Lehetetlen kétszer ugyanúgy elkészíteni, hacsak nem pont ez a cél.
Reggelire, tízóraira, uzsonnára, csakúgy nasinak, lehet, diós, mogyorós, csokis, kókuszos, rozs, zab, tönköly, aszalt gyümölcsös...

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A20 dkg liszt helyett legalább fele-fele arányban zabkorpa-teljes kiőrlésű liszt keverékkel szoktam a "sima" kekszet is készíteni, legalább ennyi tápanyag legyen benne :-).
A fenti egy alaprecept, annyi verziója van, ahányszor megcsinálod: szárazanyag más aránya, vagy másfajta lisztek, zabkorpa (lényeg, hogy összesen 20 dkg legyen).
Lehet bele tenni 1-2 evőkanál kakaóport, karobport, vagy felaprított csokit.
Mehet bele fahéj, mézeskalács fűszer.
Cukor csökkentése mellett lehet bele tenni mézet, vagy juharszirupot (ekkor vigyázni kell, könnyen megég).
Jól illik a tésztába dió, vagy más mag.
A képen látható sütemény teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült.

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

cookie alaprecept, egyszerű amerikai keksz
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kivesszük a sütőrácsot és begyújtjuk a sütőt (4-es fokozat, 180 fok).
  2. Sütőtepsit kibéleljük sütőpapírral, vagy kivajazzuk.
  3. Az olvadt vajba belekeverjük a cukrot, majd a tojással habosra keverjük.
  4. Lisztet, szódabikarbónát, sütőport összekeverjük.
  5. Lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket.
  6. Diónyi golyókat formázunk (kb. evőkanálnyi) és 1 cm magas koronggá lapítjuk.
  7. Előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük 1. pontnál írt hőfokon.
  8. Áttesszük a sütőrácsra kihűlni, ott fog megkeményedni.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
nézettség: 58 601
elküldve: 45
receptkönyben: 1 874
elkészítve: 84/119
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
118 recept

Hozzászólások (98)

turinedia
turinediav, 2014-08-03 07:38

Imádom! Már többször elkészítettem némi változtatással!

A lányom tojás allergiás, így TOJÁS helyett annyi TEJET adok pluszba hozzá, hogy összeálljon a massza és formázható legyen!

Mind a két lányom falja és több anyukának átadtam a receptet!

Zsuzsu96
Zsuzsu96szo, 2014-05-17 08:35

Sziasztok! Ez a recept isteni, bár én rendes cukorral csináltam, és csokicseppeket tettem bele, ami pedig a méretét illeti én fagyikanállal mértem 9-et egy átlagos fekete tepsibe es nagyon jól néztek úgy ki. Első alkalommal amikor laposakat készítettem a fiúknak nem ízlett, túlságosan kiszáradt igy meg olyan, mint az amerikai chocolate chip cookie, ami bátyámnak kifejezetten ízlett forrón vettem ki a sütőből és hideg tejjel tálaltam. Amerikára emlékeztette. :) sok sikert mindenkinek ehhez a recepthez, gratulálok a feltöltőnek, és köszönöm :)

benbre
benbrek, 2014-05-06 14:16

Sziasztok!
Sokadjára készítem ezt a kekszet, nagyon szeretjük. És megnyugtató, hogy egészséges. Szerintetek a nyers, összeállított tésztát le lehet fagyasztani? Ill. van valami ötleted kedves Receptműves arra vonatkozóan, hogy hogyan/mivel lehet átkonvertálni ezt a fajta édes kekszet sóssá? Annyira jó az állaga, ezért gondoltam, hogy valahogy-valamivel talán el lehetne készíteni egy sós változatot is. Sajnos nem vagyok találékony, hogy én magam kísérletezzem ki, meg annyira tapasztalt sem, de hátha Neked ez nem akadály :)
Köszönöm az ötleteket!

Manyocska
Manyocskap, 2014-02-21 09:32

Kedves Receptműves! Köszönöm ezt a csúcsszuper receptet, kedvencemmé vált:) 50-50 % ban fehér tönköly és tk tönkölyből készítem, és eritrittel édesítem. Utoljára, piritott mandulával (amit még forrón megszórtam fahéjas nyírfaporcukorral ) és belga étcsokipasztillával turbósítottam, de hétvégén vörösáfonya is kerül bele:) Meleg vaníliás zabtejjel , vagy teával fogyasztom és valami mennyei:)

Üdv: Kata

Szalko
Szalkoh, 2014-01-27 10:22

Látom rengeteg üzenetet kaptál, most hogy kipróbáltam diós csokisra készítettem fincsi lett köszi.

kritti05
kritti05k, 2013-11-05 22:18

isteni az illata, az állaga és finom is :)) köszönöm a receptet

Zitalein
Zitaleincs, 2013-07-25 21:50

Valakinek van ötlete arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne megsütni ezt a kekszet régi fajta sütőben, kevés tapasztalat birtokában?

Nyers maradna vajon, ha csak öt percet töltene nagy láng fölött, azután pedig a "másik" fokozaton aszalódna tovább? -- Az ilyen régi sütőkben gyakorlatilag csak két opció van, a többi rovátkát csak a szocialista nép vakítása érdekében festették oda, dísznek. (Egyelőre az sajnos nem opció, hogy a tűzhelytől megváljak, pedig a begyújtás is horror: a bevezető csőben valami kis szennyeződést lehet csak meggyújtani, azután be kell fújni a lángot a gázhoz...) + Ablaka sincs, persze: így aztán csak kinyitás árán lehet bekuksizni, ezért leginkább a kiáradó illat alapján szoktam találgatni, hol tarthat vajon a folyamat. -- Lehet, hogy ezen kellene fejlesztenem, és a jövőben gyakrabban nyitogatnom: azzal egyben a légkeverés is meg lenne oldva, humán erőforrás alkalmazásával -- akár be is fújhatok... :\

Most megsütöttem egy változatot, de az összes keksznek fekete lett a talpa (biztosan nem a rozsliszt+méz színezte ilyenre), mert minél kevesebb ideig akartam a kis lángot használni, a nagyot meg minél tovább, hogy biztosan megsüljön. -- Miután legutóbb egy másik süti határozottan nyers maradt (az öcsém szavazata vissza is juttatta a sütőbe), illetve csirkét is csak egyszer sütöttem benne: az is nyers volt másfél óra után, amikor ettük volna...

nikipszilon
nikipszilonv, 2014-03-23 19:22

Szia. Nálunk otthon villanysütő van, így mikor az albérletben először szembesültem ilyen régi fajta sütővel, hát - több adag muffinom alja bánta... Persze mondták anyuék, hogy cserepet kell a sütő aljába rakni stb., na de honnan szerezzek én olyat, bőröndben cipeljem el a buszon? Így aztán egy recept ihletésére kipróbáltam, hogy egy tepsibe vizet öntöttem, azt beraktam a sütő aljába, úgy melegítettem be a sütőt, és aztán sütés végéig ott is hagytam, azt hiszem, kenyér volt. Azóta minden sütit és kenyérfélét így sütök, nem ég le az alja, egyenletesen megsül, a tetejének is van ideje megpirulni és ki se szárad, szóval ha neked sincs kéznél egy felesleges féltégla, ezt a módszert tudom ajánlani. :) Bár a tepsit rá kell áldozni, legalábbis nálunk a fémtepsi már szinte kimoshatatlanul vízköves, bár előtte sem volt használva, és az elmúlt háromnegyed évben sem hiányzott senkinek. :) Szóval hajrá! :)

(Ja, és a kekszeim is most hűlnek, 20 percig sütöttem teljes lángon így, hogy a sütő aljában benne volt a vizes tepsi, isteni omlósak lettek, nem száradtak ki, és még csak sötétre sem sült az alja.)

benbre
benbrek, 2013-08-20 10:39

Zita, hát nagyon jót derültem a bejegyzéseden! :-) Jó a humorod! A méztől lehet fekete az alja, próbáld ki méz helyett csak barna cukorral. És szerintem ne váltogasd a hőfokot, hanem hagyd takarékon, és ha nem is olyan rövid idő alatt, mint ahogy egy légkeveréses sütőben, de megsül, ha pedig nincs benne méz, akkor szerintem nem is feketedik meg. Esetleg még azzal tudsz "játszani", hogy nem középre tolod be a tepsit, hanem mondjuk kicsit feljebb (de nem a legfelső sínbe), és akkor nehezebben kap le az alja is. Remélem sikerrel jársz, mert nagyon finom a keksz, én már a sokadik adagot készítem épp most.

benbre
benbrev, 2013-07-21 14:52

Nagggyyyon finom lett a keksz! Olyan régóta kerestem már egy egészséges alternatívát a kekszre, köszönöm!! Egy adagot csináltam, kb. 25 keksz lett belőle - és érdemes betartani a sütési időt valóban, ill. tudom, hogy sütőtől is függ, de nekem azok, amiket benn hagytam úgy kb. 15 percig, kicsit megégtek alulról. A 13 perc tökéletes! Köszi még egyszer!

liababy
liababycs, 2013-07-18 16:21

Szuper recept! :) Ma kipróbáltam kókuszreszelékkel, mazsolával és egy kis rum aromával, isteni lett... :) Köszönöm.

furogabi
furogabics, 2013-06-27 21:59

Sziasztok!
Megsütöttem én is ezt a kekszet, köszönöm szépen a receptet. A liszt felét zabpehellyel helyettesítettem. Nekem kicsit ragacsos és kissé folyós lett a kekszem, ami sültében összetapadt, mivel kicsi hely volt a kekszek között. Nem volt vele gond, mert törtük ezután:-) Nagyon finom!
Szép napot!
Üdv, Gabi

dolimon
dolimonsze, 2013-04-03 17:27

Ez egyszerűen mennyei finom.... Őszintén megmondom, amikor betettem a sütőbe, erősen kételkedtem abban, h milyen lesz, mert nagyon folyékony volt, de ez a kétely pár perc múlva el is szállt... Most azonnal készíthetem a 2. adagot (még jó, hogy nem mosogattam el ;)), mert el is fogyott mind... Köszönöm a receptet!

75eperke
75eperkek, 2013-02-26 18:04

Szia, nekem elsőre nem sikerült :( gyorsan hozzáteszem, gluténmentes lisztből és kókuszzsírból csináltam. Szeretném a segítségét kérni azoknak akik próbálták már kókuszzsírral, mert hogy az egy kicsit máshogy szokott viselkedni, általában kevesebb is kell belőle. Nekem az olvasztott zsírban nem oldódott fel a nádcukor, már akkor nem tetszett, aztán a liszttel vegyítve szétesős volt a tészta, ez lehet a gluténmentes liszt miatt is, gyakran megesik :( Egyébként az eredeti zsíradék teavaj? Ha valakinek van tapasztalata gluténmentes lisztből szívesen venném a segítséget, mit csináljak másképp az eredeti recepthez képest, hogy én is kekszet kapjak végeredményként :)

Köszi (amúgy fini csak szétesik és kicsit megégettem :(

Receptműves
Receptművesk, 2013-02-26 18:56

Szia Eperke,
a tojást is beletetted? Nem volt túl meleg a kókuszzsír a tojásnak (esetleg megfőhetett)?
A cukrot ezesetben érdemes ledarálni, én is készítettem már kókuszzsírral is és liszt nélkül, mandulával is. A gluténmentes liszt viselkedését nem ismerem, mit okozhat :-)
Üdv, Memi

75eperke
75eperkek, 2013-02-26 22:46

Hello Memi

a tojást is beletettem, de nagyon melegnek találtam a zsírt, így előbb a lisztet adagoltam hozzá. Egyébként teavajjal van a recept? A zsiradéknak és a cukornak egyneművé kell keverednie és utána rakom a tojást? Egyébként a mandula jó ötlet, akkor kipróbálom azzal, de úgy is marad az eredeti arány? Nem kell kevesebb kókuszzsír? Neked nem úszott a zsírban a keksz?

Köszi a segítséget.

Receptműves
Receptművesk, 2013-02-26 23:39

Igen, tea vajjal, de mostanában ghí-vel készítem, ugyanabban az arányban. A cukrok egészen eltérő szemcseméretűek, én nyers nádcukrot használok, azt le kell darálni (legalább is az általam használt márkát), mert nagyon nagy szemcsés. Igen, össze szoktam keverni a cukrot a vajjal egyneművé, utána adom hozzá a tojást, ha már nem túl meleg.
Nem igazán emlékszem már a kókuszzsírra, mit művelt a kekszben, csak azt tudom, hogy próbáltam és működött :-)
Ha a kókuszzsírt hagyod szobahőmérsékleten, akkor elég folyós lesz ahhoz, hogy dolgozz vele, ne is melegítsd fel, illetve kezd próbaképp fele adaggal és utána is tudod pótolni, ha száraz a massza.
Ezeket sajnos ki kell tapasztalni :-)

Pandora
Pandorav, 2013-02-03 10:42

Köszi a receptet :) sikerült elkészítenem. Tettem bele reszelt narancshéjat és őrölt fahéjat. Nagyszerű lett. Olvastam a zabtej készítésének receptjét, azt is ki fogom próbálni.

susannee
susanneesze, 2013-01-23 09:03

Már másodszor készítem el, de már dupla adaggal csinálom! Én 10 deka zero-6 lisztet, és 10 deka zabpelyhet vagy zabkorpát esetleg egy kevés búzacsírát teszek bele, norbi negyed kanál cukorból csak 15dkg-át. NAgyon finom, tízóraira a gyerekek szívesen viszik! Köszönöm a receptet!

esztie
esztiesze, 2012-10-10 11:35

Ha teszek bele más szárazanyagot is (pl. kakaópor, fehérjepor), annyival csökkentsem a liszt/zabkorpa mennyiségét?
Köszi előre is.

Receptműves
Receptművessze, 2012-10-10 11:39

Alapvetően igen, bár a fehérjeport nem ismerem, de fogod érezni a massza állagából, ha túl lágy, tehetsz még hozzá szárazanyagot.
Üdv, Memi

esztie
esztiep, 2012-10-12 09:18

Megcsináltam 60 g fehérjeporral és 340 g zabkorpával, tettem bele még kb. 10 dkg-nak megfelelő édesítőt, fahéjat, egy citrom levét és héját. Nagyon finom lett, bár a 20 dkg pálmazsírt kicsit soknak találtam. Van tapasztalatod kevesebbel?
Köszönöm a receptet, sokat fogom még variálni. :)

Receptműves
Receptművesp, 2012-10-12 14:14

Szia Esztie,
a 20 dkg tényleg sok, csak 10 dkg zsiradék kell a receptbe, hacsak nem dupla adagot készítesz :-)
Az arányokat ne változtasd, egyebekben bármivel kísérletezhetsz a szárazanyagokon belül :-)
Jó szórakozást!
Memi

Fábian Ibolya
Fábian Ibolyak, 2012-10-09 07:17

Köszönöm szépen a receptet, már legalább ötször megsütöttem. Mindig fincsi lett. Én szoktam beletenni saját készítésű kandírozott apróra vágott narancshéjat is. Kedvencem amit bele szoktam tenni szinte mindig szezámmag, nádcukorból pedig a sötétet használom.Ez a nádcukor számomra egy plusz ízvilággal rendelkezik, a cukor mennyiségét felezem és mézet is teszem bele. Lisztekkel is szoktam variálni tényleg úgy van ahogy írod, hogy kétszer ugyanazt nem lehet megcsinálni. Köszönet a receptért, hogy megosztottad a nagy közönséggel!!! Üdvözlettel: Ibi Mama

zsansid
zsansidsze, 2012-09-19 18:21

Köszönöm a receptet.Megsütöttem és nagyon finom lett.Gyors és egyszerű,én "csak " a sima változatot készítettem el egy kis vaníliával mert valami egyszerűt szerettem volna kávé mellé.
Szerintem nem veszek többet bolti kekszet,ez sokkal jobban ízlik.A következő adagot diós-mézesre fogom készíteni.
Üdv.zsansid

Receptműves
Receptművessze, 2012-09-19 18:49

Kedves Zsansid,
számtalan változatban készítheted és bizony sokkal jobb, mint a bolti.
Örülök, hogy tetszik a recept :-) Memi

Tittice
Titticeszo, 2012-08-25 16:45

Szia!

Épp most sülnek a csokis-vörös áfonyás sütik, isteni az illatuk :)
Nálam sima liszttel és sima cukorral, mert ez van itthon mindig.
Lenne egy tippem mindenkinek: én fagyis kanállal adagolom a kekszeket (és a muffinokat is a formákba) így mind egyforma lesz :)

Köszönet a receptért!

Kriszti

Nagydia5
Nagydia5p, 2012-07-06 21:56

Kedves Memi!

Szeretném megtudni, hogy milyen márkájú rozs-, graham- és tönkölyliszttel készíted a recepteket? Tudom, hogy mindenkinek ki kell kísérletezni, mi válik be, de olyan szuperek a receptjeid /és a képek alapján a végeredmény is.../hogy ezt muszáj megkérdeznem :-)

Receptműves
Receptművesp, 2012-07-06 23:49

Kedves Dia,
köszönöm :-)
Akiknek szeretem a lisztjeit: Eccofood (teljes kiőrlésű és fehér tönköly), BIOrganik (durum), VitaMill (graham, teljes kiőrlésű rozs).
Biztosan vannak még más jók is, de a beszerzési helyeimen ezek a legjobb ár/érték arányúak. A Vegabondot és Biopontot is próbáltam már, azok is beváltak nálam (ami nem jött be, a Cora saját márkás és Csuta tk tönköly, ezért a többi terméküket már nem próbáltam ki).
Remélem tudtam segíteni, Memi

3masmama
3masmamasze, 2012-06-27 16:44

Köszönöm a receptet. Nagyon fini lett. Bár ennyi hozzászólás mellett már nem meglepő a dícséret, de azért mégis...

Chocaholic
Chocaholicsze, 2012-04-04 20:42

Szia Memi!
Vegre megvan A kekszrecept :) Fele tk, fele simaliszttel keszitettem, 75 g-nyi kr. cukorral (legkozelebb meg kevesebb lesz :)) es nagyon finom. Alapanyagnak szanom olyan sutibe, amibe keksz kell, mert elhataroztam, hogy ezt is en fogom elkesziteni, mert a boltiba minden szutykot beleraknak.
Aztan majd tutira neki allok varialni en is ezt a jo kis alapot :)
Koszi es szep napot: Chococat

Receptműves
Receptművessze, 2012-04-04 20:46

Szuper jól hangzik, én is minden kekszes alapot sk készítek :-) Szép estét, Memi

Marcsi75
Marcsi75v, 2012-04-01 20:40

Jó lett, jó a recept. Fehér tönkölyből csináltam, de variálom tovább. Fincsi benne az aszalt is. Könnyű megcsinálni, gyorsan sül! Fini házi keksz, bolti "fene tudja" miből helyett.

kiskunsag
kiskunsagh, 2012-03-26 13:31

Nagyon finom,már többször elkészítettem,de nekem mindig összefolyik.Így még melegen próbálom szétválasztani de elég alaktalan kekszecskék lesznek.Mit csinálhatok rosszul,hogy szétfolyik a tepsibe.

Receptműves
Receptművesh, 2012-03-26 13:45

Érdekes, ez éppen, hogy száraz típusú tészta, alig terül. Az arányokat tartod? Esetleg a liszt lehet még, bár ezt eddig más még nem írta. Lehet, hogy sima lisztnél egy kicsit növelheted az adagot (én tk-val dolgozom, az kellően szilárd lesz), próbáld ki + 5 dkg liszttel.

kiskunsag
kiskunsagh, 2012-03-26 13:59

Köszönöm a gyors választ.Betartom az arányokat,ugyanazt a lisztet használom,mint más sütiknél.De emelek rajta hátha akkor jó lesz.
De ha nem is lesz tökéletes akkor is sütni fogom,mert isteni finom!!!!!!!!!!

Kekszarnytunder
Kekszarnytundersze, 2012-03-14 12:07

jelentem, működik a liszt helyett darált kekszből (naná, hogy lisztet felejtettem el venni:)), és 10 hónapos babának is. pont ez kellett ma reggelre, a legjobb kekszrecept, amit próbáltam eddig:)

bonnie87
bonnie87h, 2012-03-05 09:10

tegnap megsutottem: ez valami isteni! :) t.k. rozsliszttel es buzakorpaval csinaltam (meg egy kis kokusszal). konnyu es ropogos!
Azt szeretnem meg megkerdezni hogy ha cukor helyett vegyes virgamezet leszek bele, abbol kb. mennyit ajanlanal? Koszonom elore is a segitseget, meg gyakran fogom elkesziteni! :):)

Receptműves
Receptművesh, 2012-03-05 10:05

Örülök, hogy ízlett. Mézből 10 dkg-val próbáltam, de egy kicsit megégett az alja, illetve a hő nem tesz jót a méznek (beltartalmi értékeket károsítja). Ha mégis mézzel készíted, figyeld sütés közben :-)

bonnie87
bonnie87p, 2012-03-16 19:52

újabb két adag készült a kekszből, egy diós-mazsolás és dupla csokis. úgy terveztem reggelire viszem munkába, tea mellé majszolni, de kötve hiszem hogy kitart a munkahét kezdetéig :):)

Legfrissebb cikkek

A zserbó 5 arca
A zserbó 5 arca
Magyar hagyomány, hogy zserbó nélkül nincs karácsony. Megpróbáltunk nektek 5 különlegesen finom receptet kiválogatni, hogy legyen miből szemezgetni!
Legjobb bejglikészítési praktikáink
Legjobb bejglikészítési praktikáink
Bejgli, a karácsonyi sütik királynője. Nélküle nincs ünnepi terített asztal. Ha idáig valakitől kaptad vagy készen vásároltad, most süsd meg magad! Segítünk a gyakorlásban.
459